گیربکس سیارهای از سه جزء اصلی دنده خورشیدی، دنده هرزگرد و دنده رینگی) که توسط محفظه یا قفسه محافظت میشود (تشکیل شده است. گیربکس سیارهای در واقع نسل جدید گیربکسهای صنعتی محسوب میشود.
از گیربکس سیارهای برای انتقال بیشتر گشتاور در ابعاد کوچک استفاده میشود که به آن چگالی گشتاور میگویند. در واقع دندههای گیربکس سیاره ای بسیار مقاوم بوده و گشتاور بیشتری را انتقال میدهند.
گیربکس سیارهای به دلیل ابعاد کوچک، راندمان بالا، قیمت مناسب و طول عمر بالا از جایگاه بسیار بالایی در صنعت برخوردار است. بطوری که در صنایعی، چون حمل و نقل برای ماشینهای سنگین، ماشینهای چاپ، خطوط نورد فولاد، آسیاب خرد کن معادن، کانوایر، رولینگ، نورد و ... استفاده و کاربرد بسیاری دارد.
گیربکس سیارهای توسط بسیاری از شرکتهای خارجی و داخلی تولید میشود در ادامه به معرفی چند برند خوشنام در تولید گیربکس سیارهای میپردازیم.
شرکت زیمنس در سال ۱۸۹۹ توسط آلفرد فردیچ فلندر در شهر دوسلدورف آلمان تاسیس شد. گیربکس سیارهای خود را تحت شرکت Flender که از زیر مجموعه زیمنس است به بازار عرضه میکند.
در حدود نیم قرن پیش و در کشور ایتالیا تاسیس شد. گیربکسهای سیارهای بونفیگلیولی از گشتاور ۱۰۰۰ تا ۱.۲۸۷.۰۰۰ نیوتن متر تولید میشود.
از سال ۱۳۸۳ و در کشور عزیزمان ایران اقدام به تولید گیربکس صنعتی کرد. ماکزیمم گشتاور گیربکس سیارهای بهین ۳۳۰۰۰ نیوتن متر است.
این برند خوشنام ترکیهای از سال ۱۹۳۶ آغاز به فعالیت کرد. گیربکسهای سیارهای ایلماز در دو تیپ R (پایه دار) و P (فلنچ دار) تولید میشود.
گیربکس سیارهای SEW ساخت کشور آلمان است و در دو مدل P.RF و P.KF که بصورت شافت مستقیم و شافت از بغل هستند تولید میشود.
گیربکس سیارهای سیتی هم ساخت کشور ایتالیا است و جزء برندهای محبوب در این حوزه به شمار میرود. سیتی هم گیربکسهای سیارهای خود را با گشتاور بالا تا ۲۵۰۰۰ نیوتن متر به بازار عرضه میکند.
گیربکسهای سیارهای به دلیل اینکه نسل جدید گیربکسهای صنعتی حساب میشوند دارای ساخت متالوژی بهتری نسبت به دیگر مدلهای گیربکس هستند. در ادامه مقاله به دیگر مزایای گیربکس سیارهای اشاره میکنیم.