آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به برخی اخبار در مورد بحث تضمین سوخت هستهای ایران و در مقابل تعلیق غنیسازی از طرف کشورمان، گفت: «تا کنون هیچ تضمینی به غیر از برخی ادعاها در عرصهی بینالملل در مورد اعطای سوخت هستهیی وجود نداشته و ندارد».
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب،به نقل ایسنا، حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح دوشنبه در کنفرانس خبری هفتگی خود با خبرنگاران با اشاره به مطالب برخی رسانهها در مورد اظهارات علی اصغر سلطانیه، سفیر و نمایندهی دائمی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره اعطای تضمین به ایران و در متقابل تعلیق غنیسازی از طرف کشورمان خاطرنشان کرد: «آقای سلطانیه خودش نیز تصریح کرد که وی در مقام بیان یک واقعیت تاریخی بوده است و نه یک راهبرد جدید. این مطلب را نه تنها ایشان بلکه بسیاری از صاحبنظران و تحلیلگران مورد تاکید قرار دادهاند».
وی افزود: «از 20 سال پیش مذاکراتی در اینباره وجود داشته، ولی در سالهای بعد کمیته تضمین سوخت نیز به نتیجهای نرسید و با وجود وعدهها، مکانیزم متقن بینالمللی برای اعطای سوخت تدوین نشده است و این یک واقعیت بینالمللی است».
او تاکید کرد: «این مساله در مورد ایران نیز با سابقه توافقات با آلمان، فرانسه و دیگران نیز مشهود است و رییس سازمان انرژی اتمی قبل از انقلاب نیز گفته بود که به این وعدهها عمل نشده است. هیچ تضمینی به غیر از برخی از ادعاها نه تنها با ایران بلکه در عرصه بین الملل در مورد اعطای سوخت وجود ندارد».
به گفته قشقاوی ایران نیز دلیلی ندارد که راهبرد تداوم تولید سوخت را تعلیق کند و بنابراین غنیسازی را ادامه میدهد و در چارچوب قانون این حق قانونی خود را تا آخر پیگیری میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره راهاندازی دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران و همچنین شورای روابط آمریکا و ایران گفت: «غیر از همان اظهارنظرهای مطرح شده در چارچوب رسانهها هیچ درخواست رسمی برای راهاندازی دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران صورت نگرفته تا ما موضعگیری رسمی کنیم».
او در مورد شورای روابط ایران و آمریکا گفت: «این بحث در رسانهها مطرح شده و مطلقا چنین درخواستی نبوده و همه آنها گمانهزنیهای رسانهیی است».
وی در مورد اعطای مجوز به این شورا توسط ارگانهای کشورمان، گفت: «برای هر کدام از این قبیل فعالیتها قواعد و مقررات خاصی وجود دارد و این مساله یک پدیده ویژه سیاسی نیست و در چارچوب خود مورد بررسی قرار میگیرد».
به گفتهی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور این مسائل مقررات خاص خود را دارد و جهات مختلف مورد توجه قرار میگیرد و طبق مقررات عمل میشود.
وی افزود: «برای یک چنین اقدامی باید به وزارت کشور مراجعه کنند و حسب تقاضا، پروسه قانونی خود را طی میکند و مقررات روال خاص خود را دارد و نسبت به یک پدیده خاص مقررات عوض نمیشود».
خبرنگاری از قشقاوی در مورد اظهارات اخیر لاریجانی و نارضایتی ایران از آژانس پرسید که وی در پاسخ، گفت: «گاهی نمایندگان محترم اظهارنظرهایی میکنند و گاهی مصوبهای از مجلس برای اجرا به دولت ابلاغ میشود. آن چه که تا کنون انجام شده وفق قانون است».
او ادامه داد: «تداوم همکاریها با آژانس در چارچوب توافق جامعهی پادمانی است و همواره توصیهی ما به آژانس این بوده که بر روی رویکردهای فنی، حقوقی و سازمانی خود تکیه کند و تحت فشارهای سیاسی به منظور دستیابی به اغراض سیاسی خاص برخی کشورها قرار نگیرد و ما در اینباره وحدت نظر داریم».
وی همچنین از سفر عصر امروز رییس پارلمان عراق به تهران خبر داد و در مورد بحث توافقنامهی امنیتی آمریکا و عراق و همزمانی این سفر با فشارهای آمریکا در مورد امضای این توافقنامه، گفت: «همان طور که دو طرف اعلام کردند در این توافقنامه نکاتی وجود دارد که قابل بحث جدی است. تقویت حاکمیت ملی عراق و رفع اشغال و تصمیمهایی که بر سر آزادگی و استقلال توسط مردم، مراجع و شخصیتهای تاثیرگذار عراقی اتخاذ میشود همواره مورد استقبال ما است و ما در این چارچوب مدافع این روحیهی استقلالطلبی مردم عراق هستیم».
او افزود: «همواره مناسبات ایران و عراق در ابعاد مختلف و از جمله در روابط پارلمانی رو به رشد بوده و وی قبلا هم به تهران سفر داشته است. این مناسبات به اقتضای همسایگی و اشتراکات موجود و تمایل ایران برای برقراری صلح و ثبات در عراق به صورت روز افزون گسترش مییابد».
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد سفر لاریجانی به عراق که سفیر عراق در تهران خبر آن را اعلام کرده بود گفت: «این یک تبادل پارلمانی است و وقتی رییس پارلمان عراق به تهران میآید، رییس پارلمان ما نیز به این کشور میرود که نشان دهنده روابط رو به پیشرفت است».
وی همچنین در مورد دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا بر سر موضوع عراق گفت: «مورد جدیدی در مذاکرات وجود ندارد که بخواهیم آن را طرح کنیم».
قشقاوی در مورد آخرین پیگیریها درباره کشتی ربوده شدهی ایران در سواحل مالزی گفت: «متاسفانه این تبدیل به یک مشکل بینالمللی شده به طوری که تا کنون حدود 50 کشتی از کشورهای مختلف ربوده شدهاند که برخی نیز آزاد شدهاند».
او ادامه داد: «ما در دو سطح پیگیر موضوع هستیم که یکی مراجع داخلی، امنیتی، نظامی و سیاسی ماست که در حال بررسی موضوع هستند و تمامی گزینههایی که عامل آزادی کشتی میشود را مورد توجه قرار میدهند و در عرصه منطقهیی و بینالمللی رایزنیها و همکاریها با بررسی مجموعه گزینههای مطرح ادامه دارد. مصمم هستیم هرچه زودتر اسباب آزادی این افراد فراهم شود و همکاری تنگاتنگی بین وزارت خارجه و کشتیرانی در حال انجام است».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور درباره وضعیت گروگانهای ایرانی در پاکستان نیز گفت: «ما رایزنیها را استمرار میبخشیم و این انتظار به جایی از مقامات پاکستان است که با عنایت به روابط، تلاشهای بیشتری برای حل معضل به عمل آورند. هرچه درباره مبارزه با تروریسم در منطقه تلاش شود به نفع صلح، ثبات و همسایگی طرفین است و ما این انتظار را همواره از دوستان پاکستان مطرح کردهایم و امیدواریم حاصل این رایزنیها نتیجه ی مطلوب را داشته باشد».
وی در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر ابوالغیظ و استقبال از برقراری روابط عالی با ایران گفت: «ایران و مصر از دو حوزهی تمدنی تاریخی بزرگ و غیرقابل انکاری برخوردارند و توصیهی ما این است که مسالهی حاشیهای در روند مناسبات عادی در پیش تاثیر نگذارد».
قشقاوی در پاسخ به سوال دیگری در مورد فیلم "اعدام فرعون 2" و تاثیر آن بر روابط ایران و مصر گفت: «نباید به مسائل حاشیهای پرداخت. در ساخت و پخش این فیلم دولت نقشی نداشته و این موضع رسمی ما نبوده است».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور از انتصاب شیخ عطار به عنوان سفیر جدید ایران در آلمان و راهی شدن وی به برلین و همچنین از انتصاب آخوندزاده، سفیر پیشین ایران در آلمان به عنوان معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه و انتصاب میرابوطالبی به عنوان سفیر جدید ایران در فرانسه خبر داد.
وی ادامه داد: «روال انتصابها در وزارت امور خارجه با دیگر وزارتخانهها فرق میکند و همیشه 50 درصد از همکاران ما در ماموریت خارج از کشورند و بنابراین روند انتصابات یک فرایند طبیعی است و خیلی دلایل خاص غیر از دلایل اداری و قانونی ندارد».
او همچنین در مورد سفر العطیه، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس به تهران گفت: «تاریخ مشخصی در مورد این سفر اعلام نشده است».
سخنگوی وزارت امور خارجه شیوع وبا در عراق و افغانستان را پدیدهای دلخراش و یکی از آثار روشن اشغالگری در این کشور با وجود وعدههای اشغالگران برای تقویت بهداشت عمومی و بهبود زندگی مردم عنوان کرد و از آمادگی ایران برای در اختیار قرار دادن تجارب درمانی برای بهبود وضعیت بهداشتی در این دو کشور خبر داد.
وی ادامه داد: «با حضور اشغالگران در عراق و افغانستان با وجود ادعاهای آنها در مورد تقویت بهداشت عمومی و وعدههای سازندگی و بهبود رفاه و وضعیت بهداشتی مردم، افت بهداشت را در برخی حوزهها شاهدیم که یکی از آثار آن شیوع وبا بوده است. فکر میکنیم در این خصوص اشغالگران مسوولیت دارند».
قشقاوی به هموطنانی که با این دو کشور مراوداتی نیز دارند توصیه کرد مراقبتهای بیشتری داشته باشند و اظهار امیدواری کرد هرچه زودتر این بلای خانمانسوز از دو کشور رفع شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد همکاریهای نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز گفت: «مناسبات رژیم صهیونیستی با آمریکا روشن است و در واقع همواره آمریکاییها این حمایت و تبعیض را نسبت به رژیم صهیونیستی داشتهاند».
وی همچنین با رد ادعاهای اسراییل در مورد خرید سامانهی موشکی s-300 توسط ایران گفت: «توان دفاعی ایران مبتنی بر توانمندیهای داخلی است و هر اقدامی که در جهت تقویت بنیهی دفاعیمان باشد با تکیه بر توانمندیهای داخلی پیگیریم».
او افزود: «ما روابط خوبی با روسیه داریم و در مورد سیستم پدافندی همکاریهای خوبی داشته و داریم».
خبرنگاری از قشقاوی در مورد معرفی سفیر اخلالگر اقتصادی که توسط خطیب جمعه هفته گذشته تهران مطرح شده بود پرسید که وی در پاسخ گفت: «آیت الله جنتی نام فرد خاصی را نبرد و من چیزی در این مورد نمیدانم. اگر موردی را بگویند ما موظف به پیگیری هستیم و مطلب خاصی به وزارت امور خارجه ارجاع نشده است».
خبرنگاری از قشقاوی در مورد قطعنامهی چهارم شورای امنیت علیه فعالیتهای هستهیی کشورمان پرسید که وی در پاسخ گفت: «در مذاکرات و گفتوگوهای بین سولانا و جلیلی و نمایندگان آنها ابهامات و سوالاتی توسط ایران مطرح شده بود که قطعنامه پاسخ به این ابهامات نیست».
وی تاکید کرد: «صدور قطعنامه اتخاذ یک رویکرد سیاسی است و باید رویکرد فنی و حقوقی را پیگیری شود و ما آماده گفتوگو و رایزنی در این چارچوب هستیم».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در مورد بحث قطع مذاکرات و ناامیدی ایران از عملکرد 1+5 گفت: «وزیر امور خارجه چارچوب همکاری با 1+5 را نفی نکرده و ما در این چارچوب ادامه میدهیم اما چون رویکرد آنها سیاسی و غیرقانونی است از عملکردشان ناامید شدهایم».
او ادامه داد: «ایران تهدیدی نیست که قطعنامه علیهاش صادر شود و وزیر امور خارجه در این مورد اظهارنظر کرده و وزیر امور خارجه چارچوب همکاریها را نفی نکرده و ما بر این چارچوب ادامه میدهیم».
وی همچنین درباره اعتماد به روسیه گفت: «اعتماد و نبود اعتماد یک مساله نسبی است و نمیتوان در اینباره به صورت مطلق صحبت کرد».
قشقاوی اظهار کرد: «ما در چارچوب سیاست قفقازی، سیاستمان را ادامه میدهیم و روسیه نیز در حوزه منطقهیی ما قرار دارد و با عنایت به این که رویکرد ما منطقهیی و اتخاذ تدابیر منطقهیی است، بسیار طبیعی است که تداوم سیاست قفقازی ما برای حل مناقشه را ادامه دهیم و این سیاست درستی است».
او افزود: «فکر میکنیم موفقترین دیپلماسی، دیپلماسی است که در جهت رفع تنش منطقهیی و تقویت مناسبات با همسایهها فعال باشد و کسی نمیتواند این را رد کند. روسیه در حوزه همسایگی ما قرار دارد همان گونه که در مسالهی خزر اجلاس اخیر بسیار خوب آستاراخان را داشتیم که تصمیمهای خوبی گرفته شد و ایران در سطح بالا در این اجلاس شرکت کرد و قرار است نتایج آن در اجلاس سران باکو مطرح شود».
به گفتهی قشقاوی این مساله به نفع دیپلماسی کشور است که در حین استقلال تدابیر خودمان را در جهت تقویت مناسبات با همسایگان به کار گیریم.
وی همچنین بحث میانجیگری ونزوئلا بین ایران و فرانسه را رد کرد و گفت: «معمولا کشورهایی که با ما دوست هستند کشورهای دیگر سعی میکنند از طریق دوستان نظراتشان را بگویند که ونزوئلا نیز دوست ماست اما در مورد میانجیگری و طرحی خاص بحثی مطرح نبوده و نیست».
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش پایانی این گفتوگو در مورد کنار کشیدن ایران برای عضویت در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نفع سوریه و رای آوردن افغانستان برای عضویت در این شورا، گفت: «این مکانیزمی طبیعی است که در مجامع بینالمللی اجماع صورت میگیرد تا به درگیری نیازی نباشد. در ادامه رایزنیها در حوزهی عمل نیز این مساله اتفاق میافتد که نتیجهی کار این شد که افغانستان عضو شورا شد. این مساله باارزشی است که به صورت اجماعی حاصل شده و پدیده خاصی نیست و بحثهای فنی و درون تشکیلاتی است و این مکانیزمها همواره اتفاق میافتد».