در خاندان سعود، بستگان به راحتی و بی هیچ دغدغه ای جای یکدیگر را می گیرند. هفته گذشته شاهزاده بندر که به مدت 22 سال سفیر عربستان سعودی در واشنگتن بود استعفای خود را تقدیم مقامات ارشد کرد. این در حالی است که وی از هفته آینده به عنوان سفیر کشورش در لندن به خدمت خواهد پرداخت.
بازگشت پرشور بندر به ریاض به وی این فرصت را داد تا در سایه قدرت پدرش ملک سلطان – که پس از مرگ فهد و ولیعصر عربستان شده است، رایزنی ها را برای آغاز ماموریت در لندن آغاز کند. البته نسبت های خانوادگی به همین جا ختم نمی شود.
ترکی الفیصل که برادر وزیر امور خارجه عربستان است نیز رویای کشور جدیدی را در سر می پروراند . سعود الفیصل از متحدان و همراهان بسیار نزدیک پادشاه جدید عربستان است.
در صورتی که ترکی الفصیل به حکم برادرش روانه واشنگتن شود، این بدان معنا خواهد بود که ملک عبدالله قصد دارد تمامی پست های کلیدی کشور را به متحدان همیشگی خود سپرده و دست برادرانش را از پست های حساس کشوری چه در داخل و چه در خارج کوتاه کند.
هرگز زمان بهتری برای این جایگزینی ها وجود نداشت. در حال حاضر قیمت نفت در اوج خود است و ملک عبدالله نیز به تازگی با جورج بوش دیدار کاملا مثبتی داشته است.
ملک عبدالله پس از ملک فیصل که از سال 1964 تا 1975 بر کرسی سلطنت این شبه جزیره تکیه زده بود، محبوب ترین پادشاه عربستان است. وی از معدود افراد آل سعود است که با اقدامات مالی و سیاسی خود، از خود نمایی از یک رهبر مسلمان قدرتمند را ساخته است.
وی در تمامی طول زمانی که فهد به دلیل بیماری قادر به کنترل امور نبود، با طبقه مستمند عربستان رابطه بسیار خوبی داشته و حتی با آن ها ملاقات نیز کرد.
ملک عبدالله حتی اگر بتواند مانند ملک فیصل یک پادشاه محبوب هم باشد باز هم تکیه گاهی است که به دوام آن چندان امیدی نیست، چرا که وی در حال حاضر از سلامت جسمی چندانی برخوردار نیست.
ولیعهد جدید عربستان که بر خلاف ملک عبدالله برادر تنی فهد بود، در حال حاضر 76 سال سن دارد. تا پیش از مرگ فهد، رقابت شدیدی میان ملک عبدالله و سلطان برای اخذ جانشینی وی وجود داشت. این رقابت در سال 2003 به اوج خود رسید. در این سال، سفیر ایالات متحده در عربستان – رابرت جوردن – از خاک این کشور اخراج شد. وی در آن زمان ادعا کرده بود که واشنگتن به ملک عبدالله پیشنهاد کرده که پس از مرگ فهد، به عنوان جانشین وی مشغول به کار شده و از نسل جوانتر آل سعود، ولیعهدی را برای خود انتخاب کند.
در حال حاضر، در عربستان سعودی که قبیله ای ترین کشور خاورمیانه محسوب می شود، پسران پادشاه عبدالعزیز می توانند به نوبت طعم پادشاهی را بچشند. عبدالعزیز حداقل 40 پسر داشت. در این میان این پسران نسل سوم هستند که هر کدام شش پدر را در رده ای بالاتر از خود داشته و بی شمار برادر ناتنی نیز دارند.
البته عبور سریع نسل دوم که ملک سلطان و وزیر کشور، آخرین اعضای آن به شمار می روند، چندان دور از ذهن نیست.
آل سعود از همان ابتدا، هر کدام از وزارت خانه ها یا پست های حساس را به یکی از پسران بخشید تا از این طریق رضایت همگان را جلب کند.