حسین معافی- وب ۳ یا وب سوم، نسل جدید اینترنت است که با استفاده از تکنولوژیهای مختلفی مانند بلاکچین، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، امنیت و حریم خصوصی بالاتری را برای کاربران فراهم میکند. وب ۳ وب معنایی است یعنی با تحلیل داده به رمزگشایی از معانی و احساسات میپردازد و در نتیجه، کاربران اینترنت تجربه بهتری از طریق اتصال پیشرفتهتر دادهها خواهند داشت. فراگیری و دسترسی در همه جا از ویژگیهای نسل جدید اینترنت است که از قطعی کمتری برخوردار خواهد بود. استفاده از هوش مصنوعی و امنیت بالای آن از دیگر خصوصیات این فناوری است که امکان هک و سرقت اطلاعات را به حداقل میرساند.
وب ۳ به جای اینترنت در انحصار شرکتهای بزرگ فناوری، از تمرکززدایی استقبال میکند و توسط کاربرانش ساخته میشود، گردانده میشود و تحت کنترل خود کاربران قرار میگیرد. وب ۳ در آموزش و تدریس فعال نیز اهمیت بسیاری دارد و با استفاده از تکنولوژیهای مختلف، میتواند در آموزش کاربردهای متعددی داشته باشد و به دانشآموزان کمک کند تا بهتر و با کیفیتتر درس بخوانند. این فناوری به منظور ایجاد اینترنت غیرمتمرکز و ایمن، سریع، حریم خصوصی بالا و کیفیت بالای خدمات اینترنتی برای بشریت طراحی شده است.
این فناوری خواستار تغییر پارادایم به سیستمهای غیرمتمرکز متعلق به سازندگان و کاربران شده است. بخش آموزش به آهستگی و پیوسته در حال انطباق با روند مشابه است. این تغییر در مسیر را میتوان به صورت زیر توضیح داد:
در وب ۱ آموزش محدود به انتقال دانش در مؤسسات آموزشی بین معلمان و دانشآموزان بود.
در وب ۲ تمرکز به پورتالهای آموزشی آنلاین که متمرکز بودند، معطوف شد؛ و اکنون، در وب ۳ زیرساخت آموزشی بر تمرکززدایی دادهها و منابع متکی است. این به زبان آموزان اجازه میدهد تا مهارتها را از منابع بیشماری جمعآوری کنند. سپس دانش مورد تأیید قرار میگیرد و در شبکه بلاکچین ذخیره میشود تا از دسترسی به یک شبکه ضد دستکاری اطمینان حاصل شود.
فناوری نقش مهمی در توسعه جهانی، حمایت مالی، صنعت و رشد تجارت داشته است. بخش آموزش به عنوان یک رکن حیاتی برای توسعه اجتماعی مورد توجه کارشناسان فناوری قرار گرفته است. آموزش سنتی به یادگیری آنلاین تبدیل شده است و تجربیات تعاملی، نوآورانه و همهجانبه را ارائه میدهد. وب ۳ فناوریهای مختلفی از جمله بلاک چین، هوش مصنوعی، محاسبات ابری، متاورس، ۵G و ارزهای دیجیتال را در بر میگیرد. وب ۳ با ارائه تجربیات یادگیری صرفهجویی در زمان، غیرمتمرکز و شخصیسازی شده، ترویج مالکیت دادههای کاربر و ارائه فرصتهای کسب درآمد جدید، آموزش را بهبود میبخشد.
وب ۳ در آموزش نیز کاربردهای متعددی دارد. برخی از کاربردهای وب ۳ در آموزش عبارتند از:
ایجاد اینترنت غیرمتمرکز: وب ۳ با استفاده از پروتکلهای غیرمتمرکز، امنیت و حریم خصوصی بالاتری را برای کاربران فراهم میکند. این امر میتواند در آموزش آنلاین و انتقال اطلاعات حساس و مهم بین دانشآموزان و معلمان مفید باشد.
فزایش کیفیت آموزش: با استفاده از تکنولوژیهای مختلف وب میتوان به طور مؤثری کیفیت آموزش را افزایش داد. به عنوان مثال، استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده که در متاورس استفاده میشوند، میتواند به دانشآموزان کمک کند تا بهتر و با تمرکز بیشتری درس بخوانند و با قوطهوری در محیط، یادگیری جذابتری داشته باشند.
ایجاد فرصتهای آموزشی جدید: وب ۳ با ایجاد فرصتهای آموزشی جدید مانند دورههای آموزشی آنلاین و ارائه منابع آموزشی رایگان، میتواند به دانشآموزان کمک کند تا بهتر و با کیفیتتر درس بخوانند.
ارتقای تعاملات درسی: وب ۳ با استفاده از تکنولوژیهای مختلفی مانند هوش مصنوعی و بلاکچین، میتواند به دانشآموزان کمک کند تا به طور فعالتر در کلاس درس شرکت کنند و تعاملات درسی را ارتقا دهند.
به طور کلی، وب ۳ با استفاده از تکنولوژیهای مختلف، میتواند در آموزش کاربردهای متعددی داشته باشد و به دانشآموزان کمک کند تا بهتر و با کیفیتتر درس بخوانند. این فناوری میتواند در آموزش کاربردهای متعددی داشته باشد و به دانشآموزان کمک کند تا بهتر و با کیفیتتر درس بخوانند. استفاده از وب ۳ در آموزش و تدریس فعال، باعث افزایش بازدهی و نمرات دانشآموزان میشود.
البته این فناوری هم محدودیتهایی دارد که نباید نادیده گرفته شوند: مثلاً تراکنشها در وب ۳ به خاطر غیرمتمرکز بودن آن کندتر هستند و تعامل با برنامههای وب ۳ نیازمند گامها، نرمافزارها و آموزشهای بیشتر است. همچنین هزینههای بالا و نبود یکپارچگی در مرورگرها امروزی دسترسی به نسل سوم وب را برای بسیاری از کاربران غیر ممکن میسازد.