مصرف برخی مواد غذایی میتواند سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد پس حتما قبل از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. خامه ترش یکی از این مواد غذایی است که در گروه مواد غذایی لبنی قرار میگیرد. این ماده غذایی بسیار پرطرفدار بوده و اغلب همراه با سیبزمینی، سوپ، فلفل قرمز و ناچو استفاده میشود. این احتمال وجود دارد که نگرانی در مصرف این ماده غذایی باعث تعجب شما شود، زیرا در گروه مواد غذایی لبنی قرار میگیرد، اما مصرف خامه ترش نکاتی را به همراه دارد که باید درباره آنها اطلاعات کامل و کافی داشته باشید تا بارداری شما را با خطر مواجه نکند. در ادامه مقاله همراه ما باشید.
خامه ترش چیست؟
به طور کلی خامه ترش یک محصول لبنی است که از تخمیر خامه معمولی با باکتریهای اسیدلاکتیک تهیه میشود. هنگامیکه خامه با باکتریها ترکیب میشود، غلیظ شده و طعم آن رو به ترشی میرود. این محصول در فروشگاهها در دسترس هستند، اما شما میتوانید خودتان آن را در منزل درست کنید. در این شرایط ممکن است به نظر برسد که خامه ترش خانگی سالمتر است، اما در دوران بارداری، مصرف خامه ترش موجود در فروشگاه مضرات کمتری دارد؛ شما میتوانید اطلاعات دقیقتری از خامه ترش خریداری شده را از روی بستهبندی آنها بخوانید.
آیا خوردن خامه ترش در دوران بارداری مضر است؟
شاید برای شما جالب باشد که بدانید مصرف خامه ترش فروشگاهی برای زنان باردار بیضرر است، زیرا به طور معمول این محصولات در دمای بالا پاستوریزه میشوند و شما میتوانید کلمه پاستوریزه را بر روی بستهبندی محصول ببینید. ذکر این نکته در اینجا ضروری است که مصرف خامه ترش خانگی میتواند برای سلامتی جنین، خطراتی داشته باشد، زیرا این محصول در خانه پاستوریزه نمیشود پس تا جای ممکن در دوران بارداری از مصرف خامه ترش خانگی خوددرای کنید. مصرف خامه ترش غیرپاستوریزه در دوران بارداری مضر است و ممکن است سلامتی جنی را به خطر بیندازد. این احتمال وجود دارد که خامه ترش غیرپاستوریزه حاوی لیستریا مونوسیتوژنز باشد؛ به طور معمول این باکتری از طریق پاستوریزه کردن مواد غذایی از بین میرود.
عفونت لیستریا برای زنان باردار و جنین در حال رشد خطرناک است، زیرا میتواند باعث بروز بیماری لیستریوز شود. ابتلا به این عفونت بسیار خطرناک است و ممکن است علائمی مانند آنفولانزا در شما ایجاد کند. همچنین این عفونت میتواند منجر به سقط جنین، زایمان زودرس و عفونتهای تهدیدکننده زندگی جنین و مادر شود. در زمان خرید خامه ترش از فروشگاه به این نکته توجه کنید که این محصول تاریخ تولید جدیدی داشته باشد و در دمای ۴ درجه سانتیگراد (یا کمتر) نگهداری شود. شما میتوانید این محصول را در یخچال و در حدود ۱ تا ۳ هفته نگهداری کنید.
این احتمال وجود دارد که خامه ترش پس از مدتی کپک بزند یا مایع آبکی از خود تولید کنید. در چنین شرایطی از مصرف آن خودداری کنید، زیرا مصرف این محصول میتواند به سلامتی شما و جنین آسیب بزند. اگر خامه ترش طی مدت زیادی در یخچال بماند، ممکن است خراب شود؛ در چنین شرایطی این محصول را استفاده نکنید.
آیا مصرف خامه ترش در دوران بارداری میتواند مفید باشد؟
قطعا این محصول، ارزش غذایی مناسبی برای شما دارد، زیرا در گروه مواد غذایی لبنی قرار میگیرد، اما نمیتواند نیاز بدن شما و جنین را در دوران بارداری تامین کند. پس توصیه میشود حتی در دوران شیردهی نیز از مصرف بهترین ویتامینهای دوران شیردهی غافل نشوید. این احتمال وجود دارد که در دوران بارداری بیشتر از شرایط نرمال، غذاهای ترش یا شور هوس کنید، اما باید بدانید که خامه ترش بسیار چرب است و نباید بیش از اندازه آن را مصرف کنید. مصرف زیاد از حد خامه ترش ممکن است خطر ابتلا به دیابت بارداری را در شما افزایش دهد. همچنین این نکته را باید بدانید که نیمی از چربی موجود در خامه ترش اشباع شده است و چربی اشباع شده بر روی سلامت قلب تاثیرات منفی خواهد گذاشت.
درست است که خامه ترش، یک محصول تخمیر شده است و محصولات تخمیر شده حاوی پروبیوتیک هستند که به هضم غذا کمک میکنند، اما فراموش نکنید که این محصول در جریان پاستوریزه شدن، دیگر پروبیوتیک نخواهند داشت. پس به دلیل داشتن پروبیوتیک از این محصول استفاده نکنید. در نهایت بهتر است اینگونه بگوییم که به دلیل چربی بالای این محصول، بهتر است از آن در دوران بارداری در حد متعادل استفاده کنید، زیرا میتواند مضرات بسیاری برای سلامتی شما و جنین داشته باشد، اما اعتدال در مصرف، به طور معمول خطری نخواهد داشت. شما میتوانید ماست یونانی را جایگزین خامه ترش کنید؛ در این صورت طعم مشابه خامه ترش را دریافت میکنید، اما مضرات آن به بدن شما و جنین آسیب نخواهد زد.
سخن پایانی
به طور کلی خامه ترش فروشگاهی برای سلامتی شما در دوران بارداری بیخطر است، اما حتما به این نکته دقت کنید که بر روی بستهبندی محصول، کلمه پاستوریزه نوشته شده باشد. همچنین برای خرید این محصول از فروشگاههای مجاز، به تاریخ تولید و انقضای آن دقت کنید. خامه ترش، یک محصول لبنی بسیار چرب است پس پیشنهاد میکنیم در مصرف آن، حد اعتدال را رعایت کنید تا به عوارض مصرف بیش از اندازه این محصول دچار نشوید. به طور کلی در دوران بارداری، یک رژیم غذایی سلام را رعایت کنید و به خاطر داشته باشید که مصرف نامتعادل چربی، قند و محصولات ناسالم میتواند باعث بیماریهای دوره بارداری شود و حتی سلامت جنین را به خطر بیندازد. همچنین نمیتوانیم از روی این موضوع بهسادگی عبور کنیم که در دوران بارداری ممکن است شما هوس غذاهای شیرین، شور یا ترش داشته باشید، پس مصرف متعادل برخی مواد غذایی با مشورت پزشک برای شما خطرناک نخواهد بود. اطلاعات مرتبط با کالری، ویتامینها و مواد مغذی را از روی برچسب محصولات بخوانید و حتما آن را با رژیم غذایی خود تطبیق دهید.