در شرایطی که ارتش اسرائیل سیطره خود را بر شمال غزه تقویت میکند، هزاران فلسطینی به امید یافتن سرپناه همچنان در حال ترک شمال نوار غزه جایی که پس از بیش از یک ماه بمباران و محاصره زندگی در آن غیرممکن شده است.
به گفته ارتش اسرائیل تنها در روز چهارشنبه ۵۰ هزار فلسطینی شهر غزه را ترک کردهاند. سازمان ملل نیز مجموع افرادی را که از شهر غزه خارج شدهاند را در مجموع ۷۲ هزار نفر اعلام کرد.
پیشتر و در آستانه آغاز حملات هوایی و زمینی اسرائیل به شمال نوار غزه، ارتش اسرائیل با پخش اعلامیههایی از غیرنظامیان خواسته بود که هر چه زودتر شمال نوار غزه را ترک کنند. حملات اسرائیل که هدف از آن نابودی گروه حماس اعلام شده، پس از آن آغاز شد که حماس حملهای موشکی حماس را در ۷ اکتبر به جنوب اسرائیل انجام داد، حملهای که۱۴۰۰ قربانی گرفت. حملات تلافیجویانه اسرائیل به شمال نوار غزه نیز بنا بر گزارش مقامهای بهداشتی غزه به قیمت جان ۱۰ هزار و ۵۰۰ فلسطینی تمام شده است.
اسرائیل به دنبال به دست گرفتن کنترل تمام و کمال امنیت نوار غزه پس از شکست حماس است و غرب هم معتقد است که اداره نوار غزه پس از حذف حماس باید به فلسطینیها سپرده شود.
تا کنون تلاشهای بینالمللی تنها در زمینه ارسال کمکهای انساندوستانه برای مردم غزه کارساز بوده و در برقراری آتشبس ناکام مانده است. چرا که اسرائیل تاکید دارد تا زمانی که حماس ۲۴۰ نفری را که در جریان حمله ۷ اکتبر گروگان گرفته آزاد نکند با آتشبس موافقت نخواهد کرد. در مقابل، حماس هم میگوید، تا زمانی که غزه مورد حمله است، گروگانها را آزاد و حملات خود را متوقف نخواهد کرد.
آخرین تحولات جنگ حماس و اسرائیل در روز پنجشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۹ نوامبر ۲۰۲۳ میلادی را در اینجا دنبال کنید.
هشت فلسطینی توسط نیروهای اسرائیلی در جنین کشته شدند
مقامات بهداشتی فلسطینی روز پنجشنبه اعلام کردند که در یورش نظامیان اسرائیل به شهر و اردوگاه آوارگان جنین در کرانه باختری اشغالی، هشت فلسطینی کشته و دستکم ۱۴ تن دیگر زخمی شدند.
ارتش اسرائیل در این باره ادعا کرده که در حال انجام عملیات ضد تروریستی در جنین است، اما جزئیات بیشتری ارائه نشد.
از زمان آغاز جنگ، دستکم ۱۷۳ فلسطینی در کرانه باختری کشته شدهاند.
وزیر کشور بریتانیا پلیس لندن را به تبعیض به نفع فلسطینیان متهم کرد
سوئلا براورمن، وزیر کشور بریتانیا در اقدامی بسیار غیرمعمول به رفتار پلیس انتقاد کرد و گفت که نیروی پلیس متروپولیتن لندن، اقدامات قانونشکنانه «طرفداران فلسطینیان» را نادیده میگیرد. او تظاهرکنندگانی را که خواهان آتشبس در غزه هستند را «راهپیماییکنندگان نفرت» توصیف کرد.
پیشتر دولت بریتانیا از سازماندهی راهپیمایی آتی در روز شنبه انتقاد کرده بود، چرا که این روز سالگرد پایان جنگ جهانی اول و تعطیل رسمی است. اما پس از توضیحات روز چهارشنبه رئیس پلیس لندن، ریشی سوناک اعلام کرد که دولت از «حق اعتراض مسالمتآمیز» حمایت میکند.
اما خانم سوئلا براورمن در مقالهای پلیس را متهم کرد که در رفتار با تظاهرکنندگان طرفدار فلسطینیان و حامیان جنبش «جان سیاهپوستان ارزش دارد» نسبت به معترضان راستگرا ملایمتر عمل میکند.
براورمن ادعا کرد: «برای تروریستها ارزش قائل میشوند. از آن طرف، اسرائیل را همچون نازیهای شیطانی نشان میدهند و یهودیان به کشتار دوباره تهدید میشوند.»
وزیر کشور بریتانیا وظیفه برقراری قانون و نظم و تنظیم سیاستهای مهاجرتی را بر عهده دارد. یکی از سیاستهای خانم سوئلا براورمن برنامه دولت برای فرستادن پناهجویان غیرقانونی به یک سفر یک طرفه به رواندا بود که هم اکنون متوقف شده است.
منتقدان وزیر کشور بریتانیا میگویند که خانم براورمن در تلاش است تا سال آینده خود را در جایگاه رهبری حزب محافظهکار قرار دهد.
نماینده سازمان ملل: تحولات جاری در غزه مجازات دسته جمعی است
رئیس آژانس سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (به اختصار: اونروا) در سخنرانی خود در کنفرانس پاریس، که با موضوع کمکرسانی به نوار غزه در حال برگزاری است، از حملات اسرائیل انتقاد کرد.
در حساب اونروا در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) به نقل از فیلیپ لاتزارینی آمده است: «کشته شدن هزاران کودک را نمیتوان به حساب خسارات جنبی [جنگ]قلمداد کرد. بیرون راندن یک میلیون نفر از خانههایشان و ازدحام آنها در مناطقی که از زیرساختهای کافی بیبهرهاند، آوارگی اجباری محسوب میشود.»
آقای لاتزارینی «محدود کردن شدید دسترسی به آذوقه، آب و دارو را مجازات دسته جمعی خواند.»
وی در ادامه سخنان خود گفت: «من عمیقا نگران سرریز احتمالی درگیریها [به سایر مناطق]هستم»
ماکرون خواستار تلاش برای «آتشبس» و همراهی «تشکیلات خودگردان فلسطینی» در این راه شد
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه روز پنجشنبه در مراسم افتتاحیه کنفرانس بشردوستانه غزه در پاریس خواستار «تلاش برای آتشبس» بین اسرائیل و حماس شد.
ماکرون در سخنرانی خود در پاریس گفت: «خیلی فوری، باید برای حفاظت از غیرنظامیان اقدام کنیم. برای این کار، به یک وقفه بشردوستانه خیلی فوری نیاز داریم و باید برای رسیدن به آتشبس تلاش کنیم. غیرنظامیان باید محافظت شوند، این امری ضروری و غیرقابل مذاکره است.»
تاکنون متحدان اسرائیل از درخواست برقراری آتشبس اجتناب کردهاند، اما در عوض خواستار «وقفههای بشردوستانه» برای ارسال کمکها به نوار غزه شدهاند.
فرانسه روز پنجشنبه میزبان یک کنفرانس بینالمللی بشردوستانه درباره غزه با هدف کمک به غیرنظامیان است، اگرچه انتظارات برای دستیابی به موفقیت در آن اندک است.
آقای ماکرون در سخنرانی خود تشکیلات خودگردان فلسطینی را «تنها مرجع مشروعی» دانست که «نماینده فلسطینیان و آرمان آنها است». رئیسجمهوری فرانسه از تشکیلات خودگردان فلسطینی خواست تا «مسئول» باشد و در کنار جامعه بینالمللی علیه تروریسم همکاری کند.
ماکرون گفت «تشکیلات خودگردان فلسطینی در قبال سه اصل همکاری با جامعه بینالمللی و یافتن راهحلی برای مبارزه روشن با تروریسم، در مورد مسائل بشردوستانه و در مورد مساله سیاسی، مسئولیت بزرگی دارد.
رئیس جمهوری فرانسه در ادامه گفت: «میدانم که میتوانم روی شما حساب کنم.»
یک مقام نظامی اسرائیل منکر وجود بحران انسانی در غزه شد!
در حالی که اسرائیل مشغول کشتار مردم در غزه است، یک مقام نظامی اسرائیلی روز پنجشنبه وجود هرگونه بحران انسانی در نوار غزه را تکذیب کرد.
وی در عین حال اذعان داشت که این سرزمین فلسطینی در گرماگرم جنگ با چالشهای متعددی مواجه است.
سرهنگ موشه تترو، رئیس «ستاد هماهنگی دولت اسرائیل در مناطق فلسطینی» که زیر نظر وزارت دفاع اسرائیل قرار دارد گفت: «ما میدانیم که وضعیت غیرنظامیان در نوار غزه آسان نیست. اما میتوانم بگویم که هیچگونه بحران انسانی در نوار غزه وجود ندارد!»
سرهنگ تترو گفت که ارتش اسرائیل در حال تسهیل انتقال کمکها به غزه در بخشهایی همچون «آب، غذا، تجهیزات پزشکی و کمکهای بشردوستانه برای اردوگاهها» است.
افزایش شمار کشتهشدگان در کرانه باختری
وزارت بهداشت فلسطینی اعلام کرد که دو فلسطینی دیگر روز پنجشنبه بر اثر تیراندازی اسرائیل در کرانه باختری کشته شدند. بدین ترتیب، مجموع شمار کشتهشدگان در این اراضی اشغالی از هفتم اکتبر به این سو به ۱۶۵ نفر رسید.
در بیانیهای که در این خصوص صادر شده است، یک مرد ۵۱ ساله در شهر بیت فجار در جنوب بیت لحم به ضرب گلوله کشته شد و یک مرد ۳۰ ساله دیگر نیز در شهر دورا در جنوب الخلیل کشته شد.
در گرماگرم حملات اسرائیل به نوار غزه، تنشها در کرانه باختری نیز بالا گرفته است. بر اساس آمارهای که فلسطینیها اعلام کردهاند، از روز هفتم اکتبر تاکنون دستکم ۱۶۵ فلسطینی توسط ارتش اسرائیل در اراضی اشغالی کشته و بیش از ۲۲۸۰ نفر دیگر دستگیر شدهاند.
نیروی هوایی اسرائیل طی شبانهروز گذشته صدها نقطه را در غزه هدف قرار داد
در حالی که اسرائیل به بمباران خود در سراسر نوار غزه ادامه میدهد، نیروی هوایی اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که در شبانهروز گذشته صدها نقطه متعلق به حماس را مورد هدف قرار داده است.
نیروی هوایی اسرائیل فیلمی از این حملات هوایی را در شبکه ایکس (توئیتر سابق) به اشتراک گذاشت.
حماس میگوید که اسرائیل عمدا غیرنظامیان را هدف قرار داده است.
اسرائیل این موضوع را انکار میکند و میگوید تنها به مناطقی که نیروهای شبهنظامی حماس، تسلیحات یا زیرساختهای حماس حمله کرده است. اسرائیل در عین حال مدعی است که گروه حماس در نزدیکی یا حتی داخل ساختمانهای غیرنظامی مانند بیمارستانها پناه میگیرد تا مرگ افراد بیگناه را به حداکثر برساند.
دو اسرائیلی بر اثر تیراندازی در کرانه باختری زخمی شدند
رسانههای اسرائیلی روز پنجشنبه گزارش دادند که دو اسرائیلی در شب منتهی به پنجشنبه هنگام رانندگی در شمال کرانه باختری به ضرب گلوله زخمی شدند. به گزارش این رسانهها، نوزادی که در صندلی عقب ماشین آنها بوده آسیب ندیده است.
این دومین تیراندازی به خودرو اسرائیلیها در کرانه باختری در یک هفته گذشته است. در دوم نوامبر نیز یک مرد اسرائیلی پس از اصابت گلوله به خودرو او و متعاقبا برخورد و واژگونی ماشین، کشته شد.
مذاکرات «پیچیده» با اسرائیل برای برقراری وقفه بشردوستانه در جریان است
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام مصری، یک مقام سازمان ملل و یک دیپلمات غربی نوشت که مذاکرات برای دستیابی به وقفه بشردوستانه سه روزه در غزه، در ازای آزادی حدود ۱۲ نفر از گروگانهایی که در دست حماس هستند، در جریان است. به گفته این مقامات ناشناس، این امر با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا در حال انجام است.
یکی از مقامات مصری خاطرنشان ساخت که جزئیات این توافق احتمالی همین هفته در قاهره با رئیس سازمان سیا آمریکا و یک هیات اسرائیلی مورد بحث قرار گرفت. این مقام گفت که میانجیها هم اکنون در حال نهایی کردن پیشنویس توافق هستند.
یک مقام ارشد آمریکایی نیز گفت که دولت بایدن هیچ چارچوب زمانی خاصی را برای توقف عملیات نظامی اسرائیل مطرح نکرده است اما به اسرائیل پیشنهاد کرده است که مدت زمان وقفه در حملات را متناسب با تعداد نفراتی که قرار است از دست حماس آزاد شوند، تعیین کند.
به گفته این مقام مسئول، اگر بر سر تعداد روزهای این وقفه بشردوستانه و تعداد گروگانهایی که باید آزاد شوند توافق شود و همه چیز نیز به درستی پیش برود، میتوان از همین سازوکار برای وقفهها و آزادیهای بیشتر بهره برد.
به گفته این مقامات، بر اساس متن پیشنهادی توافق آتشبس، حماس دهها گروگان غیرنظامی که بیشتر آنها دارای پاسپورت خارجی هستند را میبایست آزاد کند و فهرست کاملی از گروگانها را در اختیار میانجیگران قرار دهد. کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز اجازه ملاقات با گروگانها را خواهد داشت.
بمباران اطراف بیمارستان شفاء از سر گرفته شد
خبرنگار خبرگزاری فرانسه از غزه گزارش داد که بمباران اطراف بیمارستان شفا توسط نیروهای هوایی اسرائیل از چهارشنبه شب از سر گرفته شد و بامداد پنجشنبه همچنان ادامه داشت.
سازمان ملل متحد اعلام کرده بود که دومین محموله پزشکی عصر چهارشنبه به بیمارستان شفا رسیده است.
در همین حال، پیتر لرنر، سخنگوی ارتش اسرائیل در گفتگو با یورونیوز ادعا کرد: «آنها (حماس) از بیمارستانهای خاصی مانند بیمارستان شفاء یا بیمارستان قطر در شمال غزه برای انجام حملات، پایگاه عملیات، مراکز فرماندهی و کنترل استفاده کردهاند.»
«کنفرانس بشردوستانه» بدون حضور نماینده اسرائیل برگزار میشود
فرانسه روز پنجشنبه به ابتکار امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری این کشور، میزبان یک «کنفرانس بشردوستانه» خواهد بود.
هدف از برگزاری این کنفرانس تلاش برای ارسال کمکهای انساندوستانه به نوار غزه است، منطقهای که کمکرسانی به آن همزمان با بمباران بیوقفه اسرائیل تقریبا غیرممکن شده است.
به گفته ریاست جمهوری فرانسه، با وجود مشارکت تشکیلات خودگردان فلسطینی، اسرائیل در این کنفرانس که در کاخ الیزه برگزار میشود، نمایندهای نخواهد داشت. البته آقای ماکرون وعده داده که پس از برگزاری این کنفرانس نتایج آن را با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در میان خواهد گذاشت. رئیس جمهوری فرانسه خاطر نشان کرده که پیش از برگزاری این نشست نیز با نخست وزیر اسرائیل گفتگو کرده است.
نمایندگانی از کشورهای عربی، غربی و سازمان ملل در این کنفرانس شرکت میکنند.