محمدحسین نصر اصفهانی، رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان در گفتوگو با ایسنا، ضمن بیان اینکه این روزها تغییرات در سبک غذایی انسان باعث ایجاد پدیدههایی نظیر ناباروری، آلزایمر، دیابت و سرطان شده است، اظهار کرد: همواره مسئله تکامل انسان در طبیعت مسئلهای زمان بر بوده است و ژنهای انسان در طول زمان خودشان را با طبیعت وفق میدادند. حدود ۱۰۰ سال پیش، زمانی که انقلاب صنعتی رخ داد و به دنبال آن انقلاب تکنولوژی و فناوری پیش آمد، وفور غذا در جوامع ایجاد شد.
وی ادامه داد: ایجاد چنین تغییراتی باعث شده که در این زمان صد ساله، بدن ما نتواند از نظر ژنتیکی خودش را وفق دهد و تغییرات لازم را ایجاد کند. بنابراین، علاوه بر آلودگیهای محیط زیستی، استرسهای کاری و سر و کار با مواد شیمیایی، عدم تطبیق تغییرات ژنتیکی با تغییرات صنعتی باعث ایجاد تغییراتی در روش و سبک تغذیه ما و در نتیجه به وجود آمدن پدیدههای نازایی، آلزایمر، دیابت، سرطان و بیماریهای مختلف دیگر شده است.
رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان، Advanced Glycation End Products یا AGE ها را یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماریها دانست و ادامه داد: برای مثال، ۵۰ سال پیش غذای اصلی مردم برنج یا این نانی که امروزه سبوس آن را گرفتهاند نبوده. در آن زمان، نانی که مصرف میشده از آرد کاملی که سبوس داشته تهیه میشده و علاوه بر این، ما مثل امروز برنج مصرف نمیکردیم. در واقع، طبخ غذای ما طبخ غذای سالمِ آهستهپز بوده و روغن نیز مانند امروز در اختیار مردم نبوده و غذاها به صورت سرخ شدنی یا به این صورت که گوشت را روی سطح خیلی داغ طبخ کنند، وجود نداشته است.
نصر اصفهانی با تاکید بر اینکه غذاهای فست فودی باعث میشوند میزان AGE تولید شده ۱۰ ها برابر بیشتر شود، افزود: برای مثال، یک کیلو مرغ ۸۰۰ واحد AGE دارد و وقتی شما آن را میپزید این میزان برابر با هشت هزار AGE میشود، اما زمانی که آن مرغ را سوخاری میکنید این میزان تقریبا به هشتصد هزار میرسد. بنابراین، امروزه نوع طبخ غذا باعث شده است که میزان AGE که ما مصرف میکنیم زیاد شود و این امر نیز باعث تولید رادیکالهای آزاد میشود.
وی ادامه داد: همچنین، صد سال پیش به این اندازه کیک و شیرینیجات وجود نداشته و مردم ما بیشتر غذاهایی که در آنها حبوبات و سبزیجات وجود داشته مانند گوشت و لوبیا، گوشت و نخود، آش یا آش شله قلمکار مصرف میکردند.
این پژوهشگر با بیان اینکه یکی از بزرگترین ایرادهای زندگی مدرن، سبک تغذیهای آن است، خاطرنشان کرد: متاسفانه سبک تغذیه ما به دنبال سبک تغذیه کشورهای غربی ایجاد شده است. شرکتهای میلیارد دلاری آمدند ذائقه مردم را تغییر دادند و وقتی ما غذایی مانند مرغ سوخاری میخوریم از آن لذت میبریم چون احساس میکنیم خوشمزه است، در حالی که ذائقه ما تغییر پیدا کرده است.
وی ادامه داد: اگر مردم سعی کنند ذائقه خود را به سوی غذاهای سالمی که در گذشته وجود داشته، هدایت کنند، از این طریق خواهیم توانست میزان مواد سمی که از غذای خود دریافت میکنیم را کاهش دهیم. اینکه در دنیا درصد ابتلا به دیابت افزایش پیدا میکند تنها به این خاطر نیست که ما بد یا زیاد میخوریم، بلکه به سبک پخت غذا و نوع تغذیه ما مربوط میشود.
رئیس پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان، یادآور شد: اگر جامعه مدرن ما درک کند که تا چه اندازه سبک و نوع تغذیه در آینده و سلامتی ما و فرزندان ما تاثیر گذار است، کم کم عقلانیت جای خودش را در میان مردم خواهد گرفت و مردم با تغییر سبک تغذیه و زندگی خود میتوانند عمر طولانیتر و زندگی سالمتر و نیز با کیفیتتری را تجربه کنند.