احمد قویدل گفت: در حالی که بحران در حوزه تأمین داروهای بیماران هموفیلی جدی و سلامت بیماران در مخاطره است، مواضع وزیر بهداشت انعکاسی از یک بی خبری غیر قابل توجیه از این مشکل است.
وی افزود: بیش از ۶ ماه است بحران در این حوزه پس آنکه تولید کننده داخلی نتوانست فاکتور ۸ را تولید کند آغاز شده و گریبانگیر بیماران هموفیلی شده و متأسفانه افق کوتاه مدتی برای حل این مشکل پیش رو نیست. در چنین شرایطی وزیر بهداشت در سفر مشهد با انکار مشکلات جاری، از دپوی دارو میگوید.
قویدل ادامه داد: انکار وزیر بهداشت یا ناشی از عدم گزارش دهی درست به ایشان است یا یک انکار سیاسی است، فارغ از اینکه مشکل مثل روز روشن است و اظهارات این چنینی فقط موجب رنجش بیشتر بیماران میشود.
مدیر عامل سابق کانون هموفیلی ایران، با عنوان این مطلب که نیاز کشور ماهیانه نزدیک به ۵۰ هزار ویال فاکتور ۸ پانصد یونیتی است، افزود: ارائه گزارشهایی مبنی بر اینکه امروز ۴۰۰۰ ویال دارو توزیع کردیم، دو هفته پیش هم ۳۰۰۰ ویال توزیع کردیم به وزیر بهداشت و یا دیگر مدیران ذی ربط نوعی توزیع قطره چکانی از دپوی داروی مورد اشاره وزیر است، نه تنها نشانهای از در دسترس بودن دارو برای بیماران نیست، بلکه نصف کردن سهمیه دارویی و یا تحویل یک سوم نیاز بیماران به دارو فقط هدر دادن دارو است.
وی گفت: وقتی بیماران نمیتوانند متناسب با وزن و شدت خونریزی دارو دریافت نمایند اولین عارضهای که به آن دچار میشوند، انواع معلولیتها است. بر اساس اطلاعات موثق پس از مشخص شدن ناتوانی تولید کننده داخلی برای تأمین فاکتور ۸ اولین فراخوان فوریتی برای واردات دارو ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ خطاب به شرکتهای دارویی اعلام گردیده است. از آنجا که این نوع داروها معمولاً در بازار جهانی به صورت آماده به ندرت وجود دارد و بر اساس سفارش ساخته میشود، دسترسی بیماران به دارو در گرو عقد قرارداد و تأمین ارز از یک سو و پایان مدت زمانی برای تولید این داروها است، لذا انتظار میرود کمبودهای دارویی تا ۵ الی ۶ ماه آینده تداوم یاید.
قویدل در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چرا تولید داخلی کاهش یافته است، افزود: تا آنجا که می دانم شرکت تولید کنده داخلی با مشکل تأمین مواد اولیه که بی ربط به تحریمهای غیر انسانی آمریکا هم نیست و همچنین تأمین ارز به موقع و کافی روبرو بوده است. البته سازمان غذا و دارو ضرورت دارد در سیاستگذاریهای خود از دادن انحصار به یک شرکت در بازار جلوگیری کند، چرا که در صورت مواجه شدن آن شرکت با مشکل، مشکل به وجود آمده مشکل شرکت دیگر نیست و مشکل کشور است، شرایطی که الان به وجود آمده است.
عضو مجمع عمومی کانون هموفیلی ایران، بحران به وجود آمده در حوزه دارو را حاصل بی توجهی دولت به در خواستهای رئیس سازمان غذا و دارو و هشدارهای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و اطلاع رسانی رسانهها و فعالین حوزه سلامت دانست و افزود عدم درایت در مدیریت این حوزه حاکمیتی از یک سو و کُند بودن اهرم نظارت مجلس، شرایطی را به وجود آورده که تبعات آن متوجه بیماران دردمندی است که نیازمند این داروهای حیاتی هستند.
وی در پایان با عنوان این مطلب که وزیر بهداشت جهت پاسخگویی به این مشکلات به مجلس فراخوانده شود، گفت: این نظارت تضعیف دولت نیست و در ذات وظایف نظارتی مجلس است.