به گفته سپیده مهدیخانی، ویتامین «A»، یکی از ویتامینهای محلول در چربی است، که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن، رشد کودکان، افزایش مقاومت و سیستم ایمنی بدن، در مقابـــل ابتلا به کروناویروس و عفونتهای شایع دوران کودکی، مانند: اسهال، عفونتهای دستگــاه تـنـفسی و سرخک، حفظ قدرت دید در تاریکی، خون سازی، سلامت چشمها و پوست، بر عهده دارد.
مهدیخانی اذعان کرد: دسترسی نداشتن به غذای کافی به علت فقر و پایین بودن درآمد خانوار، موجود نبودن مواد غذایی حاوی ویتامین «A» در منطقه، محدودیت چربی در برنامه غذایی روزانه، بیماریهای انگلی، افزایش نیاز به این ویتامین، بویژه در دوران رشد، تغذیه کودک با شیر خشک، تغذیه تکمیلی نامناسب و ابتلا مکرر به بیماریهای عفونی، از جمله علل کمبود ویتامین «A» هستند.
عوارض گوناگون، در اثر کمبود ویتامین «A»
وی، عوارض کمبود ویتامین «A» را شامل: شب کوری، خشکی و زخم قرنیه چشم و در مراحل پیشرفته، کوری؛ افزایش ابتلا به بیماریهای عفونی به دلیل کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن؛ افزایش مرگ و میر در اثر بیماری، به ویژه سرخک در کودکان؛ افزایش خطر ابتلا به بیماریهای تنفسی و اسهالی در کودکان؛ کاهش رشد، اختلال در سیستم خون سازی و کم خونی ناشی از فقر آهن دانست.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: تبعات اقتصادی ناشی از بیماری کرونا، میتواند افزایش بیکاری، کاهش درآمد و توانایی خرید مواد غذایی خانوار، کمبود دریافت منابع غذایی ریزمُغذّیهای ضروری، مانند: منابع غذایی حاوی ویتامین «A» و در نهایت ناامنی غذایی در جامعه را به همراه داشته باشد.
توزیع مکمل مگادوز ویتامین «A» ویژه کودکان دو تا پنج سال
وی خاطر نشان کرد که به همین علت، برنامهای تحت عنوان"توزیع مکمل مگادوز ویتامین «A» ویژه کودکان دو تا پنج سال در شهرستان قزوین در نیمه دوم مرداد ماه سال ۱۴۰۱ آغاز شده است. این کارشناس ادامه داد که برنامه مذکور با توجه به توصیه سازمان جهانی بهداشت و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، توسط وزارت بهداشت؛ در کل کشور، از جمله در شهرستان قزوین اجرا شده است.
مهدیخانی تأکید کرد که هنگام خوراندن این ویتامین به کودک، باید ابتدا سر کپسول، توسط قیچی تمیز بریده شود و سپس؛ محتویات کپسول به دهان کودک چکانده میشود.