ایمپلنتهای دندانی یکی از موثرترین، کارآمدترین و زیباترین روشها برای جایگزینی دندانهای شکسته، خراب شده و از بین رفته به شمار میآیند. این روش کاشت دندان مزایای بسیاری دارد و در سالهای اخیر شاهد افزایش موارد کاشت دندان در شهرهای مختلف کشور بودهایم. عوارض ایمپلنت دندان از جمله دغدغههای افرادی است که نیاز به ایمپلنت دندان دارند. اگر چه ایمپلنتهای دندانی درصد موفقیت بسیار بالایی یعنی ۹۸% دارند، اما ممکن است عوارضی در حین عمل و پس از درمان نیز رخ دهد. در ادامه مقاله شما را با عوارض احتمالی ایمپلنت دندان و روشهای پیشگیری از آنها آشنا میکنیم.
عوارض ایمپلنت دندان
به طور معمول به دردها و مشکلات ایجاد شده بعد از کاشت ایمپلنت، عوارض بعد از کاشت دندان میگویند. در حقیقت با توجه به شرایط و وضعیت دهان و لثه بیمار بعد از کاشت دندان، ممکن است در حین جراحی افزایش حجم و ایمپلنت دندان، شکستگی ایجاد شود. عوارض ایمپلنت دندان به دو دسته عوارض کوتاه مدت و عوارض طولانی مدت تقسیم میشوند.
عوارض کوتاه مدت ایمپلنت دندان، مشکلات موقت دندانی هستند که برای مدت کوتاهی بر روی فرد تاثیر میگذارد. این گروه از عوارض بعد از کاشت دندان معمولاً موقتی و بعد از پیوند رخ میدهد. البته در چنین مواقعی ممکن است معایب ایمپلنت بلافاصله قابل مشاهده نباشد و پس از چند روز پس از نصب آن را مشاهده کنید. از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان کوتاه مدت و موقت میتوان به مشکلات زیر اشاره کرد:
اغلب پس از هر جراحی، درد و ناراحتی برای بیمار وجود خواهد داشت. این احتمال وجود دارد که درد و ناراحتی به مدت سه تا پنج روز ادامه یابد که با مصرف مسکنهای تجویز شده توسط دندانپزشک کاهش مییابد.
در روزهای اول بهبودی، تورم و کبودیهای سیاه و آبی در اطراف ناحیه جراحی ایجاد میشود که به مرور زمان از بین میرود.
درد دندان از عوارض ایمپلنت
عوارض طولانی مدت ایمپلنت دندان مشکلاتی هستند که بعد از کاشت دندان به مدت طولانی بیمار را ناراحت میکنند. عوارض طولانی مدت ایمپلنت دندان عبارتند از:
عفونت از جمله عوارض ایمپلنت دندان است که طول عمر ایمپلنتها را پس از جراحی کوتاه میکند. سطح و محل استرس از فردی به فرد دیگر متفاوت است. عفونتهای باکتریایی لثه را میتوان با آنتی بیوتیک یا درمان بافت نرم از بین برد. در صورتی که در استخوان دندان عفونت باکتریایی ایجاد شود، بافت استخوانی مبتلا به عفونت و به احتمال زیاد ایمپلنت برداشته میشود. پس از برداشتن ایمپلنت، باید تغییر موقعیت استخوان انجام شود.
اگر موقع کاشت ایمپلنت دندان، پزشک جراح ایمپلنت را در مجاورت عصب دندان قرار دهد، احتمالا آسیب عصب یا بافت در طول زمان رخ میدهد. آسیب عصبی دارای علائمی است که ممکن است بی حسی یا سوزن سوزن شدن در زبان، لب ها، لثهها یا صورت باشد. اگرچه آسیب ریشه عارضه رایج ایمپلنتهای دندانی نیست، اما زمانی که ایمپلنت در قوس فک پایین قرار میگیرد، عوارض ایمپلنت دندان رایجتر است.
اگرچه در حین همجوشی ستون فقرات، استخوان ایمپلنت کاملاً به استخوان چسبیده و توسط آن احاطه شده است، اما ممکن است به دلیل مصرف زیاد غذای جامد یا ضربه، وضعیت پوست ایمپلنت تا حدی تغییر کند، بنابراین این حرکت بسیار کم است و به آن میکرو میگویند.
این حرکت و جابجایی معمولاً دیده و احساس نمیشود و اصلا احساس شل شدن یا افتادن ایمپلنت در شما به وجود نمیآید. بلکه به صورت درد خفیف در دندانهای مجاور یا احساس فشار روی دندانهای کناری ظاهر میشود. اینها تنها عوارض ایمپلنت دندان نیستند، اما در صورت عدم درمان، ایمپلنت ممکن است فرسوده شود و از کار بیافتد. بنابراین، شروع یک مشکل بزرگ است.
پیشگیری از عوارض ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان و عوارض بعد از آن همیشه برای بیماران یک معضل و چالش ایجاد میکند. برای پیشگیری از ایجاد عوارض ایمپلنت میبایست نکاتی را رعایت کنید که در این جا از آنها نام میبریم.
علت اصلی آسیبهای طولانی مدت استفاده نادرست از تجهیزات است؛ بنابراین زمانی که به کلینیکهای تخصصی دندانپزشکی مراجعه میکنید از دندانپزشک بخواهید که از بهترین نوع ایمپلنت برای کاشت دندان استفاده کند. البته باید بدانید که کیفیت ایمپلنت با ساختار و رنگ لثه همخوانی دارد که برای کاهش التهاب، تورم و بیماری در دهان و لثه مهم است.
متاسفانه برخی افراد مهارت و دانش دندانپزشک را برای کاهش هزینه ایمپلنت در نظر نمیگیرند. به همین دلیل پس از دیدن علل بسیاری از مشکلات در ایمپلنتهای دندانی، شاهد این سهل انگاریها خواهیم بود. البته این عوارض تنها ناشی از سهل انگاری یا بی کفایتی دندانپزشک نیست. زیرا دندانپزشکانی که مهارت و دانش کافی ندارند، تکنیکهای مختلف کاشت و نصب ایمپلنت را نمیدانند و این موضوع بعد از نصب مشکلات زیادی را برای بیماران ایجاد میکند. برای دریافت مشاوره از بهترین دندانپزشک شیراز از سایت پی جو کلیک کنید.
سخن آخر
عوارض ایمپلنت دندان شامل درد و تورم بعد از عمل، عفونت در محل جراحی، خونریزی، آسیب به اعصاب یا ساختارهای اطراف و حتی شکست ایمپلنت است. علاوه بر این، در برخی افراد، بافتهای اطراف ممکن است به طور نامتناسبی به ایمپلنت واکنش نشان دهند. برای کاهش احتمال این عوارض، انجام ایمپلنت توسط دندانپزشک مجرب و استفاده از تجهیزات مناسب و رعایت دقیق دستورالعملهای بعد از عمل بسیار مهم است. برای مشاهده مقالات بیشتر در رابطه با عوارض دندانپزشکی و مجله سلامت پی جو اینجا کلیک کنید.