این روزها مقامات ایرانی و آمریکائی تا حدودی روشنتر از گذشته درباره چیزی به نام «توافق» سخن میگویند. مقامات کشور عُمان نیز با الفاظ و عباراتی صریحتر به کمک میآیند و موضوع «توافق» را شفافتر با افکار عمومی در میان میگذارند.
توافق بر سر آزادی زندانیان، مقدمه خوبی برای رسیدن به توافق اصلی یعنی نوعی بازگشت به برجام است. حتی انتشار غیرشفاف اخبار مربوط این توافقها موجی از امید به قلبهای مردم سرازیر کرده است.
مردم میدانند باز شدن گرههای کوری که سالهاست در سیاست خارجی و روابط بینالملل کشورمان وجود دارند، عوامل اصلی حل مشکلات اقتصادی است و با تحرکاتی که اکنون آغاز شده و به احتمال زیاد نتیجهبخش خواهد بود، امیدواریهای زیادی برای پیدایش گشایش به وجود آمده است.
وزیر خارجه عُمان گفته: ایران و آمریکا برای احیاء توافق هستهای جدی هستند.
کاخ سفید اعلام کرده: آمریکا دیپلماسی را در قبال ایران ترجیح میدهد.
دو روزنامه معتبر آمریکائی که اطلاعات قابل اعتمادی از تصمیمات مقامات واشنگتن دارند، از توافق احتمالی ایران و آمریکا خبر دادهاند.
در ایران نیز پایگاه اطلاع رسانی «نورنیوز» که به شورای عالی امنیت ملی نزدیک است از اهمیت تحولات جاری و آشکار شدن نتایج آن در روزهای آینده خبر داده است.
بازارهای ارز و طلا در ایران، که معمولاً بیشترین علامتها را درباره مثبت یا منفی بودن اوضاع سیاسی و تأثیر آن بر اوضاع اقتصادی بروز میدهند نیز چند روزی است که با آرام گرفتن یا حتی به شیب نزولی تمایل نشان دادن، پیامهای مثبتی میدهند.
مجموع این عوامل نشان میدهند تحول مثبتی در راه است و امیدواری برای به وجود آمدن گشایش در حال بیشتر شدن است. این واقعیت، یکبار دیگر به همگان ثابت کرد اقتصاد و فرهنگ و سایر شئون زندگی بطور مستقیم تحت تأثیر سیاست است و برای حل مشکلات در این زمینهها باید سیاست را تغییر داد. گره نزدن زندگی مردم به مذاکرات و توافق هستهای که بعضی از مسئولین از آن دم میزنند نیز با توجه به همین واقعیتها روشن میشود که فقط یک ادعاست و پشتوانه عملی ندارد.
به تحولات جدیدی که از رهگذر توافق احتمالی ایران و آمریکا به وجود آمده، باید یک پیوست نیز افزود. این پیوست اینست که جایگاه جمهوری اسلامی ایران ایجاب میکند به عنوان یک دولت قدرتمند اهداف خود را در مواجهه با طرفهای مقابل با صراحت و شجاعت دنبال کند. ما حتی با آمریکا نیز در موارد متعددی مذاکره کردیم و در آن مذاکرات پیروز هم بودیم. اگر به همان روش برگردیم قطعاً با سرعت بیشتری به نتیجه خواهیم رسید. قدرت چانهزنی ما نیز برای حفاظت از منافع ملی کافی است و قدرت حفاظت از منافع کشور و ملت را در برابر همه قدرتها و دولتها داریم و در این زمینه هیچ نگرانی نداریم.
نگرانی اگر وجود داشته باشد به دو گروه مزاحم در آمریکا و ایران مربوط است؛ جمهوریخواهان در آمریکا و کاسبان تحریم در ایران. البته لابی صهیونیستی نیز از کارشکنیهای این دو گروه حمایت میکند. راهکارهائی که برای نوع توافق در نظر گرفته شده میتواند جمهوریخواهان آمریکا را ناکام نماید و در ایران نیز مسئولان نظام باید با عزم و اراده ویژهای موضوع را دنبال کنند که موجب ناکامی کاسبان تحریم شود.
شرایط منطقهای اکنون برای موفقیت ایران در رسیدن به توافق کاملاً مهیاست و به همین دلیل، رژیم صهیونیستی نیز قدرت مانوری برای مانعتراشی ندارد. به نتیجه رسیدن این توافق، علاوه بر ایران قطعاً به نفع منطقه و صلح و ثبات جهانی نیز خواهد بود.