سرطان پروستات متاسفانه یکی از شایعترین بیماریهای جهان است. این نوع سرطان تنها مردان را تحت تاثیر قرار میدهد که اکثر قریب به اتفاق موارد شامل افراد بالای ۴۰ سال میشوند. این رایجترین نوع سرطان است که مردان میتوانند به آن متبلا شوند.
نشانههای سرطان پروستات متنوع هستند. دو سوم افرادی که از این بیماری رنج میبرند، هیچ نشانهای ندارند. آغاز ظهور نشانهها با اختلال عملکرد ادراری همراه است. مشکلات میتوانند شامل دفع دردناک ادرار، تکرر ادرار، دفع دشوار ادرار، و نیاز به ادرار کردن شبانه شوند. همچنین، ممکن است خون در ادرار دیده شود.
اختلال عملکرد جنسی از جمله نشانههای دیگر سرطان پروستات است. مشکل میتواند شامل دشواری در کسب و حفظ حالت نعوظ، و انزال دردناک یا خونین باشد. با توجه به موقعیت سرطان، شما ممکن است بی اختیاری در مثانه و روده بزرگ را نیز تجربه کنید.
با پیشرفت سرطان، نشانههای جدید و برجستهتری پدیدار میشوند. سرطان میتواند به بخشهای دیگر بدن سرایت کند و تخریب و درد را افزایش دهد. نشانههای دیگر میتوانند شامل درد استخوانی و ضعف پاها شوند.
از آنجایی که به واسطه کمبود نشانهها تشخیص سرطان پروستات میتواند دشوار باشد، آشنایی با عوامل خطرآفرین از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه با برخی از این عوامل بیشتر آشنا میشویم.
سن
سن عاملی کلیدی در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات محسوب میشود. آمار و ارقام در این زمینه تکان دهنده هستند. ۳۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال به این بیماری مبتلا هستند. ۸۰ درصد مردان ۷۰ ساله و پیرتر دارای سرطان پروستات هستند. به طور میانگین، سن تشخیص سرطان پروستات ۷۰ سالگی است. به طور کلی، هرچه سن فرد بیشتر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید میکند. اشکال تهاجمی سرطان پروستات میتوانند مردان در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهند، اما این مساله نادر است. اگر بیش از ۴۰ سال سن دارید، بررسی فعال و منظم شرایط پروستات ایده خوبی است.
ژنتیک
تاریخچه خانوادگی میتواند نقش پررنگی در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات ایفا کند. اگر در خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد، شما نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارید. یکی از بستگان نزدیک مبتلا به سرطان پروستات میتواند احتمال ابتلا به این بیماری در شما را دو تا سه برابر افزایش دهد. در حال حاضر، ژن خاصی که مسئول خطر افزایش یافته سرطان پروستات باشد، شناسایی نشده است. تا آنجا که دانشمندان میتوانند بیان کنند، پاسخ در چندین ژن نهفته است.
رژیم غذایی
به نظر میرسد رژیم غذایی میتواند با بیشتر بیماریها در ارتباط باشد و سرطان پروستات نیز از این مساله مستثنی نیست. برخی مطالعات نشان داده اند که یک رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و میزان کم سبزیجات با افزایش خطر سرطان پروستات مرتبط بوده است. بهترین ایده دنبال کردن یک رژیم غذایی متنوع سرشار از سبزیجات و پروتئین بدون چربی است.
ورزش
نتایج مطالعهای جدید نشان داده است که بین ورزش کردن و خطر کاهش یافته سرطان پروستان در مردان سفید پوست رابطهای وجود دارد. پژوهشگران دریافتند خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که از فعالیت بدنی متوسط تا زیاد برخوردار بوده بیش از ۵۰ درصد کاهش داشته است. خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که به هر میزان ورزش میکردند نیز ۱۳ درصد کاهش یافت. همچنین، مشخص شد ورزش کردن در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان سیاه پوست کمک خاصی نکرده است.
نژاد
متاسفانه، نژاد نقش بزرگی در خطر ابتلا به سرطان پروستات ایفا میکند. مردان آفریقاییآمریکایی ۲.۵ برابر احتمال بیشتری دارد به سرطان پروستات مبتلا و جان خود را از دست بدهند. استعداد ابتلا به این بیماری و کاهش احتمال تشخیص عوامل موثر در این زمینه هستند. مردان آسیایی و اسپانیایی با خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات و مرگ مواجه هستند.
وزن
وزن میتواند بر خطر ابتلا به سرطان پروستات تاثیرگذار باشد. افرادی که دارای شاخص توده بدنی بالاتری هستند در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. افرادی که دارای شاخص توده بدنی پایینتر هستند خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات تهاجمی را نشان داده اند. به نظر نمیرسد وزن تاثیری بر احتمال ابتلا به بیماری داشته باشد و بیشتر بر احتمال بقا پس از ابتلا به بیماری تاثیرگذار است.
ملیت
جایی که شما زندگی میکنید نقش مهمی در خطر سرطان پروستات بازی میکند. اگر در آسیا، شرق آسیا، آمریکای مرکزی، و آمریکای جنوبی زندگی میکنید با خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات مواجه هستید. در مقابل، اگر در آمریکای شمالی، اروپا، و استرالیا ساکن هستید ممکن است با خطر افزایش یافته ابتلا به این بیماری مواجه باشید. طی یک مطالعه مشخص شد مردانی که از چین نقل مکان کرده بودند، خطر ابتلا به سرطان پروستات در آنها از ۲ درصد به ۱۷ درصد افزایش یافت. در آمریکا، ایالتهای مختلف دارای میزان خطر متفاوت هستند. اگر در عرض جغرافیایی ۴۰ درجه یا بالاتر زندگی میکنید، کاهش میزان نور خورشید میتواند شما را در معرض خطر بیشتر سرطان پروستات قرار دهد.
فعالیت جنسی
تاکنون رابطهای بین بیماریهای مقاربتی و خطر افزایش یافته سرطان پروستات مشاهده نشده است. با این وجود، برخی مطالعات نشان داده اند که عدم فعالیت جنسی میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. پروستات به طور مستقیم با اندامهای تناسلی گره خورده است و از این رو، فعالیت این سیستم میتواند به سالم نگه داشتن همه چیز کمک کند.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن به هیچ وجه برای سلامت بدن انسان مفید نیست. سیگار کشیدن با بسیاری از انواع سرطان پیوند خورده که سرطان پروستات نیز از آن جمله است. مطالعات جدید ارتباطی کوچک بین سیگار کشیدن و خطرات سرطان پروستات را نشان داده اند. اگرچه مطالعات بیشتری برای اثبات این ارتباط باید انجام شوند، اما برای کاهش نگرانی درباره ابتلا به سرطان از جمله سرطان پروستات ترک سیگار بهترین گزینه است.
قد
افراد قد بلند باید نگرانی بیشتری درباره ابتلا به سرطان پروستات داشته باشند. مطالعهای جدید که در انگلیس انجام شده نشان داده است که افراد قد بلند با خطر بیشتر ابتلا به این بیماری مواجه هستند. رشد بهتر، و احتمالا رشد سریع با افزایش متوسط خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط بوده است. به نظر میرسد افراد قد بلند نرخهای رشد سریعتری داشته و این مساله بر رشد سرطان پروستات تاثیرگذار میگذارد.