آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: «تحقیق و بررسی شش ساله سازمان بینالمللی انرژی اتمی احتمال وجود برنامههای مخفیانه هسته ای ایران را رد نمیکند». رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی با بیان جمله فوق از ایران خواست که به فعالیتهای سری هستهای خود خاتمه دهد.
اتحادیه اروپا نیز از ایران خواست تا کمال همکاری را با آژانس به عمل آورد تا سازمان بتواند به شکل همهجانبهای بر فعالیتهای هستهای ایران در گذشته و حال نظارت نماید.
در بیانیه اتحادیه اروپا که در جلسه افتتاحیه اجلاس سالانه سازمان بینالمللی انرژی اتمی و در حضور نمایندگان 145 کشور قرائت شد،آمده است: «جامعه جهانی نمیتواند ایران مجهز به سلاح هستهای را تحمل کند».
ایران و متحدش سوریه از جمله 4 کشوری هستند که خواستار کسب کرسی عضویت در شورای حکام سازمان بینالملل انرژی هستهاند.
ایران در تلاش است در واکنش به اقدامات آمریکا برای وارد کردن افغانستان و قزاقستان با ورود خود یا سوریه به این شورا تصمیمات ایالات متحده را بیاثر نماید.
سوریه کشوری است که هم اکنون تحت نظر کارشناسان آژانس قرار دارد. این کشور از سوی اسرائیل و ایالات متحده متهم به اقدامات مخفیانه برای تولید پلوتونیوم در نیروگاه «الکبار» که بود سال گذشته از سوی اسرائیل مورد تهاجم قرار گرفته و تخریب شد.
در صورتی که گروههای منطقهای در موعد مقرر بر سر عضویت کشوری به توافق نرسند، اتفاقی که البته بسیار بعید مینماید، براساس اجماع و اکثریت آرا این عضو انتخاب خواهد شد.
با این حال «محمد البرادعی» رئیس آژانس بینالمللی انرژی هستهای همچنان بر برنامه هستهای ایران تاکید کرده و مصرانه خواستار تعلیق غنیسازی اورانیوم و ادای توضیحات درباره برنامههای هستهای پیشین این کشور برای تولید بمب هستهای است.
روز شنبه شورای امنیت سازمان ملل یک قطعنامه انتقادی در مورد برنامه غنیسازی اورانیوم تصویب کرد. برنامهای که میتواند به دو شکل تولید سوخت و انرژی هسته و همچنین تجهیز کلاهک های هستهای عمل نماید.
البرادعی در ادامه از ایران خواست که به منظور ایجاد اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش حداکثر شفافسازی ممکن را لحاظ نماید.
او همچنین هشدار داد که نشستهایی که سازمان متبوعش به شکل فزایندهای برگزار میکنند، تنها و تنها با هدف پاکسازی جهان از سلاحهای هستهای و ایجاد مانع در دستیابی تروریستها به بمب هستهای است.
البرادعی همچنین از وضعیت نامساعد سازمان بینالمللی انرژی هستهای شکایت کرده و این سازمان را نیازمند بودجه و اقتدار بیشتری دانست.
در همین راستا «لوک شاتل» یکی از اعضای آژانس از ایران خواست که درها را باز کند. وی همچنین خواستار «فراهم کردن تسهیلات انجام فعالیتهای نظارتی برای کارشناسان آژانس و امکان دسترسی به افراد و مدارک مورد نظر ناظران آژانس» شد.
نشست سالیانه آژانس به کشورهای عضو این اجازه را میدهد که سیاستهای لازم جهت غیرهستهای سازی جهان و پیگیری پژوهشهای علمی و پزشکی را در حد توان تقویت نمایند.
با این حال تنش های موجود میان کشورهای اسلامی عضو آژانس با کشورهای غربی عضو، امکان حصول توافق در فرایند تصمیم گیری را با چالش مواجه کرده است.
سنت اجماع به طور طبیعی باعث میشود تمامی طرفهای این سازمان، اختلافات مهم و اساسی را به کناری نهاده و همچون بیشتر کنفرانسهای پیشین، سیاست مصالحه را اتخاذ نمایند.
با این وجود مخالفتهای کشورهای اسلامی و ممانعت اسرائیل از نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای اش و همچنین مخالفت دولت یهودی در برابر فشارهای کشورهای اسلامی در این موضوع اتخاذ تصمیم را با مشکل مواجه کرده است.
چنانکه طی دو سال گذشته نیز شاهد بودهایم، اعضای مسلمان آژانس انتظاردارند این سازمان برنامههایی را برای پاکسازی منطقه خاورمیانه از سلاحهای هستهای فراهم آورد و مانع هرگونه عملی که خدشهای به خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای میگردد شود.
کشورهای عربی عضو آژانس، که از حمایت ایران نیز برخوردارند، طی جلسه این دوره مجددا از سازماندهندگان آژانس خواستند که موضوع اسرائیل را در میان مسائل مورد بحث بگنجاند.
این موضوع که برخلاف سالهای پیش که «تهدید هستهای» نام داشت، امسال تحت عنوان «قابلیتهای هستهای اسرائیل» طرح شدهاست، با انتقاد شدید اسرائیل مواجه شد.
«اسرائیل میکائیلی» نماینده رژیم اسرائیل در آژانس در همین رابطه و در نامهای متذکر شد: «تمرکز برروی اسرائیل غیرمنصفانه و نابخشودنی است».
وی در ادامه این نامه و ضمن اشاره به ایران آورده است: «حامیان ایده تمرکز برروی اسرائیل بهتر است به جای آن، همه توان خود را برای اعمال فشار بر کسانی که خاورمیانه را به سوی رقابتهای هستهای سوق میدهند مصروف دارند».