آفتاب: شاید این برداشتهای مکرر از حساب ذخیره ارزی، همراهی مجلس هفتم و تصویب اصلاحیهها و متممهای متعدد بودجه، پافشاری بر کنترل برخی از قیمتها با روش ابتدایی، واردات حتی به قیمت ورشکستگی تولیدات داخلی در سه سال گذشته و تلاش برای درسترسی آسانتر به منابع ارزی با انحلال هیئت امنای حسابی که دولت خاتمی پایهگذار آن بود از جمله دلایلی باشد که تحلیل یک اقتصاددان را به تشبیه حساب ذخیره به کندوی عسل هدایت کرده است.
دکتر فرهاد خرمی میگوید: «دولت در سالهای گذشته با حساب ذخیره ارزی به مانند کندوی عسل رفتار کرده و در هر شرایطی برای برداشت به آن مراجعه کرده است».
دکتر فرهاد خرمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب تصریح کرد: «آنچه که مسلم است با وجود افزایش قیمت نفت موجودی رسمی حساب ذخیره ارزی کاهش داشته است حال اینکه این کاهش از برداشت قانونی و یا غیرقانونی بوده اهمیت ندارد».
وی افزود: «یکی از کارکردهایی که طراحان برای حساب ذخیره ارزی متصور شده بودند پوشش نوسانات شدید قیمت نفت و کاستن از آثار احتمالی آن بود. اما اکنون با توجه به کاهش نزدیک به 80 دلاری قیمت نفت آن هم تنها در مدت سه ماه، مشخص نیست که تا چه اندازه امکان استفاده از ذخایر حساب ارزی وجود داشته باشد».
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: «در جریان برداشتهای پی در پی از حساب ذخیره ارزی مجلس هفتم نیز با دولت همکاری و همراهی کامل داشت و مجوزهای آن را صادر میکرد».
وی د رباره قیمت نفت در بودجه سال 87 گفت: «زمانی بستن بودجه با یک قیمت مشخص نفت معنی دارد که دولت کسری بودجه نداشته باشد. اما زمانی که کسری بودجه در سالهای گذشته تبدیل به عادیترین مساله برای دولت شده است و مجلس نیز به سادگی این کسری را جبران میکند و مجوز برداشت از حساب ذخیره ارزی صادر میشود، تعیین قیمت نفت در بودجه هیچ معنا و مفهومی ندارد».
وی تصریح کرد: «کسری شدید بودجه سال 77 نیز که از همان ابتدا مشخص بود تا دو ماه دیگر مطرح و تا آخر سال این بحث ادامه خواهد داشت».
دکترخرمی همچنین درباره سخنان رئیس جمهور درباره امکان استفاده از منابع کنونی حساب ذخیره ارزی برای چندین سال در کشور گفت: «آن سخنان رئیس جمهوری بیش از آن که اقتصادی باشد سخنانی سیاسی با کارکردهای داخلی و خارجی بود. در واقع این مطالب از آنجا که ما با مشکلات تحریم نیز روبرو هستیم پیامی برای ایجاد اطمینان خاطر در داخل و همچنین اعلام بیاثر دانستن تحریمها برای خارج بود».
این اقتصاددان در مورد محرمانه بودن موجودی این حساب نیز گفت: «اینکه درآمد ارزی از فروش نفت در سالهای گذشته چقدر بوده است برای همگان روشن است و از این طریق با توجه به بودجههای مصرف شده سالانه کاملا میتوان به موجودی این حساب پی برد. بر همین اساس حتی برخی نهادهای بینالمللی مانند صندوق بینالمللی پول از میزان موجودی این حساب با اطلاع هستند».