محققان دانشگاه USC دریافتند که رویدادهای تروماتیک پیری سیستم ایمنی را تسریع میکنند و به طور بالقوه خطر ابتلا به طیف وسیعی از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی عروقی را در افراد افزایش میدهند. یافتههای این تیم میتواند به توضیح نابرابریها در سطح سلامت مرتبط با سن، از جمله تلفات بیشتر همه گیری کرونا در سالمندان کمک کند.
با افزایش جمعیت افراد مسن در جهان، درک نابرابریها در سلامت مرتبط با سن ضروری است. دکتر اریک کلوپاک، سرپرست این تیم تحقیقاتی در رابطه با موضوع فوق میگوید تغییرات مرتبط با افزایش سن در سیستم ایمنی نقش مهمی در کاهش سلامت ایفا میکند. این مطالعه به روشن شدن مکانیسمهای دخیل در پیری سریع سیستم ایمنی کمک میکند.
بر این اساس مشخص شد با بالا رفتن سن افراد، سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی شروع به زوال میکند، وضعیتی که به آن نزول سطح ایمنی میگویند. با بالا رفتن سن، تعداد زیادی گلبول سفید فرسوده به گردش خود در خون ادامه میدهند، در حالی که تعداد کمی از گلبولهای سفید تازه نفس آماده مقابله با مهاجمان جدید هستند.
از سوی دیگر عوامل استرس زای روزمره میتوانند به سلولهای T کمتر منجر شوند. متاسفانه پیری سیستم ایمنی نه تنها با توسعه سرطان ارتباط دارد، بلکه با بیماریهای قلبی عروقی، افزایش خطر ابتلا به ذات الریه، کاهش کارایی واکسنها و پیری سیستم اندامها نیز ارتباط دارد. به گزارش سیناپرس، محققان در این مطالعه محققان میخواستند ارتباطی بین قرار گرفتن در معرض استرس مادام العمر و کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن پیدا کنند.
آنها دادههای حاصل از مطالعه بهداشت و بازنشستگی دانشگاه میشیگان را در مورد وضعیت اقتصادی، رفاه، تأهل، وضعیت خانواده و سیستمهای حمایت عمومی و خصوصی آمریکاییهای مسنتر در طول مطالعه جدید خود مورد بررسی و ارجاع متقابل قرار دادند.
پژوهشگران برای محاسبه تاثیر قرار گرفتن در معرض اشکال مختلف استرس اجتماعی، پاسخهای یک نمونه ملی شامل بیش از ۵۷۰۰ بزرگسال بالای ۵۰ سال را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. شرکت کنندگان در این مطالعه، شرکت کنندگان به پرسش نامهای پاسخ دادند که برای ارزیابی تجربیات مرتبط با استرس اجتماعی، از جمله رویدادهای مزمن استرس زای زندگی، طراحی شده بود. استرس، تبعیض روزمره و تبعیض در طول زندگی از مهمترین موارد تاثیرگذار در این رابطه هستند.
آنها همچنین نمونههای خون شرکت کنندگان را از طریق فلوسیتومتری، یک روش آزمایشگاهی که سلولهای خونی را در جریانی باریک از مقابل لیزر عبور میدهد، شمارش و طبقه بندی میکند، تجزیه و تحلیل کردند. همانطور که انتظار میرفت، افرادی که سطح استرس بالاتری داشتند، پروفایلهای ایمنی قدیمی تری داشتند با درصد کمتری از فاکتورهای جدید مقابله با بیماری و درصد بالاتری از گلبولهای سفید فرسوده خون مواجه هستند.
دکتر کلوپاک در این رابطه میگوید که ارتباط بین رویدادهای استرس زای زندگی و سلولهای T کمتر حتی پس از بررسی سطح تحصیلات، عادات سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی، شاخص توده بدنی و نژاد یا قومیت هر فرد، همچنان قوی باقی میماند. کنترل برخی منابع استرس ممکن است غیرممکن باشد، اما محققان میگویند ممکن است راه حلی برای این موضوع وجود داشته باشد.
سلولهای T، که برای مبارزه با عفونتها حیاتی هستند، در غده تیموس که درست در جلوی قلب قرار دارد، ساخته میشوند. با افزایش سن، بافت تیموس افراد کوچک شده و بافت چربی جایگزین آن میشود. این روند منجر به کاهش تولید سلولهای ایمنی میشود. مطالعات قبلی نشان دادهاند که اگر افراد رژیم غذایی ضعیفی داشته و ورزش نکنند، این روند تسریع میشود.
این تیم مطالعاتی اضافه میکند که بهبود عادات غذایی و ورزش در میان سالمندان ممکن است به جبران روند پیری ایمنی مرتبط با استرس کمک کند. شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی roceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) منتشر شده است.