برخی سرطانها مانند سرطان پانکراس زمانی تشخیص داده میشوند که بیماری پیشرفته شده باشد که معمولا با انواع دردها خود را نشان میدهد بنابراین آگاهی نسبت به این علائم میتواند به روند تشخیص کمک کند.
سرطان پانکراس یکی از ترسناکترین انواع سرطان است و با وجود این که جزء مرگبارترین سرطانها نیست، اما جزء دردناکترین انواع آن به شمار میرود. این بیماری معمولا در صورتی که چکاپهای منظم انجام نشود، ناشناخته باقی میماند و زمانی تشخیص داده میشود که بیماری کاملا پیشرفت کرده باشد و به شکم و استخوانها گسترش یافته یا به اندامها یا ستون مهره فشار وارد کند.
برخی علائم اولیه که البته مشابه علائم در بیماریهای دیگر است، میتواند زنگ خطری باشد که شما را نسبت به وجود بیماری در بدنتان حساس کند، اما به خاطر داشته باشید که هیچ کدام از این موارد به تنهایی بیانگر سرطان پانکراس نیست و حتما باید مورد بررسی پزشک قرار گیرد چرا که ممکن است نشانه بیماریهای دیگر هم باشد.
داشتن کمردرد
دردی که به سمت کمر انتشار مییابد، ممکن است نشانه مشکلات متعددی باشد که اغلب آنها هم خطرناک نیستند، اما یکی از نشانههای آن، سرطان پانکراس است. توموری که در پانکراس شروع به فعالیت میکند، میتواند روی اندامهای اطراف فشار وارد کرده و باعث بروز درد شود. گاهی، سرطان پانکراس اعصاب اطراف پانکراس را هم درگیر کرده و درد کمر ایجاد میکند.
مدفوع کم رنگ یا روغنی شکل
پانکراس آنزیمی ترشح میکند که به هضم چربیهای بدن کمک میکند. سرطان پانکراس این فرآیند را مختل میکند و در نتیجه چربی به داخل مدفوع کشیده میشود. این علامت بیانگر آن است که بدن موادغذایی را به درستی تجزیه نمیکند. صفرا و بیلی روبین به مواد زائد قهوهای رنگ تبدیل میشوند، اما اگر مجاری صفراوی توسط تومور مسدود شوند، مدفوع کم رنگتر شده و حتی به خاکستری یا رنگی شبیه خاک رس تغییر رنگ میدهد.
حالت تهوع یا استفراغ پس از خوردن غذاهای چرب
اگر بعد از خوردن غذاهای چرب، احساس تهوع یا استفراغ میکنید، ممکن است یکی دیگر از علائم تومور پانکراس باشد که باعث انسداد نسبی مجاری گوارشی، سوزش سر دل و مشکل در هضم غذا میشود. در صورت تکرار این مشکل حتما با پزشک مشورت کنید.
زردی
زرد شدن پوست و چشمها زمانی رخ میدهد که بیلی روبین، یکی از اجزای صفرا، در خون جمع میشود. صفرا از کیسه صفرا از طریق مجرای صفراوی مشترک که از لوزالمعده عبور میکند، حرکت میکند. اگر توموری بر سر راه پانکراس در حال رشد باشد، ممکن است مجرای صفراوی و جریان صفرا را مسدود کرده و باعث بروز زردی شود.
دیابت
اگر حتی با رعایت رژیم غذایی و داشتن وزن متعادل به دیابت نوع دو مبتلا شده اید، ممکن است یکی از نشانههای ابتلا به سرطان پانکراس باشد. پانکراس مسئول ترشج انسولین در بدن است که قند خون را تنظیم میکند. ایجاد تومور در این اندام حساس، میتواند این فرآیند را مختل کرده و باعث بروز ناگهانی دیابت نوع دو شود. در افراد مبتلا به دیابت نوع دو که دچار سرطان پانکراس میشوند، کنترل دیابت بسیار دشوار میشود.