دکتر مهدی نجمی در مورد آلودگی هوا همزمان با نزدیک شدن به فصل سرما گفت: آلودگی هوا برای همه افراد بخصوص بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، آسم، انسداد ریه و افرادی که مبتلا به سایر بیماریهای زمینهای هستند، آسیب زا است، چرا که ممکن است بیماری این افراد از حالت کنترل خارج، علائم بیماری تشدید و دچار حملات بیماری شوند.
وی افزود: ترکیبات سمی موجود در هوای آلوده همچون گوگرد و ازن که به عنوان آلایندههای اصلی در هوا محسوب میشود، میتواند باعث استرس و سردرد شود.
رئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت درمورد سهم آلودگی هوا در افزایش بیماریهای قلبی و ریوی، اظهارکرد: ما نمیتوانیم بگوییم که چند درصد بیماریهای قلبی، سرطان و بیماریهای تنفسی به طور مشخص مرتبط به آلودگی هوا است؛ اما در اینکه آلودگی باعث تشدید علائم بیماری میشود، شکی نیست.
نجمی گفت: افراد مسن، کودکان، بیماران مزمن به ویژه بیماران قلبی و عروقی و ریوی بهتر است تا حد امکان در روزهای آلوده از منزل خارج نشوند و در صورت ضرورت برای خروج از منزل سعی کنند کار خود را در کمترین زمان ممکن انجام داده و سریعتر به خانه بازگردند.
وی تصریح کرد: توصیه ما در روزهای آلوده این است که همه افراد از انجام فعالیتهای سنگین و ورزشی که میانگین تنفس را افزایش میدهد، خودداری کنند و هنگام خروج از منزل حتما از ماسک استفاده کنند.
رئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت در ادامه اظهارکرد: توصیه میکنیم تا همه افراد در این ایام از مصرف غذاهایی که ارزش غذایی پایین تری دارند، خودداری کرده و بیشتر از میوهها و سبزی تازه که حاوی آنتی اکسیدان و ویتامینهای A، B، C و E استفاده کنند.
نجمی بر مصرف مایعات در روزهای هوای آلوده تاکید کرد و گفت: مصرف مرغ، گوشت، ماهی، شیرکم چرب از تغذیههای مناسب روزهای آلوده است، اما مصرف لبنیات پرچرب را توصیه نمیکنیم؛ چرا که چربی بالا، سیستم ایمنی بدن را به میزان قابل توجهی مختل میکند.
وی نوشیدن آب را بهترین مایع مصرفی در روزهای آلوده عنوان کرد و گفت: آب میتواند سیستم گوارشی افراد را از آلایندگی پاک کند و سموم را سریعتر از بدن دفع میکند.
رئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت در ادامه اظهارکرد: آلودگی هوا علاوه بر به خطر انداختن سلامت و جان افراد جامعه هزینهای سنگینی را به نظام سلامت تحمیل میکند، هزینههایی که در صورت کنترل وضعیت میتواند در سایر بخشها صرف شود.
نجمی با بیان اینکه وزارت بهداشت در بین این سازمانها تنها نقش هشدار دهنده و اطلاعرسانی دارد، گفت: وزارت بهداشت بحث آلودگی را رصد میکند و هشدارهای ایمنی را ارائه میدهد و همچنین این وزارتخانه نظرات خود را در خصوص نقش مخرب آلایندهها اعلام میکند و درباره اینکه این آلایندهها چه تاثیر منفی بر سلامت جامعه و روند افزایش بیماری دارند، هشدار میدهد؛ در نهایت وظیفه درمان افرادی که به دلیل آلودگی هوا دچار مشکل میشوند را بر عهده دارد، اما مسوولیت رفع این آلودگیها و سیاستگذاریها در خصوص این موارد سایر ارگانهای ذیربط هستند.