حمیدرضا مرتضوی به مناسبت روز جهانی سِل (۲۳ مهر) در گفتگو با ایسنا، از این بیماری به عنوان یک بیماری عفونی یاد کرد و افزود: عفونت ناشی از بیماری "سل" میتواند همه ارگانهای بدن را درگیر کند، اما شایعترین آن درگیری ریه یا همان "سِل ریوی" است.
وی افزود: نوع بیماری سل بسته به اینکه کدام ارگان بدن را درگیر کند متفاوت است. به عنوان مثال اگر درگیری در ناحیه استخوان باشد "سل استخوان" و اگر سیستم عصبی را درگیر کند، مننژیت سِلی نام دارد.
مرتضوی گفت: به هرحال در میان انواع سل، سل ریوی بیش از همه شایع است، چرا که با ورود باکتری سل از طریق سیستم تنفسی به بدن، این ریهها هستند که به عنوان اولین ارگان درگیر میشوند.
این فوق تخصص آسم و آلرژی گفت: باکتری سل از طریق تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود و برای انتقال آن نیاز است افراد مدت طولانی در کنار فرد بیمار بمانند، بنابراین اعضای خانواده بیمار بیش از سایر افراد درمعرض خطر ابتلا هستند و اینطور نیست که یک بیمار مبتلا به سل در جامعه تردد کرده و بتواند این بیماری را به سایر افراد منتقل کند.
مرتضوی در خصوص علت ابتلا به سل نیز گفت: این بیماری عمدتا در مناطقی که از سطح بهداشت پایین برخوردار باشند و نیز در مناطق با رطوبت بالا بیشتر دیده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه تشخیص سل عمدتا به سختی صورت میگیرد، گفت: علائم اولیه این بیماری شامل خستگی و بی حالی، سرفه، کاهش وزن، تولید خلط، تبهای طولانی مدت و تعریق است و همین گستردگی علائم و مشابهت آن با سایر بیماریهای تنفسی موجب شده احتمال مشکوک شدن افراد به بیماری سل کم باشد و نتوان آن را به سرعت تشخیص داد.
وی افزود: از طرفی این علائم مختلف موجب شده افراد به پزشکان متعدد مراجعه کرده و نتوانند به موقع بیماری را تشخیص دهند.
مرتضوی با بیان اینکه با پیشرفت بیماری درگیری ریوی هم بیشتر میشود، گفت: در صورت عدم درمان به موقع و بی توجهی افراد، عفونت میتواند ارگانهای بسیاری را درگیر کرده و درنهایت موجب مرگ افراد شود. در همین راستا افراد باید نسبت به علائم اولیه بیماری هوشیار بوده و در صورتی که بدون علت خاصی این علائم را داشته و یا سرفههای طولانی مدت (بیش از یک ماه) دارند، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و از نظر ابتلا به بیماری سل بررسیهای لازم را انجام دهند.
این فوق تخصص آسم و آلرژی گفت: در حال حاضر درمانهای خوبی برای بیماری سل وجود دارد، اما این درمانها طولانی مدت است و فرد بیمار برای درمان باید صبوری کند.
مرتضوی خاطرنشان کرد: همچنین بسته به محل درگیری عفونت (ریه، سیستم عصبی، استخوان و ...) نوع دارو و مدت درمان هم متفاوت است.
وی افزود: در این بین موارد نادری هم هستند که دیر به درمان پاسخ میدهند و از آنها به عنوان "سل مقاوم به درمان" یاد میشود.