آفتابنیوز : آفتاب: طهماسب مظاهری ، رییس کل سابق بانک مرکزی ، صبح امروز در مراسم تودیع خود که با حضور رییسجمهور برگزار شد، اظهار کرد: «من در طول این مدت سعی کردم که آیین خدمترسانی را یاد بگیرم چرا که ما همه خدمتگزار مردم هستیم ولی آیین حفظ شغل را یاد نگرفتم».
به گزارش سرویس اقتصاد و صنعت آفتاب، به نقل از ایسنا، مظاهری در ابتدای سخنان خود با تشکر از رییس جمهور برای شرکت در مراسم و پذیرش استعفای وی و همچنین تشکر از دکتر بهمنی که این بار مسوولیت را بر عهده گرفته گفت: «دکتر بهمنی حدود 39 سال است که در سیستم بانکی ما خدمت صادقانه کرده و من لازم میدانم که از تمام دوستان و همکاران که در این مدت در خدمت و در کنار آنها بودم تشکر کنم و برای همه این دوستان امید توفیق بیش از پیش دارم».
وی ادامه داد: «این خطا موجب میشود که اولاً از منابع قابل دسترس و ظرفیتهای موجود در دنیا بیبهره شویم و دوم اینکه دولت حتی برای تامین منابع مورد نیاز خود دچار مشکل میشود و در واقع در این راستا دچار کمبود میشود».
وی گفت: «اگر ما منابع موجود را کافی بدانیم برای جبران کسری منابع دولت مجبور میشود بیش از حد قانونی خود که اخذ مالیات متعادل و منصفانه است مردم را تحت فشار قرار دهند و در واقع مشکلاتی ایجاد میشود و همچنین از منابع موجود به نحو احسن استفاده نمیشود و یا به عبارتی منابع موجود از گردش اقتصادی در جامعه به دلیل ناامن بودن محل کار حذف میشود».
وی گفت: «البته منظور از منابع هم منابع انسانی است و هم ثروت انسانی است که در کشور وجود دارد».
مظاهری با بیان اینکه باید دانست که چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی از طریق بانک مرکزی مردم را پولدار نمیکند و اگر این مکانیزم درست بود در حال حاضر زیمباوه یکی از پولدارترین کشورها بود گفت: «باید مراقب بود که از مسکنهایی که درد را به سرطان تبدیل میکند نباید استفاده کرد».
مظاهری گفت: «پول موتور اقتصاد نیست چاپ پول موتور تورم است و همان طور که گفتم هیچ جانشینی برای یک سیاست اقتصادی صحیح وجود ندارد».
وی گفت: «آقای بهمنی این ظرفیت و ویژگی دارند که آرامش را برقرار کنند و انشاءالله به دولت و رییس جمهور کمک میکنند».
وی گفت: «دولت باید تعادل را با ابزار اقتصادی فراهم کند البته گاهی میشود این تعادل را با ابزار اداری نیزفراهم کرد البته این تعادل، تعادل ناپایداری است و باید با ابزار اقتصادی آن را پایدار کرد و کسانی که میگویند تعادل منابع و مصرف سرمان نمیشود و به آن توجهی ندارند این یک مساله خطرناک است و این سرآشیبی سقوط را نشان میدهد».
وی ادامه داد: «دولت باید بین پول مردم و پول دولت تفکیک قائل شود و این تفکیک موقعیت، تفکیک روش تعامل و تصمیمگیری روی آن دو پول را به همراه میآورد. پول بانک، پول دولت نیست، پول سپردهگذاران است و پول بانک مرکزی نیز اضافهبرداشت اخذ مالیات از جیب همه مردم است».
وی با بیان اینکه مسوولان بانک مرکزی باید در حفاظت از منابع و منافع مردم مقاوم باشند و در مقابل این امر مقاومت و حمایت قانونی شود، گفت: «این حرف که گفته میشود که اگر به سپردهگذاران سود صفر درصد نیز بدهیم، نمیتوانند کاری بکنند، حرف درستی نیست و وقتی که سپردهگذاران ببینند منافع آنها رعایت نمیشود، خیلی کارها میتوانند بکنند و عده قلیلی شاید نتوانند کاری بکنند که این عده قلیل نیز احساس ظلم میکنند و نباید این احساس در بین مردم ایجاد شود».
مظاهری ادامه داد: «مردم دیدهاند که امروز کشورهایی که از تورمهای 50 درصدی مثل برزیل یا تورمهای 70 درصدی مثل ترکیه برخوردار بودهاند توانستهاند با عزم و اراده نسبت به مهار تورم خود اقدام کنند و میفهمند که دولت ما هم میتواند».
وی ادامه داد: «این کشورها دو ابزار را برای این مساله اقدام کردهاند؛ جبران خرید قدرت خرید مردم در قبال تورم تزریقی برای حفظ معشیت آنها و حمایت از تولید داخل و صادرات در قبال تفاوت تورم داخلی و خارجی که البته مردم ما میدانند تورم و گرانی که ما داریم دچار چنین خصوصیاتی نیست و باید روی آن فکر کرد».
وی گفت: «در قبال کاهش هزینههای دولت که به معنای کاهش خدمترسانی است، مقاومتهایی وجود دارد افزایش درآمدهای دولت هم به طرق مختلف مورد مقاومت است که نمونه آخر آن لایحه کمک به بانکهاست که مقاومتهایی در قبال آن مطرح شده است».
وی گفت: «بحث تامین منابع مالی دولت همواره رابطه دولت و بانک مرکزی را به یک مساله سیاسی تبدیل کرده است و فاینانسهای تولید هم رابطه دولت و بانکها را دچار مشکل کرده است».
وی گفت: «دولتهای توسعهگرا خودشان را متولی و متصدی تولید میدانند و سیاست توزیع منابع را با دید عدالتجویانه و ابزار فیزیکی و اداری دنبال میکنند و تامین اعتبار را برای واحدهای تولید موردنظر خود تامین اعتبار برای خودشان میدانند و این دو مشکل یعنی پاپلیک فاینانس و فاینانس تولید با هم اجیر میشود و تامین منابع برای تولید دچار مشکل میشود».
وی گفت: «کاهش تعهدات دولت و انجام طرحهایی از قبیل اصل 44 راه نجات است که البته برای دولت آسان نیست، قبول آن هم آسان نیست، چه برسد به اجرای آن».
وی با بیان اینکه البته راه حل دیگر این است که مردم دولت را تامین منابع مالی کنند، گفت: «بحث قیمت نفت پایین میآید دولت برای انجام وظایف خود از بانک مرکزی استقراض میکند و وقتی که قیمت نفت پایین میرود افزایش داراییهای خارجی بانک مرکزی راه حل میشود».
وی همچنین گفت: «باید بین برنامهریزی دولت و مردم تفکیک قائل شد و این دو یکی نیست».
مظاهری با بیان اینکه سیاستهای پولی باید در نظام بانکی تبیین و تنظیم شود گفت: «یک نهاد تخصصی باید برای انجام این وظیفه سنگین طراحی و مستقر شود و این نهاد با شخص رییس جمهور و از طریق ایشان با دولت تقابل داشته باشد. ما معتقدیم که بانک مرکزی نباید جزیی از دولت یا تابعی از دولت باشد. بانک مرکزی ناظر مقتدر بازاراهای مالی باید باشد و نظارت بر عملکرد نهادها و موسسات مالی داشته باشد و نباید تحتالشعاع هیچ ملاحظهای قرار بگیرد. بانک مرکزی باید در تصمیمات و اقدامات خود از مجموعه دولت مستقل و به شخص رییس جمهور متصل باشد و با اقتدار بالا عمل کند».
مظاهری افزود: «روزی که مسوولیت را به عهده گرفتم گفته شد بانک مرکزی در یکی از بهترین شرایط بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است، البته من همان موقع گفتم که از جهتی سختترین شرایط خود را طی میکنم و با علم و اطلاع از سختیهای کار آن را تحویل گرفتم و سعی کردم سختیهایش را طی کنم. آنچه مسلم است به خاطر اعتقاداتی که داشتم و برای حفظ آن اصول و مبانی مسوولیت خود را رها کردم و امیدوارم که آن اعتقادات درست بوده باشد».
مظاهری در ادامه صحبتهای خود گفت: «از حدود دو ماه قبل در مورد سیستم بانکی بستهای ارائه شد تحت عنوان پیشنهادهای نجات سیستم بانکی و این پیشنهاد را در 46 صفحه و یک خلاصه چهار صفحهای به رییس جمهور دادم، چراکه معتقدم نظام بانکی و سیستم بانکی امروز دارای مشکلاتی است».
وی گفت: «نباید اجازه دهید که بعضی از دعواها و غوغاها که برخی میخواهند ایجاد کنند بر روی کار ما تاثیر بگذارد و ما را از هدف اصلی دور کند».
رییس کل سابق بانک مرکزی در پایان تاکید کرد: «آقای ریس جمهور بر اهمیت خدمترسانی به مردم تاکید دارند و تاکید بر آن دارند که مسوولان آیین خدمترسانی را یاد بگیرند و من نیز تلاش کردم که این آیین را یاد بگیرم ولی آیین حفظ شغل را یاد نگرفتهام (تشویق حضار) خدمتگزاری به مردم یک راه مستقیم است و ما باید همه تلاش کنیم در راستای این راه حرکت کنیم».