کشور ایران با داشتن کوههای سر به فلک کشیده از استعدادهای خدادادی برای ورزش کوهنوردی برخوردار است.
امروزه ورزش کوهنوردی به عنوان یک ورزش رسمی مورد توجه جوانان است، اما هنگام کوهنوردی همیشه خطر در کمین است.
برای این که کوهنوردان و سایر اقشار مختلف مردم که برای استفاده از هوای پاک کوهستان به این مناطق عزیمت میکنند صعود خوب و موفق داشته باشند لازم است توصیههای ایمنی زیر را رعایت کنند:
۱) به خاطر داشته باشید کوهنوردی با پیاده روی و تپه نوردی تفاوت داشته و صرفا یک تفریح نیست بلکه یک ورزش کاملا جدی و تکنیکی، ولی توام با تفریح است.
۲) وسایل و تجهیزات و البسه مناسب و استاندارد که متکی به سالها تجربه عملی طراحی شده اند تهیه کنید و کاربرد صحیح و فنی آنها را فرا گیرید.
۳) هیچ گاه تنها اقدام به انجام این ورزش نکنید و همیشه به طور گروهی اقدام به کوهنوردی کنید کمتر کسی است که در زمان کوهنوردی به نحوی احتیاج به کمک پیدا نکند.
۴) اصول کوهنوردی را از پایه فراگیرید و همیشه با راهنمایی و ارشاد یک مربی یا کوهنورد اقدام کنید.
برای صعود مؤثر به کوهها نیاز به ابزارهای متفاوتی است. البته در هر صعود بسته به نوع صعود، منطقه مورد نظر، زمان و فصل اجرای برنامه ممکن است ابزار و تجهیزات متفاوتی مورد استفاده قرار گیرد.
برخی از این وسایل کوهنوردی عبارتاند از:
کفش مخصوص کوه
کاپشن گورتکس
کاپشن پلار
کوله پشتی
باتوم کوهنوردی
دستکش
کلاه مناسب فصل
بادگیر
جوراب کلفت
کیسه خواب
فلاسک چای
بطری آب
وسایل شخصی مانند قاشق و چنگال
چراغ قوه
عموماً برای کوهنوردی یا فتح قلهای به راهنما نیاز است.
کوهنوردی فواید زیادی دارد که اکنون به چند مورد اشاره میشود:
۱- تاثیر کوه نوردی در باز شدن مویرگهای بدن:
مویرگهای بدن در شرایط عادی و در موقع استراحت به مقدار ۱۵% ظرفیت خودشان باز و فعال هستند، ولی در حین کوه نوردی مویرگها ۹۵% فعال میشوند، چون اکسیژن و غذای مورد نیاز بدن از طریق مویرگها به نقاط مختلف بدن میرسد لذا با باز شدن و فعالتر شدن مویرگها، مواد غذایی و اکسیژن با سرعت بیشترو کیفیت سودمندتر به مغز و عضلات و احشای داخلی بدن میرسد.
۲- تاثیر کوه نوردی در جلوگیری از بیماریهای قند خون (دیابت):
در موقع کوه نوردی، متابولیسم (سوخت و ساز) مواد شناور در خون مانند قند، کلسترول، پروتئینها و اسید اوریک به بهترین وجه صورت میگیرد و در نتیجه سوخت و ساز کامل خون از ابتلا به بیماری قند نیز جلوگیری میکند.
۳- تاثیر کوه نوردی در از بین رفتن چربی بدن:
در موقع فعالیت ورزشی و بخصوص در کوه نوردی، کالری مورد نیاز بدن به ۳ برابر افزایش پیدا میکند. بدن برای تامین کالری مورد نیاز خود به اجبار چربیهای ذخیره شده را میسوزاند و به مصرف میرساند، از طرفی در موقع فعالیت ورزشی، انسان به شدت عرق میکند و مقداری از چربیهای زیر پوست در اثر تعریق شسته و دفع میشوند.
۴- تاثیر کوه نوردی در زیاد شدن میزان خون در عضلات:
در موقع کوه نوردی مقدار خون موجود در عضلات بدن ۲۰ برابر افزایش پیدا میکند و پر خون شدن عضلات باعث میشود که غذای بیشتری به عضلات برسد و عضلات قویتر بشوند.
منبع:فرتاک نیوز