در بیشتر مواقع سرگیجه ممکن است بهخاطر خستگی زیاد، کاهش قند خون و آب بدن اتفاق بیفتد. اما اگر سرگیجه، مداوم و همیشگی باشد، میتواند نشانگر اختلالات گوش داخلی، میگرن، مشکلات قلبی عروقی، اضطراب و استرس یا حتی تومور باشد! پس در برخی از مواقع علت سرگیجه و سنگینی سر وجود یک بیماری است که اگر زود اقدام کنید، میتوان آن را بهموقع درمان کرد.
علت سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی
موارد و مشکلات بسیاری وجود دارد که باعث میشود که فرد دچار حالت تهوع و سرگیجه شود. در برخی موارد این مشکلات حاد نبوده و ناشی از یک مسمومیت سادۀ غذایی هستند، اما در مواردی نیز این علائم میتواند از وجود یک بیماری و آسیب در بدن خبر دهد. در ادامه، ۱۰ علت از علل بروز سرگیجه و حالت تهوع بهصورت ناگهانی مورد بررسی قرار میگیرد.
۱- اضطراب و مسائل مربوط به سلامت روانی
یکی از موارد مهم و علتهای شایع در بروز سرگیجه یا حالت تهوع، مشکلات ناشی از اضطراب و بیماریهای روانی است. اضطراب میتواند شرایطی را به وجود آورد که فرد بهصورت کاملاً ناگهانی دچار حالت تهوع یا سرگیجه شود. بهمحض رفع اضطراب نیز این مشکلات پایان مییابد. علت سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی معمولاً به دلیل قرارگرفتن در شرایط و محیط استرسزا است. ممکن است فرد از حالتهایی که برایش به وجود آمده است نیز بیشتر مضطرب شود و مشکلات حادتر بروز کند.
۲- دیابت
یکی دیگر از مواردی کهبه طورر شایع باعث ایجاد سرگیجه یا حالت تهوع در افراد میشود، داشتن بیماری دیابت است. زمانی که فرد به دیابت مبتلاست، بسیار پیش میآید که قند خون فرد بالا یا پایین شود و همین مسئله بهسادگی میتواند عوارضی، چون سرگیجه و حالت تهوع را برای فرد به وجود آورد. به همین دلیل افراد دیابتی بسیار باید مراقب باشند و در صورت بروز چنین نشانههایی بسیار هوشیارانه عمل کنند.
۳- ویروس و عفونتهای مربوط به دستگاه گوارش
افرادی که درگیر مشکلات گوارشی و معده هستند، ممکن است با کمآبی مواجه شوند. همین کمآبی میتواند زمینهای برای بروز حالت تهوع یا سرگیجه شود. عفونتهایی که در ناحیۀ معده به وجود میآید، یک علت سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی در افراد محسوب میشود. اگر چنین حالتهایی در افراد مسن و کودکان دیده شود لازم است که بهسرعت جهت تشخیص درست وبهموقعع، به پزشک مراجعه کنند.
۴- مشکلات در ناحیه گوش داخلی
بسیاری از افراد در طول زندگی خود با سرگیجههای ناشی از مشکلات گوش داخلی مواجه میشوند. این حالت در ورزشکاران بسیار بیشتر رخ میدهد؛ چراکه در طول انجام حرکتهای ورزشی مایع داخل گوش که مسئول حفظ تعادل است، درگیر حرکت میشود و همین مورد باعث خواهد شد که فرد احساس سرگیجه کند. اگر سرگیجۀ فردبه طورر مستمر ادامه دارد، لازم است که به پزشک مراجعه کند تا علت آن مورد بررسی قرار گیرد.
۵- مشکلات مربوط به سلامت عصبی
درصورتیکه فرد به مشکلات مغزی مانند تومورها، سکته، خونریزی یا آسیبهای مغزی دچار شده است میتواند علت سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی آن بهخوبی مشخص شود. همگی این موارد بهسادگی میتوانند مشکلات اینچنینی را به وجود آورند.
۶- بیماریهای کبدی
یکی دیگر از علتهایی که میتواند باعث بروز حالتهایی، چون سرگیجه و تهوع شود، وجود مشکلات و بیماریهایی در ناحیۀ کبد است. از آنجا که این عضو کار اصلی سمزدایی در بدن را انجام میدهد، وجود هرگونه اختلالی در آن میتواند عوارض اینچنینی را به وجود آورد. در نتیجه بروز حالتهای طولانی سرگیجه یا تهوع میتواند نشانهای از مشکلات کبدی باشد که باید بهدرستی توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
۷- میگرن
اگر به مشکل میگرن دچار هستید، بدون شک در موارد بسیاری این حالتها را تجربه کردهاید. برای افرادی که با سردردهای میگرنی دستوپنجه نرم میکنند، بروز هرگونه سرگیجه و حالت تهوع کاملاً طبیعی است و در طول پروسۀ شروع درد تا اتمام آن ممکن است این حالت همراه آنان بماند.
۸- مشکلات ناشی از حرکت
دیگر علت سرگیجه و حالت تهوع ناگهانی حرکت است. همگی افراد این مورد را تجربه کردهاند که در طول مسافرت با وسیلههایی، چون ماشین، قطار و هواپیما دچار سرگیجهها یا حالتهای تهوع شدهاند. این مورد بهخاطر بههمخوردن دستگاه تعادل بدن است. معمولاً چنین حالتهایی پس از ثابتشدن بدن فرد و عدم تحرک رفع خواهد شد.
۹- مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر
افرادی که به مصرف مواد مخدر، انواع دخانیات یا نوشیدن مشروبات الکلی عادت دارند، معمولاً دچار حالتهای سرگیجه و تهوع میشوند. به طور معمول پس از مصرف زیاد این موارد بروز هرگونه نشانهای مبنی بر سرگیجه و حالت تهوع کاملاً شایع است و شاید پس از گذشت یک روز نشانهها به طور کامل برطرف شود. درصورتیکه این نشانهها پس از گذشت ۲۴ ساعت برطرف نشد، لازم است که دراسرعوقت به پزشک مراجعه شود.
۱۰- بارداری
برای بانوان در زمان بارداری بروز هرگونه حالت تهوع یا سرگیجه کاملاً شایع و معمول است. معمولاً در این زمان هورمونهای بدنی بسیار متفاوت میشوند و در ۳ ماه ابتدایی بارداری داشتن چنین نشانههایی طبیعی خواهد بود. توصیه میشود که برای پیشگیری از بروز بیشتر این نشانهها از مصرف برخی غذاها خودداری شود و فرد باردار بهخوبی در طول این دوران استراحت کند.