آفتابنیوز : آفتاب- مطهر امیری: باراک حسین اوباما، پس از ماهها رقابت فشرده، چهل و چهارمین رئیس جمهور آمریکا شد و بدین ترتیب با انتخاب وی به عنوان اولین رئیس جمهور سیاه پوست؛ دیوارهای تبعیض نژادی در فضای سیاسی امریکا متزلزل شد.
پیروزی اوباما نشانهای از طرد تاریخی رئیس جمهوری غیر محبوب با سیاستهای اقتصادی و خارجی بحرانزایی بود که متاثر از شعار تغییر اوباما، اتفاق افتاد.
این اتفاقی نمادین از رکود نژادگرایی در آمریکاست، چیزی که تا دو سال پیش قابل پیشبینی نبود. اوبامای 47 ساله سناتور سیاه پوست ایالت ایلی نویز، مک کین سناتور 72 ساله ایالت آریزونا را شکست داد.
فعالیتهای انتخاباتی مک کین در حالی متوقف شد که هزاران نفر در گرنت پارک شیکاگو پیروزی اوباما را جشن گرفتند و منتظر سخنرانی پیروزی او بودند.
«اگر هنوز کسی هست که شک دارد آمریکا جایست که در آن هر چیزی ممکن است، که هنوز به خود اجازه میدهد قدرت دموکراسی در آمریکا را زیر سوال ببرد، که هنوز مردد است که رویای بنیانگذاران آمریکا در زمان ما زنده است؛ امروز جواب خود را گرفته است».
«[تغییرات] فرا رسیده است. امشب به خاطر آنچه که امروز به آن رسیدهایم، باید بگویم که زمان تغییرات فرا رسیده است... ».
مک کین نیز که در فینکس آریزونا به سخنرانی مشغول بود به اوباما تبریک گفت و برای وی آرزوی موفقیت کرد: «من میدانم که امشب برای آمریکایی-آفریقایی تبارها شب ویژهایست. امشب، شب آنهاست».
اوباما نهتنها پیروز رقابت انتخابات ریاست جمهوری بود، بلکه نتیجه انتخابات کنگره و مجلس سنا نیز به نفع او رقم خورد. که این باعث میشود نه تنها کنترل کاخ سفید، بلکه کنترل مجلس سنا و مجلس نمایندگان که از سال 1995 در دست جمهوری خواهان بود، به دموکراتها منتقل شود.
برای جمهوریخواهان بهخصوص محافظهکارانی که برای بیش از سه دهه بر مجلس تسلط داشتند، 7 نوامبر روزیست که آنها را به تامل در جایگاه فعلی خودشان در سیاست آمریکا وا میدارد.
اکنون اما برای اوباما و اکثریت توفق یافته در «کپیتال هیل» دوران سختی در شرف آغاز شدن است. رکود عمیق؛ گسترده و دیرگذر اقتصادی و دو جنگ.
«مسیر پیش رو مسیر سخت و طاقت فرساییست و ممکن است در عرض یک سال یا حتی یک دوره به مقصد نرسیم. اما آنچنان که هیچ زمانی به قدر امشب امیدوار نبودهام، اعتقاد دارم که آمریکا به آن دست خواهد یافت. من قول میدهم که ما به آنجا خواهیم رسید».
اوباما در حالی پا به کاخ سفید میگذارد که صراحتاً در مورد مالیات، جنگ عراق و سامان دادن اوضاع آن و گسترش خدمات بهداشتی وعدههای مشخصی ارائه کرده است. به نظر میرسد وعدههای داده شده و مشکلات پیش رو، اوباما را از همین هفته به کاخ سفید بکشاند و مشغول کار کند.
مک کین ساعت 10 شب به وقت محلی به صورت تلفنی به اوباما تبریک گفت و تاکید کرد که وی در سختیها همراه و در کنار وی است.
اوباما نیز همچون معاونش که خطاب به مک کین گفته بود شما در بسیاری مسائل پیشرو هستید؛ گفت: «ما نیز به کمک شما احتیاج داریم. بوش نیز در یک مکالمه کوتاه تلفنی پیروزی او را تبریک گفت. وی در نامه رسمی که از طرف کاخ سفید خطاب به اوباما نوشته شده بود تصریح کرده است که: «من نیز سعی میکنم این جابجایی به آسانترین شکل ممکن صورت گیرد. شما در آستانه حساس ترین مقطع زندگی کاری خود هستید. به شما تبریک میگویم و برایتان آرزوی خوشبختی میکنم».
اوباما در سخنرانی پیروزی خود از رای دهندگانی که به او رای ندادند درخواست کمک کرد و خطاب به آنها گفت: «ممکن است من رای شما را نداشته باشم اما اینک من صدای شما را شنیدهام. من رئیس جمهور شما هستم و به کمک شما احتیاج دارم».
اما یکی از مهمترین برگهای برنده این بود که اوباما به طور گسترده از حمایت سیاهپوستان بهرهمند بود. سیاهپوستان در انتخابات گذشته یازده درصد رای دهندهها را تشکیل میدادند و این رقم در این انتخابات به 13 درصد رسید.
اوباما از حمایت قاطع اسپانیایی تبارها نیز برخوردار بود. در حالی که مککین حتی نارضایتی بیشتری از بوش در میان اسپانیایی تبارها بر انگیخته بود. وی از جمله جمهوریخواهانی بود که از حامیان درجه اول مبارزه با مهاجرت غیر قانونی در آمریکا بود.