ایران یکی از کشورهای بلاخیز جهان با توجه به تجربه وقوع ۳۰ بلا از ۵۰ نوع بلای طبیعی است به نحوی که هر ساله بروز تعدادی از آنها در کشور به یک روال معمول تبدیل شده است ولی در عین حال گاهاً با وجود تامین زیرساختهای مقابله با این بحرانها، شاهد خساراتی بعضاً جسمی و جانی به دلیل بی توجهی مردم نسبت به این بحرانها نه تنها در مرحله پیشگری بلکه در حین وقوع آنها هستیم.
قطعاً طی یکی دو سال گذشته اخبار متعددی از حوادث ناخودخواسته ناشی از بلایای طبیعی برای شهروندان در نقاط مختلف کشورمان را شنیدهاید؛ موضوعی که این روزها با توجه به همزمانی با فصل بهار و گاهاً بارشهای سیلآسا، بر لزوم رعایت اصول ایمنی و هشدارها در این باره تاکید دارد.
قطعاً سهم دستگاهها و دولت برای مقابله با خسارات ناشی از این حوادث بسیار حائز اهمیت است و در رابطه با سیلاب گزارشهای استان حکایت از اقدامات پیشگیرانه از سوی متولیان دارد به نحوی که لایروبی و مرمت بندهای تغذیه مصنوعی جهت مهار سیل با توجه به هشدارهای گذشته و احتمال وقوع سیل در فصل بهار از جمله این اقدامات است.
«علی اصغر زارع زاده» مدیر بهرهبرداری و نگهداری از تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای یزد ضمن اشاره به انجام این اقدام پیشگیرانه در استان، میگوید: در حال حاضر بندهای صادقآباد، مروست، بهاباد۲ و بهادران۲ در حال لایروبی هستند.
وی همچنین ابراز میکند: با توجه به آبگیری کامل بند درهگاهان در بارندگی ۲۹ فروردین، با همکاری مدیریت بحران شهرستان تفت و کشاورزان تخلیه حداکثری این بند برای آمادگی مهار سیلاب انجام شده است.
البته این اقدامات پیشگیرانه در مناطق مختلف استان دنبال و از سوی مسئولان گزارش میشود به عنوان مثال «سید یحیی هاشمی نژاد» رئیس اداره منابع آب شهرستان ابرکوه در این باره ضمن اشاره به ورود سامانههای بارشی متعدد به استان، اظهار میکند: با همکاری واحد رودخانهها و سواحل، بخشی از بستر رودخانه گاشار به عنوان اصلیترین مسیل این شهرستان لایروبی شده است.
وی اضافه میکند: عملیات بهسازی و مرمت بند تغذیه مصنوعی رحیمآباد نیز با پیشرفت حدود ۷۰ درصدی همراه است که این عمل باعث افزایش تابآوری این بند در مواجهه با سیل خواهد بود.
هاشمینژاد در ادامه تصریح میکند: در زمان بارندگی، گروه گشت و بازرسی و دیگر همکاران این اداره در حالت آماده باش کامل هستند و به صورت مستمر بندها، رودخانهها و محلهای حادثه خیز را رصد و پایش میکنند تا در صورت بروز مشکل فوراً وارد عمل شوند.
وی همچنین به برگزاری جلسات متعدد در محل فرمانداری جهت ارائه راه حل دفع سیلابهای غرب ابرکوه اشاره و اظهار میکند: این موضوع توسط مشاور در حال مطالعه است.
با تمام این اوصاف و اعلام آمادگیها، گاهاً در هنگام بروز بحرانهایی این چنینی شاهد حضور برخی افراد در دل بلایا بیتوجه به هشدارهای داده شده برای تماشا و لذت بردن از خشم طبیعت یا احیاناً تهیه عکس و انتشار آن در فضای مجازی هستیم؛ غفلتی که گاهاً منجر به خساراتی جبران ناپذیر و بعضاً تلفات جانی و فوت افراد میشود.
«جواد محجوبی» مدیر عامل شرکت آب منطقهای یزد در این باره از همشهریان میخواهد که حتماً هشدارهای سیل را با توجه به هشدار سطح نارنجی وقوع سیلاب در استان، جدی بگیرند.
وی با اشاره به وقوع بارندگیهایی در سراسر استان که ممکن است موجب ایجاد رواناب یا سیلابهایی در نقاط مختلف شود، از مردم شریف استان تقاضا میکند که نکات ایمنی را در مواجهه با این موارد رعایت کنند.
این مسئول اظهار میکند: ضروری است مردم در زمان وقوع بارندگی از حاشیه رودخانهها و مسیل ها فاصله گرفته و هیچ گونه اسکان و توقفی در این مکانها نداشته باشند. علاوه بر این در زمان وقوع سیلاب، اکیداً از تردد در محل تقاطع رودخانه و جاده و مسیرهای سیلابی خودداری شود.
وی ادامه میدهد: جمله نکات مورد توجه در این شرایط، دریافت اطلاعات لازم از مراکز و رسانههای معتبر توسط مردم و پرهیز از هر گونه تماس با آب سیل است.
محجوبی همچنین از مردم میخواهد از خطوط نیروی برق که آسیب دیدهاند، دوری و هنگام وقوع سیل، در اولین فرصت به سمت ارتفاعات حرکت کنند.