به گفته محققان، حتی اگر دوران نوجوانی را خیلی پشت سر گذاشته باشید، ممکن است به یاد داشته باشید که از نظر افکار و احساسات میتواند دوران پرفراز و نشیبی باشد و سازماندهی مجدد زیادی در مغز انجام میشود.
یک مطالعه اخیر توسط محققان دانشگاه استنفورد، دانشگاه کالیفرنیا و سانفرانسیسکو، به این نتیجه رسید که بیماری همه گیر کرونا برخی از این سازماندهیهای مجدد، نازک شدن قشر و افزایش اندازه هیپوکامپ و بخشهای آمیگدال مغز را سرعت بخشیده است.
ایان گوتلیب (Ian Gotlib) روانشناس و مدیر توسعه عصبی استنفورد میگوید: ما قبلاً از تحقیقات جهانی میدانیم که همه گیری بر سلامت روان جوانان تأثیر منفی گذاشته است، اما نمیدانستیم که از نظر جسمی چه بلایی سر مغز آنها میآورد.
این تیم اسکنهای مغزی ۸۱ کودک را که قبل از همه گیری و ۸۲ کودک را در طول همه گیری بررسی کردند. در مرحله بعد، محققان کودکان هر دو گروه را با استفاده از عواملی مانند جنس، سن، وضعیت بلوغ، قومیت، استرس اولیه زندگی و زمینه اجتماعی-اقتصادی مطابقت دادند تا چندین امتیاز مقایسهای به آنها بدهند.
آنچه اسکنها نشان داد این بود که روند پیری مغز در گروه پس از همه گیری به ظاهر تسریع شده بود. دورههای قرنطینه کمتر از یک سال منجر به معادل سه سال پیری مغز در جوانان شده بود. به گزارش سیناپرس، سلامت روان ضعیفتر نیز در گروه پس از همه گیری مشاهده شد، اگرچه مشخص نیست که آیا این موضوع به طور مستقیم با سن مغز مرتبط است یا خیر.
گتلیب میگوید: اگر مغز این جوانان به طور دائم بزرگتر از سن تقویمی آنها باقی بماند، مشخص نیست که در آینده چه نتایجی حاصل خواهد شد. بر اساس تغییرات مغز در یک فرد ۷۰ یا ۸۰ ساله، انتظار میرود برخی مشکلات شناختی و حافظه وجود داشته باشد، اما برای یک نوجوان ۱۶ ساله این تغییرات و پیری زودرس مغز چه معنایی دارد؟
او میافزاید: تحقیقات بیشتری برای کشف این موضوع مورد نیاز است. این تیم تحقیقاتی قصد دارد به ردیابی همان گروه از افراد با افزایش سن ادامه دهد و به دنبال تغییرات بیشتر در ساختار مغز و هرگونه عارضه سلامت روانی باشد که ممکن است ایجاد شود.
این یافتهها میتواند نشان دهنده نیاز به اصلاح سایر مطالعات مغزی باشد که باید این شتاب پیری عصبی را در نظر بگیرند. بچههایی که همه گیری جهانی را پشت سر گذاشته اند، لزوماً در وضعیت عصبی مشابه بچههایی که قبل از آنها به دنیا آمده اند، نخواهند بود، اگرچه تشخیص این تفاوتها کار سادهای نخواهد بود.
شرح کامل این تحقیق و یافتههای آن در مجله تخصصی Biological Psychiatry: Global Open Science منتشر شده است.