"متیو میلر" (مت میلر) سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در نشستی خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر توافق تبادل زندانیان میان تهران – واشنگتن به خوبی پیش رود، آیا آمریکا به فکر احیای مذاکرات هستهای با ایران خواهد بود؟ گفت: فکر میکنم آنچه در آینده خواهد بود در نهایت به ایران و تصمیمی که خواهد گرفت، بستگی دارد.
میلر با بیان اینکه آزادی زندانیان و احیای مذاکرات هستهای "دو مساله جداگانه" هستند، با تکرار ادعاهای واشنگتن گفت: ما بر محدود کردن توانایی هستهای ایران و فعالیتهای بی ثبات کننده این کشور متمرکز و متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم. ما همیشه اعلام کرده ایم که از دیپلماسی برای حل این مساله حمایت میکنیم. اما اگر به اقدامات ایران توجه کنید آنها بطور کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری نمیکنند و این نشان میدهد که آنها اقدامات لازم را در این مرحله انجام نمیدهند.
میلر اضافه کرد که واشنگتن به همراه سایر کشورهای عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی بار دیگر از ایران بصراحت میخواهد بطور کامل با آژانس همکاری کند.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه در نشستی با حضور جمعی از استادان رشته علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاهها در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه با تشریح رویکرد کلی دولت سیزدهم در مواجهه با تحریمها مبنی بر تلاش برای بی اثرسازی تحریمها از یک سو، و در عین حال باز نگاه داشتن پنجره مذاکرات برای لغو تحریمها از سوی دیگر اعلام کرد: ما امروز در نقطه توافق موقت قرار نداریم و آنچه اتفاق افتاده، بازپس گیری عزتمندانه داراییهای ملت ایران در دو نوبت، از انگستان و کره جنوبی بوده است.
وزیر خارجه ایران افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده است تا با حفظ خطوط قرمز، برای احقاق حقوق حقه ملت ایران و لغو تحریمها بر مبنای سند سپتامبر مذاکره کند، اما به آن اکتفا نکرده و همزمان به صورت جدی بی اثر کردن تحریمها را در دستور کار خود قرار داده است.
علی باقری کنی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران نیز ۲۰ شهریور ماه با حضور در گردهمایی سراسری اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان در اردوگاه شهید باهنر تهران، طی سخنانی به بیان ابعاد و چارچوبهای سیاست خارجی و دستاوردهای دو ساله دولت در عرصه دیپلماسی پرداخت و گفت: دولت هرگز مسیر دیپلماسی، مذاکره و تلاش برای تامین منافع ملی از طریق دستیابی به یک توافق متوازن را مسدود نکرده است.
وی با اشاره به تجربه طرفهای مقابل از تحولات سال گذشته و در عین حال پیوستگی استمرار تعامل و گفتگو میان دو طرف، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در صورت واقعبینی طرفهای مقابل و پرهیز آنها از تکرار اشتباهات گذشته، مانعی برای ازسرگیری مذاکرات و نهاییسازی توافق نمیبیند.
خبرنگاری از میلر پرسید واکنش وزارت خارجه آمریکا به اظهارات مقامات ایران با توجه به نزدیک شدن سالگرد درگذشت مهسا امینی چیست؟ و با توجه به بحثها درباره آزادی زندانیان، برای کمک به "معترضان" در ایران انجام میدهید؟
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ مدعی شد: این اظهارنظرها به ویژه در اولین سالگرد اعتراضات سال گذشته، ناخوشایند و توهین آمیز هستند. ما به حمایت از مردم ایران ادامه خواهیم داد. در اوج اعتراضات سال گذشته وقتی ما دسترسی به اینترنت را بری مردم ایران فراهم میکردیم و دولت ایران اینترنت را مسدود کرده بود، از هر سه ایرانی یک نفر از از ابزارهای ضد سانسور و امنیت دیجیتال مورد حمایت آمریکا استفاده میکرد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: ما مسوولان مرگ مهسا امینی را مسوولیت پذیر کردیم و به این کار ادامه خواهیم داد و از دولت ایران میخواهم به حقوق و خواستههای شهروندان خود احترام بگذارد.
در پی این اظهارات سخنگوی وزات خارجه آمریکا، مجلس نمایندگان این کشور نیز عصر سه شنبه به وقت محلی در تداوم دخالت در امور داخلی ایرانی طرحی با عنوان "قانون مهسا" (امینی) را با اکثریت ۴۱۰ رای موافق (۲۰۹ عضو جمهوریخواه و ۲۰۱ عضو دموکرات و هم حزبیهای جو بایدن رئیس جمهور آمریکا) در برابر سه رای مخالف تصویب کرد.
مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا برای تبدیل شدن به قانون باید در مجلس سنا تصویب شود و پس از آن برای اجرایی شدن به امضای جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برسد. درصورت امضای رئیس جمهور آمریکا، وی ظرف ۹۰ روز در این باره باید به کنگره آمریکا پاسخ دهد و هر سال نیز درباره دلایل تمدید یا عدم تمدید تحریمهای خواسته شده در این طرح به کنگره توضیح دهد.
در مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا از دولت جو بایدن خواسته شده است مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران را به دلیل آنچه «سرکوب اعتراضات مردم ایران و نقض حقوق بشر» خوانده اند و نیز نهادهای زیر مجموعه آنان را تحریم کند.