آفتابنیوز : آفتاب- نیلوفر مهتدی: «جو بایدن» معاون رئیس جمهور آمریکا و یک مقام ارشد ایران همزمان در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور داشتند.
در نگاه اول، این حضور اولین فرصت دولت اوباما برای تاثیرگذاری بر تهران بود. با این حال احساسات منفی در کنفرانس پیام مثبت دولت اوباما مبنی بر مذاکره مستقیم با ایران را تحتالشعاع قرار داد.
ایالات متحده همزمان با ایجاد فرصتی برای مذاکره مستقیم، از تقاضاهای پیشین خود مبنی بر توقف فعالیتهای هستهای ایران و دیگر اتهامات وارده به این کشور از جمله حمایت از گروههای تروریستی دست برنداشته است.
در این کنفرانس دو طرف با سخنان خود نشان دادند که پس از گذشت 29 سال از اشغال سفارت آمریکا در تهران هنوز دو طرف نسبت به یکدیگر بیاعتماد هستند. علی لاریجانی رئیس مجلس ایران گفت آمریکا باید پیش از نشستن بر سر میز مذاکره نسبت به عملکرد گذشته خود عذرخواهی کند. او واشنگتن را متهم به نقض حقوق بشر کرد و سیاستهای شکست خورده آمریکا در عراق، ایران و فلسطین را محکوم نمود.
یک روز بعد از سخنرانی لاریجانی، «جو بایدن» به نمایندگی آمریکا بار دیگر پیشنهاد ارائه مشوقهای مختلف را تکرار کرد ولی در عین حال هشدار داد در صورت عدم تمایل ایران به همکاری انزوا و تحریمهای بیشتری در انتظار این کشور خواهد بود.
این درحالی بود که نماینده ایران در سخنرانی بایدن غایب بود. متحدان اروپایی آمریکا نیز در این کنفرانس علیه ایران رفتار کردند، «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان نسبت به تحریمهای سنگین شورای امنیت علیه تهران هشدار داد. «نیکولا سارکوزی» از روسیه خواست تا برای اعمال فشارهای بیشتر به غرب بپیوندد. «دیوید میلیبند» وزیر خارجه انگلستان نیز به جمهوری اسلامی گفت پیشنهاد آمریکا بهتر از این نخواهد شد.
با این وجود، نشانههای مثبتی نیز در این میان وجود داشت که ارزش پیشنهادهای اوباما را از بین نبرد. لاریجانی در جایی از سخنانش درباره فرصت طلایی برای ایالات متحده صحبت کرد و اذعان داشت واشنگتن برای آشتی با ایران از خود علامتهایی نشان داده است و چندین بار متذکر شد آمریکا نیازمند تغییر است.
لاریجانی گفت که آمریکا باید به جای بازی بوکس بازی شطرنج را برگزیند. لاریجانی تصریح کرد ایران پذیرای تاکتیک های ملایمتر آمریکاست.
همچنین یک مقام اروپایی از دیدار خصوصی لاریجانی با «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا خبر داد. در این دیدار، سولانا هم نسبت به پیشنهادات مذاکره آمریکا با ایران ابراز تمایل کرده است.
این مقام که نام خود را ذکر نکرده اذعان کرده که لاریجانی عملکرد هویج و چماق را غیرقابل قبول خوانده و تصریح نموده است که ایران به دنبال عملکردی ظریفتر از سوی غرب است.
به نظر میرسد، این خواسته با برنامه اوباما مبنی بر مذاکرات رسمی مستقیم و انتخاب نماینده خاصی برای مذاکره با ایران (پس از سالها انزوا در سایه دولت بوش) همخوانی داشته باشد.