هیرش سعیدیان- محسن خجستهمهر رئیس شرکت ملی نفت، تحصیلات خود را با مدرک مقطع دکتری مخازن هیدروکربوری به پایان رساند و از جمله مدیران برآمده از بدنه صنعت نفت کشور محسوب میشود. وی از زمان حضور در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان کارشناس تا ردههای ارشد مدیریتی در ستاد خیابان طالقانی، مسیر طبیعی رشد را طی کرده است، هرچند به زعم برخی صاحبنظران تکیه او بر کرسی مدیریت مهمترین شرکت جمهوری اسلامی ایران، نه به دلیل مدارج علمی و تجارب کاری پر انتقاد خجسته مهر، بلکه به سبب ارتباط او با اهالی سیاست رقم خورده است. خجستهمهر همشهری و از نیروهای مورد اعتماد محمد مخبر محسوب میشود. مدیری که این روزها درگیر کشمکشی پنهان و آشکار برای حفظ موقعیت شغلیاش شده است.
در جلسه استیضاح سیدرضا فاطمیامین، سید ابراهیم رئیسی با تمام توان حضور یافت و تقریباً هر شخصی در دولت که اندک رابطهای با نمایندگان داشت نیز او را همراهی کرد. حتی مسعود میرکاظمی رئیس اسبق سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست حضور داشت و قاضیزاده هاشمی رئیس بنیاد شهید نیز بر خلاف پروتکلهای مجلس از ردیف اول فراتر میرفت و جهت لابی در میان صندلیهای نمایندگان تردد داشت، رئیسی با صمیمیانهترین الفاظ مانند «صادقترین» و «کوشاترین» از وزیر محبوبش یاد کرد و در انتها نیز پس از استیضاح در اقدامی که به نوعی دهنکجی به تلاشهای پشت پرده محمدباقر قالیباف تعبیر شد، فاطمی امین را به سمت مشاور ارشد خود در امور طرحهای تولیدی منصوب کرد. هرچند وزیر سابق صمت شایعه خویشاوندی نصبی با رئیسی را تکذیب کرده است، اما او در آستان قدس رضوی دست راست و معاون اقتصادی رئیسی محسوب میشد. فردی که گفته میشود رئیس جمهور دوست داشت او را به عنوان معاون اول و به جای محمد مخبر بنشاند، اما ظاهراًٌ نظام نظر دیگری داشت.
با توجه به این حقیقت که چهرههای پرحاشیهای مانند حجت الله عبدالمالکی و یوسف نوری، وزرای سابق کار و آموزش و پرورش نیز توانستند پس از برکناری، علی رغم عملکرد پرانتقاد خود، مجدداً در مناصب ارشد مدیریتی در دولت به کارگیری شوند، همگان انتظار دارند که چهره مورد اعتماد حجت الاسلام رئیسی نیز به زودی در منصبی فراتر از مشاوره منصوب شود. به گفته برخی فعالان حوزه انرژی و کارکنان شرکت ملی نفت ج. ا، انتصاب او به جای خجسته مهر، جدیتر از شایعات معمول این حوزه است.
برخی کارشناسان معتقد هستند که خجسته مهر گزینه اول رئیسجمهور نبود و توسط معاون اول قدرتمندش به او تحمیل شد. مهدی عرفاتی دبیر شورای اطلاع رسانی دولت چندی قبل مدعی شد که رئیس جمهور پس از اطلاع از مهاجرت فرزند یک معاون وزیر به خارج گفته است: «اگر پسر رفت، پدر هم برود.» منابع مطلعی در وزارت نفت به این رسانه گفتند که منظور سید ابراهیم رئیسی به محسن خجسته مهر بوده است که پسرش در خارج از کشور به سر میبرد. هر چند بعدها مشاور رسانهای رئیس شرکت ملی نفت مدعی شد که فرزند خجسته مهر مهاجرت نکرده، بلکه با رتبه ممتاز در یک دانشگاه خارجی پذیرش شده است.
اخیراً نیز یک پایگاه خبری اقتصادی به نام اولنگار مدعی شد که دیوان محاسبات در هنگام انتصاب خجسته مهر او را «دارای سابقه» معرفی کرده و علاوه بر این، پاسخ استعلام وی نیز از نهادهای خاص، «مخالفت کتبی» بوده است.
با قوت گرفتن احتمال برکناری رئیس دزفولی شرکت ملی نفت، به یکباره و طی ۲ هفته اخیر فعالیتهای رسانهای ایشان به شکل بسیار چشمگیری افزایش یافته است. از برگزاری کنفرانسهای خبری متعدد برای «تبیین دستاوردهای شرکت ملی نفت» تا بازدید از خبرگزاری ایرنا، بخشی از برنامه کاری رسانهای فشرده این روزهای خجسته مهر را تشکیل میدهند. وی اخیراً با حضور در جنوب کشور بیمارستانی که ۱۵ سال قبل توسط وزیر وقت نفت (غلامحسین نوذری) کلنگ زنی شده بود را مجدداً کلنگزنی کرد.
نحوه مدیریت محسن خجسته مهر منتقدان بسیاری در بدنه وزارت نفت دارد، اما بسیاری از این منتقدان ظاهراً او را به فاطمی امین که حتی یک روز نیز در وزارت نفت سابقه کار ندارد را ترجیح میدهند.