دکتر حسن ابوالقاسمی - رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله و رئیس انجمن علمی خون و سرطان کودکان ایران، در نشستی خبری به مناسبت روز جهانی طب تسکینی با اشاره به بیماری سرطان به عنوان دومین عامل مرگ و میر در کشور، گفت: ۹۹ درصد سرطانها مربوط به بالغین و فقط یک درصد سرطانها مربوط به اطفال و کودکان است.
وی با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری است، افزود: این موضوع، مسئولیت دولتها را سنگینتر میکند. اما در این میان موضوع مراقبتهای حمایتی و تسکینی از بیماران سرطانی و خانوادههای آنها، از اهمیت زیادی برخوردار است که مؤسسه کنترل سرطان ایرانیان در حدود ۱۰ سال است که این اقدامات را انجام میدهد.
ابوالقاسمی افزود: لازم است که خیریهها و موسسات مردم نهاد به اقدامات حمایتی و تسکینی بیماران مبتلا به سرطان ورود کنند. همچنین امیدواریم روز جهانی مراقبتهای حمایتی تسکینی، مورد توجه مسئولین قرار گیرد و بیماران مبتلا به سرطان، از حمایتهای بیشتری برخوردار شوند.
بنابر اعلام روابط عمومی موسسه کنترل سرطان ایرانیان، وی ادامه داد: فقط یکی از جنبههای حمایتهای تسکینی از بیماران مبتلا به سرطان در منزل، این است که میتواند منجر به آزاد شدن تعدادی از تختهای ICU در بیمارستانها شود و باعث شود بیماران نیازمند بیشتری از این خدمات استفاده کنند؛ بنابراین لازم است از خیرین بیشتری برای این قبیل اقدامات حمایتی استفاده شود. البته اقدامات حمایتی برای کودکان مبتلا به سرطان نیز باید گسترش و توسعه یابد.
در ادامه، دکتر محمد واعظی - رئیس بخش هماتولوژی بیمارستان شریعتی، گفت: براساس آخرین برآوردها میزان ابتلا به سرطان در جامعه ما در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۱۲ مورد در هر ۱۰۰هزار نفر بود و پیشبینی میشود آمار سرطان در ایران در سال ۱۴۰۴، به ۱۶۰ مورد در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت برسد.
رئیس پژوهشکده پیوند مغز و استخوان بیمارستان شریعتی افزود: ایران هنوز در سطح متوسط خطر سرطان قرار دارد، اما با توجه به رشد جمعیت سالمندی و افزایش ریسک فاکتورها این نگرانی وجود دارد که آمار سرطان در کشور سرعت گیرد.
واعظی ادامه داد: ما باید نگرشها به سرطان را تغییر دهیم تا وجوه حمایتی و تسکینی از بدو شروع بیماری آغاز شود. قطعا باید جنبههای جسمی و روحی بیماران مبتلا به سرطان را با هم در نظر گرفت. اما متاسفانه بیماران مبتلا به سرطان در کشور هنوز از حمایتهای لازم و کافی برخوردار نیستند. در جامعه ما در همان اول تشخیص بیماری واژه سرطان فشار مضاعف روحی به بیمار و خانواده او وارد میکند که همراه با هزینههای بالای این بیماری نیاز به حمایت، درمانهای تسکینی و خدمات تغذیهای و مشاوره پزشکی و تامین تجهیزات پزشکی را دوچندان میکند.
در ادامه دکتر محمد جهانگیری - مدیرعامل مؤسسه کنترل سرطان ایرانیان، با اشاره به شعار امسال روز جهانی مراقبتهای حمایتی تسکینی یعنی «التیام قلبها، التیام جامعه»، گفت: ما در تلاش هستیم با مشارکت جامعه علمی و مدیریتی با هم افزایی و هماهنگی و استفاده از تمام ظرفیتها در حوزه مردم نهاد اقداماتی تاثیرگذار انجام دهیم تا به سمت التیام دردها برویم و امیدواری را به جامعه بدهیم.
جهانگیری ادامه داد: تاکنون بیش از ۲۴ هزار بیمار و خانوادههای آنها، مورد حمایت این موسسه قرار گرفتهاند که برای مثال بیش از ۲۷ هزار ویزیت پزشک در منزل، بیش از ۳۲ هزار ویزیت پرستاری در منزل و بیش از ۶۷۳ هزار مشاوره تلفنی توسط موسسه ارائه شده است. تمامی این خدمات برای بیماران رایگان بوده و به بیماران در هنگام ویزیت خانگی اعلام میشود که هزینه آنها پرداخت شده است.
جهانگیری با بیان این مطلب که با وزارت بهداشت دو تفاهمنامه در سالهای مختلف امضا شده است، ادامه داد: ما کلیه فعالیتهای خود را با تولیت وزارت بهداشت انجام میدهیم و خوشبختانه نهادهای حاکمیتی به این نتیجه رسیده است که حوزه طب تسکینی و حمایتی را به یک مجموعه مردم نهاد واگذار کند. در راستای این تفاهم نامه قرار است ما در فاز اول، ۱۷ دانشگاه علوم پزشکی را پوشش دهیم که تاکنون اقدامات در هفت دانشگاه علوم پزشکی در سطح کشور انجام شده است.
وی به برنامه ریزی برای انجام غربالگری سرطان پستان در زنان توسط مؤسسه کنترل سرطان ایرانیان اشاره کرد و افزود: ما آماده انجام غربالگری سرطان پستان بدون دریافت هیچ گونه وجهی از دستگاهها و مجموعههایی هستیم که بخواهند این غربالگری را انجام دهند و همراه ما در این کار باشند. ما در یک جمله میخواهیم لذت کار خیر را به خیرین بچشانیم.