آفتابنیوز : آفتاب: از آنجا که کشورها در دهکده جهانی علاوه بر ارتباطات فرهنگی و سیاسی با یکدیگر داد و ستد و ارتباط تجاری و اقتصادی نیز دارند؛ رکود اقتصادی بازارهای مالی بینالمللی و رکود اقتصادی در آمریکا نمیتواند بر اقتصاد ایران بیتاثیر باشد. اما میزان این اثرگذاری و اثرپذیری در مورد کشورهای مختلف با توجه به نوع اقتصادشان و همچنین روابط تجاری آنها متفاوت است.
به اعتقاد کارشناسان بزرگترین خطر برای اقتصاد متکی به نفت ایران در جریان رکود اقتصادی بازارهای پولی تغییرات قیمت نفت بر اثر همین رکود است.
دکتر فرهاد خرمی استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی از جمله کارشناسانی است که رکود اقتصادی در جهان و آمریکا را برای اقتصاد ایران مضر میداند.
خبرنگار اقتصادی آفتاب در گفتگو با این استاد دانشگاه نظر کارشناسی او درباره تاثیر رکود اقتصادی آمریکا بر ایران را جویا شد.
دکتر خرمی میگوید: «رکود اقتصادی در آمریکا بر کشورهای آسیایی و اروپایی تاثیر میگذارد و مشکلاتی از جمله ورشکستگی را برای بانکها ایجاد میکند».
وی ادامه داد: «رسیدن به مرز ورشکستگی بانکها تاثیر مستقیمی بر بخش واقعی اقتصاد با تولید کشورها دارد که در نتیجه از تقاضای کل اقتصاد آنان و نیاز به انرژی و نفت میکاهد».
خرمی گفت: «کاهش تقاضا برای نفت در بازارهای جهانی نیز اثر مستقیمی بر بهای نفت دارد و موجب کاهش قیمت جهانی نفت میشود. در این میان کشورهایی مانند ایران که اقتصادی کاملا وابسته به نفت دارند ضربه بزرگی خواهند خورد».
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی توضیح داد: «به طور مثال رکود اقتصادی در چین که خود بر اثر رکود اقتصادی جهانی و کاهش تقاضا و صادرات بر اثر رکود اقتصاد جهانی و کاهش تقاضا و صادرات آنان ایجاد شده از میزان تولید و نیاز این کشور به انرژی نفت میکاهد و بر بهای جهانی نفت اثر میگذارد».
دکتر خرمی با بیان اینکه نمیتوان اقتصاد ایران را اقتصاد بستهای دانست چرا که متکی به واردات کالا از سایر کشورها است گفت: «رکود اقتصادی آمریکا و سایر کشورها از راه کاهش بهای نفت و همچنین واردات کالا بر اقتصاد ایران اثر میگذارد و در نهایت از میزان تولید ناخالص ملی ما خواهد کاست».
وی در عین حال با بیان اینکه رکود اقتصادی آمریکا تاثیری بر وضعیت بانکهای ایران ندارد گفت: «دلیل این مسئله آن است که بازارهای ایران با بازارهای بینالمللی پیوستگی کاملی ندارد».
این تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به سیاستهای اقتصادی متکی به واردات دولت گفت: «کاهش قیمت نفت علاوه بر اثر منفی که بر تولیدات داخلی خواهد گذاشت از درآمدهایی که برای واردات و تنظیم بازار داخلی در مقابل تورم مصرف میشود خواهد کاست».
خرمی ادامه داد: «از آنجا که دولت در سالهای گرانی نفت توجهی به حفظ و مصرف به اندازه از حساب ذخیره ارزی نداشته است کاهش قیمت نفت و نیاز به واردات، ذخایر ارزی ایران را به خط قرمز نزدیک میکند».
او درباره اظهارات اخیر رئیسجمهور درباره موجودی بالای حساب ذخیره ارزی گفت: «سخنرانی اخیر آقای رئیسجمهور بیش از آنکه جنبه اقتصادی داشته باشد جنبه سیاسی با کارکرد داخلی و خارجی داشت».
وی افزود: «رئیسجمهور برای اینکه تحریمهای خارجی ایران را بیاثر معرفی کند اعلام کرد که برای استفاده چندین سال موجودی کافی در حساب ذخیره ارزی وجود دارد».
خرمی تصریح کرد: «اما کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی بدون تردید بر ذخایر ارزی کشور لطمه وارد خواهد کرد».
وی اظهار داشت: «از سوی دیگر با کاهش درآمد اقتصاد تکپایهای ایران سیاست واردات کالا که برای مقابله با تورم اتخاذ شده بود نیز نیاز به تجدیدنظر پیدا میکند».