آفتابنیوز : آفتاب: با وجود پیگیریهای وزارت امور خارجه و سازمان حج و زیارت، وضعیت زائران ایرانی در زندانهای عربستان همچنان اسفبار و رقتانگیز گزارش میشود.
با وجود این كه در هفتههای گذشته به دنبال پیگیری مقامات كشور، 10 ایرانی از بازداشتگاههای عربستان آزاد شدند، اما هنوز تعداد زیادی از ایرانیها در وضعیتی نامناسب در زندانهای عربستان هستند كه شاید جرمی نداشته باشند و فقط براساس تعاریف مأموران افراطی دولت عربستان در اماكن مذهبی، مجرم شناخته و گرفتار شدهاند. البته در بین این افراد، كسانی هستند كه به جرم حمل مواد مخدر و حتی برخی داروهای تخدیركننده بهمحض ورود به كشور عربستان یا شناسایی در اماكن دیگر زندانی میشوند. در هر صورت برای عربستان تفاوتی نمیكند و بازداشتگاهها برای همهی این افراد یكی است.
به گفته زائرانی كه مدتی در زندانهای عربستان بودهاند، برخورد با ایرانیها كه شاید جرمی نداشته باشند با زندانیهای دیگر كشورها كه به جرم دزدی و قتل دستگیر شدهاند، كاملا تبعیضآمیز است.
براساس گزارش بعثهی مقام معظم رهبری، سركشی و بازدیدهای به عمل آمده از زندانها و نیز گفتوگو با زندانیهای آزادشده، بیانگر شرایط رقتانگیز زائران ایرانی در زندانهای عربستان از نظر بهداشتی، سرو غذا روی پلاستیک و روزنامه، نبود مواد شوینده برای شستوشوی دست، نبود امكان برای استحمام، اهانت و تحقیر بیسابقه از سوی زندانبانها، زدن انگ مجوس و مشرک دانستن بهدلیل شیعه بودن آنها، ندادن غذا به مقدار كافی و نگه داشتن برخی زائران مسن هر روز زیر تابش نور خورشید است.
بنا بر این گزارش، به دلیل گرفتن دندان مصنوعی یكی از زندانیها، او نمیتواند درست غذا بخورد و زندانی دیگری كه چشم و دهانش عفونت كرده، حدود 40 روز است با وضعیت بد جسمانی در فضایی نامناسب حضور دارد.
معمولا پیش از سفر، به زائران ایرانی توصیه میشود با توجه به حركتهای افراطی در این كشور از هرگونه رفتار مخاطرهآمیز و تحریکكننده مانند سد كردن مسیر در اماكن زیارتی، خواندن زیارتنامه با صدای بلند و اصرار برای خواندن نماز در هر نقطهای خودداری شود. با وجود رعایت این نكات، گاهی رفتار هرچند معمولی زائران از گزند برخوردهای افراطی مأموران مستقر در اماكن زیارتی عربستان دور نیست و ایرانیها به دلایل واهی گرفتار میشوند.
به تأكید مسؤولان سازمان حج و زیارت در صورتی كه زائران ایرانی با مشكل مواجه شدند، به دلیل اقدام مأموران سعودی برای پروندهسازی، باید از امضای هرگونه برگهای تا حضور نماینده سفارت ایران یا سازمان حج و زیارت در عربستان خودداری شود تا در این صورت، پیگیری مراحل بهتر صورت گیرد.
برخورد با زائران ایرانی در عربستان و بخصوص وضعیت نامناسب ایرانیها در زندانهای این كشور بهطوری بوده كه آیتالله محمدی ریشهری ـ نمایندهی ولی فقیه در امور حج و زیارت ـ را بر آن داشت تا در نامهای به وزیر امور خارجه، احضار نماینده دولت عربستان را در ایران برای رسیدگی به این وضعیت و بدرفتاری با زائران ایرانی در زندانهای این كشور خواستار شود.
قشقاوی ـ سخنگوی وزیر امور خارجه در ایران ـ چندی پیش در نشستی خبری، گفت: «در رابطه با عربستان آنچه مطرح است، برخی بدرفتاریها نسبت به زائران ایرانی است كه در این چارچوب به دستور وزیر امور خارجه، سفیر عربستان بهزودی به این وزارتخانه احضار میشود و به سفارت ایران در ریاض نیز دستور عكسالعمل بیشتری نسبت به این بدرفتاریها كه با روح اسلامی سازگاری ندارند، داده شده است».
رسیدگی به وضعیت زائران ایرانی در بازداشتگاههای عربستان كه به هر دلیلی دستگیر شدهاند، در حیطه اختیار وزارت امور خارجه است و سفیر ایران در عربستان به نمایندگی از این وزارتخانه معمولا به این موضوع رسیدگی میكند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسگر ـ معاون آموزشی و پژوهشی بعثه مقام معظم رهبری ـ درباره روند رسیدگی به وضعیت این زائران كه در گزارشهای بعثه «اسفبار» اعلام شده است، به خبرنگار ایسنا گفت: «چون از بخشهای مختلف كشور در اینباره اعمال فشار میشود، به نظر میرسد، روند پیگیرها بهتر شده است».