آفتابنیوز : آفتاب: رییس جمهور سابق کشورمان گفت: «هر کار و روشی که مانع حاکمیت انسان بر سرنوشت خود بشود و این حاکمیت لطمهای ببیند و یا از سوی گروهها یا افرادی غصب شود، مغایر با بینش ما و انقلاب اسلامی است و اینگونه رفتار و عمل یک روش انحرافی و خلاف مشیت الهی و بینشی است که اسلام و ادیان الهی درباره انسان دارند».
به گزارش گروه سیاسی آفتاب، حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی، تقارن این دیدار با روزهای اول ماه مبارک ذیحجه را به فال نیک گرفت و با بیان اینكه «ذیحجه ماه بسیار بزرگی است که مراسم بزرگ حج ـ حجی که محور و مدارش کعبه است ـ صورت میگیرد» افزود: «جالب این است که مهمترین و شاخصترین خانه خدا، کعبه و مسجد الحرام است اما خداوند آنرا اولین خانهای میداند که برای مردم (و نه فقط برای مومنان) برقرار شده است و در تاریخ منشا برکات بوده و هست و یک نوع اتصالی میان آسمان و زمین و نزول برکات الهی بر جامعه بشری است».
رییس بنیاد باران ادامه داد: «همین امر نشان دهنده این است که مردم در بینش الهی چقدر جایگاه والایی دارند؛ حج و اعمالی که انجام میشود، مشروط به خلع همه امتیازات اعتباری که در جامعه وجود دارد، برهنه شدن انسان از همه تعلقات و اعتبارات، فقط بنده خدا بودن و به خدا توجه کردن در این مراسم تجلی پیدا میکند و نشان دهنده بینش انسان شناسی اسلام و ادیان توحیدی و الهی است و نیز کرامتی که انسان دارد».
وی با تاکید بر اینکه «این از افتخارات ادیان توحیدی و به خصوص دین اسلام است که برای انسان کرامت قائل است» تصریح کرد:«به همین جهت در بینش اسلامی ـ لااقل آن بینشی که در انقلاب اسلامی بود و ما به آن اعتقاد داشته و داریم ـ این است که انسان شایسته حاکم بودن بر سرنوشت خود است و به همین دلیل در اصل 56 قانون اساسی به صراحت مساله حاکمیت انسان بر سرنوشت خودش آمده است».
وی یادآور شد: «بارها گفتهام و باز هم تکرار میکنم که یکی از طلائیترین اصول قانون اساسی همان اصل 56 است که حاکمیت انسان بر سرنوشت خود را به رسمیت میشناسد و لوازم آن که آزادی انسان و زمینهسازی برای رشد همه جانبه انسان، تامین عدالت اجتماعی در جامعه است، نه تنها به عنوان حق طبیعی، بلکه علاوه بر آن به عنوان حق الهی شناخته شده است».
رییس دولت اصلاحات اظهار كرد: «هر کار و روشی که مانع حاکمیت انسان بر سرنوشت خود بشود و این حاکمیت لطمهای ببیند و یا از سوی گروهها یا افرادی غصب شود، مغایر با بینش ما و انقلاب اسلامی است و اینگونه رفتار و عمل یک روش انحرافی و خلاف مشیت الهی و بینشی است که اسلام و ادیان الهی درباره انسان دارند».
وی با بیان اینکه «تجلی این اصل حاکمیت در عرصه اجتماعی، این است که حاکمیت از آن مردماند»، گفت: «مردم حکومتشان را تعیین میکنند؛ حکومتها برآمده از اراده مردم اند و در مقابل مردم مسوولند؛ این امرنیز لوازمی دارد، از جمله انتخابات، انتخاباتی آزاد، زمینه سازی برای انتخاباتی که واقعا رای مردم در آن تجلی پیدا کند و هر کاری برخلاف این مسیر، خلاف بینش اسلامی است».
وی حج را مظهر و تجلیگاه انسان آزاد و بریده از تعلقات تعریف كرد و ادامه داد: «چنین انسانی در مقابل هیچ کس و هیچ چیز جز خداوند قادر متعال حکیم سر تعظیم فرود نمیآورد و هیچ عاملی بر او جز اراده الهی حاکم نیست و نباید باشد».
وی باردیگر با ابراز خوشحالی از انجام این دیدار در روزهای اولیه ذیحجه خطاب به حاضران گفت: «شما بندگان خوب خدا هستید که سعی کردهاید خدمتگزار مردم باشید و در عرصه خدمت به خصوص بهداشت و درمان وسلامت سایر مسائل اجتماعی با حسن نیت حضور داشته باشید. سابقه شما هم روشن است؛ انسانهای مومنی که برای انقلاب مایه گذاشتید، با حضور در دوران دفاع مقدس فداکاری کردید، و دلبسته به این انقلاب و نظام هستید».
خاتمی ادامه داد: «اگر واقعاً از اوضاع گلهای باشد ما معتقدیم بیان آن جرم نیست؛ این روزها به افرادی که انسانهای صادق و سالمی هستند ستم شده است. همه ما ممکن است اشتباه داشته باشیم ولی باعث تاسف است كه به انسانهایی صادق و خدوم و خانوادههایشان ستم شده است. ممکن است به خاطر چنین روشهایی آن چیزی که ما به آن اعتقاد داریم و دلبسته آن بودیم یعنی انقلاب ما و نظام ما لطمه ببیند. بعضی کارهائی میشود ـ که کارهای بدی است ـ و در همه جای دنیا هم کم و بیش رخ میدهد، اما مشکل مضاعف اینجاست كه در یک جایی این كارها ئی به نام اسلام و انقلاب بشود و اگر دل ما میسوزد از همین است».
وی با اشاره به مطالبی كه در این نشست درباره وضع مدیریت کنونی جامعه در زمینه بهداشت، رفاه و تامین اجتماعی، و به طور کلی شاخصهای سلامت و بهداشت از سوی حاضران محترم مطرح شد، این مطالب را شعاری ندانست و اظهار كرد : «این مسائل را کسانی مطرح کردند که دست اندرکار امور بودهاند. متاسفانه مقایسه آنچه در گذشته بوده با آنچه امروز هست، نشان میدهد كه وضع ما خوب نیست. همین مساله را میتوان به همه عرصهها؛ صنعت، کشاورزی، روابط خارجی، مدیریتهای مختلف تعمیم داد. تردید ندارم که با برخورد منصفانه با مساله میبینیم همه شاخصها سقوط کرده یا حداقل در بسیاری از موارد به خصوص در برنامه چهارم ـ که یکی از علمیترین و واقعبینترین برنامههای تدوین شده در دولت اصلاحات با نظر کارشناسی و رعایت معیارهاست ـ آن طور که پیشبینی میشد پیش نرفتهایم و از آن مسیر عقب افتادهایم».
رییسجمهور سابق كشورمان تاكید كرد: «من بارها خدمت بزرگان گفتهام و الان هم میگویم؛ اگر یک نقشه راهی برای کشور مشخص شد که عبارتست از سند چشم انداز بیست ساله و در آن هدف را معین کردیم، نه تنها در این مسیر حرکت نکردهایم، بلکه از نقطه مبدا هم ـ که بنا بود 20 سال بعد به هدف هائی برسیم ـ عقب افتادهایم و این باعث تاسف و تاثر است».
وی همچنین با اشاره به مباحث مطرح شده درباره وحدت اجتماعی خاطرنشان كرد: «ملاک ما در این زمینه عجیب و غریب نیست؛ ملاک ما همین قانون اساسی، همین برنامه چشم انداز بیست ساله و همین سیاستهای کلی است که تدوین شده است. اگر در جاهایی انحراف وجود دارد همه باید با وحدت این انحراف و اشکال را برطرف کنیم. حرف ما این است كه وضع ما در عرصههای مختلف، در گذشته بهتر بود. البته نمیگویم عیب و کمبود نبود، حداقل این بود که با تجربه و تکیه بر کار کارشناسی مسیر درستی انتخاب شده بود و گامهایی در این زمینه برداشتیم، ولی كارها در این مسیر ادامه پیدا نکرد و متاسفانه این طور القا می شود که آن چه رخ میدهد درست، خواست انقلاب و مصلحت مردم است در حالیکه ما معتقدیم هیچ کدام از اینها نیست».
وی ادامه داد: «آیا اینکه عدهای دلسوز انقلاب و دلبسته به انقلاب و مصلحت مردم و کشور ـ که برای مملک، مردم، سربلندی در عرصه منطقه و جهانی آرمانها، آرزوها و برنامههایی داشتند و عمل میکردند ـ احساس میکنند مسیر فعلی منحرف است و باید تغییر پیدا کند، این عین انقلابی بودن، عین پایبندی به معیارهای انقلابی نیست؟ و در مقابل آیا وقتی کسانی از این مسیرها منحرف شدهاند، این نشانه انحراف از معیارهای انقلابی نیست؟ آیا این مقابله با انقلاب نیست كه وقتی کسانی میگویند این وضع با همین معیارهای قانون اساسی باید تغییر کند، به براندازی و تخریب نظام متهم شوند و برعكس عملكرد کسانیکه معتقدیم نتیجه عملشان ـ که در این روزها و سالها بوده است ـ نتیجه مطلوبی نیست، عین انقلاب تعبیر شود؟ اینها مقابله با انقلاب است كه اگر كسی حرفی زد، راهكاری نشان داد و خواستار تغییر مثبت به نفع معیارهای انقلابی شد، هرگونه هزینهای را بپردازد و متهم به انواع اتهاماتی شود که این روزها داریم میبینیم؛ علاوه بر اتهامات، نسبتهای ناروا، شکستن شخصیت كسانی كه سرمایههای نظام هستند را نیز از سوی کسانی که نمیدانیم خیلی از آنها کی هستند و چگونه این طور سخاوتمندانه تخریب میکنند شاهد هستیم».
وی با اشاره به «دستگیریها، برخوردها، محدود کردنها» و با بیان این كه « آیا دلسوزان انقلاب آزادند که حرفهایشان را در دانشگاه ها و در مجامع دیگر بزنند؛ یا برایشان هزینه دارد»؟ ادامه داد: «تنها صحبت تهمت زدن نیست، بلکه ایجاد هزینهکردن برای کسانی است که دلشان برای انقلاب و مردم می سوزد».
رییس بنیاد باران با بیان این كه «ما افتخار میکنیم که از آزادی دفاع میکنیم، افتخار میکنیم كه از انتخابات آزاد دفاع میکنیم، افتخار میکنیم از اینکه اگر در عرصه انتخابات و مسائل دیگر مشکلاتی وجود دارد، انتقاد میکنیم» تاكید كرد: «به نفع مردم و آرمانهای انقلاب و برای تحقق اصل 56 قانون اساسی این مسیر را ادامه میدهیم؛ چراكه معتقدیم مردم ما شایسته آزادی، شایسته رشد و پیشرفت و توسعه و عدالت هستند. وقتی میبینیم دراین مسیر مشکل و انحراف وجود دارد حرف میزنیم و صحبت میکنیم؛ چراكه از آن طرف مسائلی به نام اسلام و انقلاب پیش میآید که دودش در درجه اول و بیش از همه به چشم نظام میرود».
وی خاطرنشان كرد: «مردم ما انقلاب شان را قبول دارند؛ چراكه احساس میکنند این انقلاب به آنها عزت و حرمت داد، انرژیها را آزاد کرد برای اینکه مملکت یک مملکت الگو و پیشرفته ـ در منطقه و دنیا ـ بشود، آزادی،عدالت و پیشرفت در در كنار اخلاق و معنویت در آن باشد. اگر خدای نکرده کسانی بخواهند مسائلی خلاف این مسائل را به نام انقلاب و اسلام مطرح کنند، مردم به آنها اعتراض میکنند».
وی افزود: «ما از مردم دفاع میکنیم. دفاع کردن ما از مردم و آزادی آنهاست. دفاع از انتخابات سالم و آزاد دقیقا دفاع از ارزش هایی است که برای آن انقلاب شد، خونها داده شد، محرومیتها کشیده و هزینهها پرداخته شد».
خاتمی یادآور شد: «امروز متاسفانه میبینیم خشونت تئوریزه شده عملی میشود و علیه بسیاری از نیروهایی که علاقهمند به انقلاب و امام هستند، اعمال میشود».
وی همچنین گفت: «البته در این کشور کسانی هم هستند كه حتی این نظام را هم قبول ندارند ولی حاضرند در چارچوب قانونی نظام حرکت کنند و ما افتخار میكنیم كه از حقشان دفاع کنیم. ستم به آنها را روا نمیداریم؛ چراكه به عنوان یک شهروند دارای حقوقی هستند که دیگران در این کشور دارند، مگر اینکه کسی به تعبیر امام توطئه و براندازی کند».
وی با این تعریف كه «خشونت میگوید یک روش و سلیقه و شیوه خاص عین اسلام و انقلاب است و هر کس خارج از این شیوه فکر کند، حق ندارد زندگی کند و حق ندارد در حاکمیت حضور داشته باشد یا حتی آزادانه بتواند حرفش را بزند؛ و بدتر اینکه تلاش میشود که این رفتارها و سیاستها توجیه شود و کسانی وانمود (و عمل) میکنند که هرچه خلاف این روش باشد ضد انقلاب است و هرکس با این سلیقه مخالف باشد برانداز است و با او برخورد میشود. اینها مسائلی است که مشکل ایجاد میکند».
خاتمی درباره كسانی كه چنین دیدگاهها و تفكراتی را دارند گفت: «کسانی که در تاریخ و سابقهشان هست که نه با این انقلاب سر سازگاری داشتند و نه به امام و نه یک ذره برای انقلاب دلشان سوخته چنین حرفهایی را میزنند. متاسفانه زمینه برایشان باز میشود تا در ارکان و ارگانهای برآمده از انقلاب ـ که خدمات بزرگی هم دارند ـ نفوذ كنند و از آن به عنوان ابزار حذف، سرکوب و... استفاده كنند».
رییس دولت اصلاحات با تاكید بر اینكه «سپاه و بسیج از متن انقلاب برآمده است» یادآور شد: «سپاه پاسدارانی که آن همه افتخارات در کنار ارتش ما آفرید بسیجی که با دستهای تهی خودش توانست در مقابل نیروهای عظیم بایستد و نگذارد عزت مملکت از بین برود؛ حرمتش این است که در کنار مردم باشد نه در رویاروی آنان».
وی اظهار كرد: «وجود فضای امنیتی سیاسی بر اساس تحلیلهای غلط و نیز اعمال روشها و شیوههای غلط اولین زیانش به اصل نظام و مردم میرسد؛ چراكه نه تنها عموم مردم احساس میکنند آزادیهای مشروعشان محدود شده، بلكه مردم مظلوم و محروم هم با همه وجود احساس میکنند محرومتر شدهاند. نگرانی بنده این است كه در آینده نه چندان دور در کنار این نارضایتیهای سیاسی که در قشرهای خاصی از جامعه بیشتر بروز و ظهور دارد نارضایتیهای اجتماعی هم اضافه شود، بهخصوص وقتی وعدههای داده شده، عمل نشده یا بر خلاف آن عمل شده است».
وی با بیان اینكه «با فشار وارد آوردن، ایجاد ارعاب، بالا بردن هزینه حرف زدن و آزاد بودن و آزادنه زندگی کردن، مشکلی حل نمیشود و شکاف ها زیاد تر خواهد شد» گفت: «جنبش ما سابقه 150 ساله در مملکت دارد و اوجش در انقلاب اسلامی بود و همچنان تداوم داشته و خواهد یافت. جنبشی که ریشه اصیل در جامعه و تاریخ دارد از بین نمی رود البته اگر رفتارها با آن رفتارهای نادرستی باشد ممکن است یک نوع انحرافاتی در آن پیدا شود. چنانچه ما میبینیم بصورت عکسالعملی مسائلی مطرح میشود که ما و شما آن را نمیپسندیم. اما مقصر آن کسانی هستند که این زمینهها را فراهم آوردهاند».
رییس موسسه بینالمللی گفت و گوی فرهنگها و تمدنها تاكید كرد: «باید بگذاریم نظام مسیر درست خود را طی کند، معیارهای اصلی در آن حاکم باشد، انسان در آن حرمت داشته باشد، زمینه برای پیشرفت جامعه مهیا باشد، مدیریت جامعه کارآمد و متعهد باشد، دروغ به مردم گفته نشود، بداخلاقی در جامعه نباشد؛ چراكه شکستن مرزهای اخلاقی بسیار مساله مهمی است. وقتی تهمت در سیاست رسمی شد، تهمت کار انقلابی و بیان دردها جرم شد، آن وقت در متن جامعه نسبت به تهمت زنندگان و شکنندگان مرز اخلاقی بدبینی ایجاد میشود و این بدبینی سرایت به اصل نظام میکند و این فاجعه بزرگی است».
وی تاكید كرد: «بیاییم همه دست به دست هم دهیم و از این فضای امنیتی و نظامی حاکم بر جامعه با تحلیلها و توجیهات غلطی که وجود دارد، دست برداریم. فضا را تلطیف کنیم تا مردم بتوانند آزادانه حرفشان را بزنند و احساس کنند نظام حرف اینها را گوش میدهد و در مقابلشان نیست. آن وقت خواهید دید چقدر شور و اشتیاق در جامعه بوجود خواهد آمد».
رییس بنیاد باران با تاكید بر اینكه «اشتباهاتی که شده است نباید تکرار شود» خاطرنشان كرد: «انتخاباتی در پیش روست، مردم باید بتوانند آزادانه رای بدهند و تضمین شود که نتیجهای که بیان میشود؛ همان است که مردم میخواهند اگر فضای اعتماد بود مردم که نتیجه کارشان چیز دیگری میشد اعتراض نداشتند. راه حل مشکل این نیست كه با اعتراض، با خشونت برخورد شود؛ چراكه این سبب از بین رفتن اعتماد و بسط بیاعتمادی میشود و مهمترین زیان نظام، حکومت و قدرت این است كه بین حاکمیت و مردم، «اعتماد» لطمه ببیند».
وی ادامه داد : «باید با دلسوزی به انقلاب نسبت به راههای موجود بازنگری كرد؛ نظام و حاکمیت ما باید قانع شود که این رفتارها و روش ها آن نیست که به سر منزلی برسد و به مصلحت جامعه بیانجامد یا مورد تایید معیارهایی که انقلاب ما داشت و مردم ما میخواستند، باشد. تدبیر، عقلانیت، تقوا حکم میکند كه اگر مسیری اشتباه است، با شجاعت همه با هم دست به دست دهیم و آن مسیر را اصلاح کنیم تا فضا فضای امن و آباد وآزادی بشود».
وی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به اینكه «در آینده شاهد وضعیت بهتری باشیم» گفت: «امیدوارم بسیاری از نیروهایی که شایسته و مظلوم هستند و گرفتار بند هستند، گرفتاریهایشان رفع شود و به صحنه جامعه برگردند و فضای امنیتی روانی در کشور تغییر پیدا کند و آنچه به مصلحت کشور است انجام بگیرد».
برخورد با فرهنگستانها و دولتیکردن آنها، نگرانی از اتفاقاتی که به نام اسلام و انقلاب در حا ل رخدادن است، هدایت و رهبری جنبش سبز، یاس و نگرانی مردم و آسیب دیدن مرزهای اخلاقی در جامعه، مقایسه وضعیت کنونی و گذشته بهداشت و درمان کشور از جمله محورهای صحبتهای حاضرین در جلسه بود.