نشریات نبات ۱۲ سال سابقه دارند و به صورت ماهنامه در بخش خصوصی منتشر میشوند. برای اولینبار نسخه آزمایشی نبات در اردیبهشتماه سال ۹۰ در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است.
مجتبی سادات، مدیرعامل مؤسسه فردای روشن کودک امسال در بخش کودکان سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران حضور دارد.
وی درباره نشریاتی که منتشر میکند توضیح داد: «نینی نبات» برای بچههای صفر تا سه سال است که در این نشریه آقای مصطفی رحماندوست به عنوان سردبیر و گروه نویسندگان، کار ماندگاری را برای والدین طراحی کردهاند. «نباتکوچولو» بچههای سه تا هفت سال شامل مجموعهای از داستان، بازی، شعر و سرگرمی و دانستنیهاست. «نبات» ویژه بچههای هفت تا ۱۲ سال منتشر میشود. آخرین مجله نیز حیوانات شگفتانگیز نام دارد که سراسر درباره زندگی حیوانات است.
این مدیر مسئول درباره دلیل تعطیلی و عدم رونق نشریات کودک تاکید کرد: قدرت خرید خانوادهها سال به سال کمتر میشود. سال ۹۲ قیمت نشریه ما ۲ هزار تومان بود و الان هر نسخه را ۱۲۰ هزار تومان میفروشیم. وقتی قیمت بالا میرود، تیراژ افت پیدا میکند. خانوادهای که مشکلات اقتصادی دارد، فرهنگ را رها میکند. با خودش میگوید فعلا نان شب واجبتر است. نسبت به پارسال تعداد رجوع خانوادهها و کودکان به غرفه ما بیشتر بود. ولی میزان خرید کمتر بود.
۶۵ هزار نسخه تیراژ
خردسال و کودک را باید در معرض محتواهای متنوع و کوتاه قرار دهی. نشریه این مزیت را دارد که یک جنگ و مجموعه است
سادات با یادآوری زمانی که تیراژ «نبات» به ۶۵ هزار نسخه رسیده بود بیان کرد: الان به زور ۱۰ هزار نسخه منتشر میکنیم. آن زمان خودمان فروش مویرگی در سوپرمارکتها راه انداختیم. نشریه را در هزار سوپرمارکت توزیع میکردیم. الان دنبال این هستیم که شرکت توزیعی پیدا کنیم که این کار را انجام دهد. مذاکره با سوپرمارکتها کار سختی است.
چون آنها یک بسته خامه کوچک را میفروشند و ۴ هزار تومان سود میکنند. در یک روز صد بسته خامه میفروشند. ولی نشریه هم جاگیر است و هم سود و فروش پایینی دارد. ما باید فضای عرضه را توسعه بدهیم. در تهران حدود هزار و ۵۰ تا دکه داریم که نصف آنها محصول مطبوعاتی دارند. کتابفروشیها هم هنوز درکی از فروش نشریات ندارند.
خط قرمز ما کیفیت است
وی ادامه داد: نمیدانم تا چه زمانی میتوانیم ادامه بدهیم. افزایش تیراژ میتواند کمک کند که قیمت هر نسخه مان پایین بیاید. تنها راه حل حیات مان افزایش تیراژ است. نمیخواهیم کیفیت را پایین بیاوریم. خط قرمز ما این است که کیفیت را پایین بیاوریم. میخواهیم بچه با یک محصول کیفی شامل کاغد خوب، نقاشیهای زیبا و داستانهای جذاب روبرو شود.
سادات با تاکید بر این که نمیتوانیم تبلیغات و پیامهای بازرگانی داشته باشیم گفت: الان اسپانسرها به سمت دیجیتال مارکتینگ و فضای مجازی رفته اند. قبلا تبلیغ تجاری هم میگرفتیم. ولی الان تبلیغاتی وجود ندارد.
ما همچنان منتشر میکنیم
این مدیرمسئول که چاپ کتاب و نشریه را همزمان انجام میدهد توضیح داد: اصرار داریم در کنار کتاب کودک نشریه هم منتشر کنیم. همه جای دنیا فرهنگ مطالعه از نشریه میآید. چون بچه وقتی کوچک است، تنوع سلیقه زیادی دارد. بزرگسال سلیقه اش را فهمیده است. ولی خردسال و کودک را باید در معرض محتواهای متنوع و کوتاه قرار دهی. نشریه این مزیت را دارد که یک جنگ و مجموعه است. داستان و بازی و شعر را در کنار هم میتوانی داشته باشی. کودک در این وضعیت امکان انتخاب پیدا میکند.