آفتابنیوز : آفتاب: مناظرههای تلویزیونی موضوع اصلی روزنامههای امروز بوده است. زلزله هائیتی و سخنان ائمه جمعه نیز مورد توجه روزنامههای امروز بوده است.
تیترهای اول
"رهبری جلو خیلی از تندروی ها را گرفته اند" به نقل از سردار رحیم صفوی تیتر اول آفتاب یزد و مردم سالاری است، آرمان از "نامه سرگشاده علی مطهری به رییس قوه قضاییه" خبر داده و رسالت از زبان امام جمعه موقت تهران در عنوان اصلی خود نوشته "راه پیمائی نه دی نقشه دشمنان را خنثی کرد".
"تب تند مناظره ها" عنوان اول ابتکار است و ابرار "مناظره های تلویزیونی نباید ساختگی باشد" را به عنوان تیتر اصلی خود برگزیده است.
"تحرك و جلسات ویژه در دولت" گزارش اصلی روزنامه ایران است، تهران امروز خبر داده "چهار غول اقتصادی از خرید سهام منع شدند" و "دادگاه ویژه برای مطالبات بانكی؟" عنوان اول دنیای اقتصاد است.
"هائیتی" جدال با مرگ و دیگر هیچ" عنوان اصلی جام جم است، وطن امروز در صدر گزارش های خود از "فاجعه در هائیتی" خبر داده است. "فتوای جهاد دویست نفر از علمای یمن علیه تهاجم نظامی آمریکا و بیگانگان" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است و کیهان همین خبر را با تیتر "هشدار 150 عالم یمنی :آمریکا از یمن بیرون نرود بیرونش می کنیم."
جوان در عنوان اصلی خود از "هدف موساد از ترور دانشمند فیزیک ایرانی" نوشته و خراسان در تیتر اصلی خود نوشته " ترور شهید دکتر علی محمدی انگیزه دشمنان برای ضربه زدن به جهاد علمی کشور را افشا کرد".
گزیده مقالات تحسین مناظره
مردم سالاری در سرمقاله خود ضمن تحسین از مناظره های سیاسی تلویزیونی چند انتقاد هم مطرح کرده از جمله این که به جای افراد جناح های سیاسی نباید کسانی دعوت شوند مانند حسین شریعتمداری مدیر کیهان که از جناح اصولگرا نیستند و چهره های اصلی اصولگرائی را قبول ندارند.
به نوشته این مقاله مدیر روزنامه کیهان در مناظره تلویزیونی اول بیشتر صحبت های خود را به اجرای قانون اختصاص داد و البته الزام به اجرای قانون را فقط برای اصلاح طلبان در نظر می گرفت و هر کاری که توسط حامیان دولت صورت گرفته بود از نظر وی کاملا قانونی جلوه می کرد. وی تجمع حامیان میرحسین موسوی در روز 25 خرداد غیر قانونی اعلام می کند در حالی که یک روز قبل از آن حامیان احمدی نژاد در یک اقدام سریع تجمعی را با حضور شخص احمدی نژاد در میدان ولیعصر تدارک دیده بودند، که آن هم هیچ مجوزی نداشت.
در ادامه این مقاله آمده این مناظره نشان داد برخی فقط قائل به تفکر خود هستند و تفکرات مخالف را بر نمی تابند. در حالی که در جامعه تفکرات مختلفی وجود دارد و نمی توان یک کشور را فقط در اختیار یک تفکر خاص قرار داد. این همان خطری است که بسیاری از اصلا ح طلبان نسبت به آن هشدار داده اند و اعتقاد دارند که تفکری خاص در پی حذف تفکرات مخالف است.
انتقاد از مناظره
رسالت در سرمقاله خود به شدت از مناظره های تلویزیونی انتقاد کرده و نوشته مردم در رفراندوم تاریخی9 دی ماه88 حکم خود را در مورد سران فتنه و فتنه گران و در یک قطعنامه سراسری صادر کردند لذا جایی برای بحث در سطح ملی باقی نمی ماند.
به نظر سردبیر رسالت ادامه برگزاری این مناظرات نادیده گرفتن نتیجه قانونی حضور حماسی مردم در انتخابات22 خرداد و نیز نادیده گرفتن رفراندوم تاریخی و ماندگار ملت ایران در روز9 دی ماه88 است. لذا از نظر زمانی حداقل7 ماه دیرتر برگزار می شود .
سابقه مناظره ها
آرمان در سرمقاله خود با اشاره به جدل هائی که بر سر دور تازه مناظره های تلویزیونی در گرفته نوشته مناظره بر سر مسائل سیاسی و اعتقادی اگر چه در تاریخ اسلام و انقلاب اسلامی سابقه دارد اما گویی هنوز نتوانسته در مناسبات سیاسی و اجتماعی ما جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
گزارش آرمان با اشاره به سوابق مناظره به روزهای اول انقلاب نوشته جامعه ملتهب وبه شدت سیاسی شده بود و به غیر از مناظراتی که در سطح دانشگاه ها روزنامه ها وحتی کوچه و خیابان از سوی فعالان سیاسی گروه های مخلتف برگزار می شد، کسانی مانند دکتر بهشتی، آیت الله مصباح یزدی، دکتر عبدالکریم سروش از طرف نظام نوپای اسلامی و نورالدین کیانوری و بابک زهرایی در مناظره ها، عزم نظام سیاسی را برای روشن شدن فضا نشان می داد.
هفت ماه دیر
علی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته مناظره های تلویزیونی همان است که مسئولان صدا و سیما وعده آنرا می دادند و تب آن در زمان انتخابات به اوج رسید،اما رسانه ملی به هر دلیل،حاضر نشد در زمان لازم به این مهم بپردازد و اکنون اگر چه دیر هنگام، حاضر شده است به این خواست پاسخ دهد.
به نظر نویسنده این مقاله دیر هنگامی این اقدام خود موجب تبعات و آسیب هایی شده و می شود چرا که با گذشت 7 ماه از انتخابات و زنجیر اتفاقات ریز و درشت، وضعیت به گونه ای شده که همگان خواهان برگشت آرامش به فضای عمومی هستند و طبیعی است برگرداندن آرامش با نبش قبر گذشته ها محقق نمی شود.بازخوانی گذشته با روایت های متناقض و گاه بدون رعایت انصاف نه فقط موجب تنویر افکار عمومی نیست که بلکه نمک پاشیدن بر زخم های جامعه است .
انتقاد دیگر ابتکار این است که فضایی که اکنون در آن بسر می بریم لبریز از بدبینی،تهمت و افترا است در چنین فضایی امکان گفتگوی سالم فراهم نیست، جامعه در حال حاضر احتیاج به آرامش و اعتدال دارد تا اولاً فضای غبارآلود، شفافتر شود، و ثانیاً جامعه بهلحاظ روانی، «استراحت» كند. بیدار كردن دیو خفته افراطیگری از سوی هر طرف كه باشد ـ اعم از مخالفین و موافقین ـ قابل قبول نیست.
اصلاح طلبان نمی آیند
بیژن مقدم در مقاله ای در جام جم ضمن انتقاد از طرف های منقد دولت در مناظره های تلویزیونی نوشته مناظرهها نباید به محلی برای طرح بیانیههای سیاسی از پیش نگاشته شده تبدیل شود، بلكه باید گرههای كور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در آن گشوده شده و از طرح مباحثی پرهیز شود كه ریشه در مسائل شخصی و گروهی دارد .
در بخشی از این مقاله ضمن انتقاد از دکتر جواد اطاعت که در آخرین مناظره در هواداری اصلاح طلبان سخن گفت آمده اقتصاد یك علم است؛ بدیهی است وقتی یكی از طرفین مناظره بدون توجه به موضوع مناظره بحثی اقتصادی را مطرح میكند، در درجه اول خود باید در آن حوزه صاحبنظر بوده و در ثانی طرف مقابل او نیز از چنین تسلطی برخوردار باشد تا مباحث در قالب كارشناسی به نتیجه برسد . نه پراكندهگویی مانند دكتر جواد اطاعت.
نویسنده نشریات محافظه کار در مقاله جام جم ادعا کرده که بسیاری از اصلاح طلبانی که برای مناظره تلویزیونی دعوت شده اند حاضر به شرکت در این برنامه ها نیستند و افزوده این مناظره ها میتواند دستاورد بزرگی برای كشور داشته باشد. افرادی كه در مناظرهها شركت میكنند باید از سطح و وزن قابل قبولی برخوردار بوده و به قواعد یك مناظره روشنگر پایبندی نشان دهند .
افشاگری تازه
جوان در گزارشی که آن را پراهمیت ترین خبر امروز خود قرار داده نوشته دکتر علیمحمدی نماینده ایران در طرح سزامی بوده که یک طرح علمی برای شتابگرهاست و مرکزش در اردن و ایران، اسرائیل و اردن فعال ترین اعضای آن هستند و ایران قرار بود محل این استقرار پروژه سزامی باشد اما به دلیل مخالفت های اسرائیل و محدودیت های ایران عملی نشد ولی دکتر علیمحمدی با جدیت این طرح را دنبال می کرد.
بنا به گزارش جوان گرچه سازمان انرژی اتمی اعلام کرده که مسعود علیمحمدی دانشمند هسته ای نبوده است اما اگر پزوژه سزامی به نتیجه برسد حاصل آن مستقیم در فن آوری هسته ای به کار خواهد افتاد و این خود دلیلی است بر دست داشتن اسرائیل در ترور این استاد معتبر.
بر اساس این اطلاعات روزنامه جوان بر خلاف دیگر ناآرامی های داخلی را بی ارتباط با ترور دکتر علیمحمدی دانسته و نوشته حتما ترور کار اسرائیل بود و دو مقصود از این مترتب بود اول جلوگیری از پیشرفت شتابگر ها در زمینه هسته ای و دیگر جلوگیری از پیشرفت های علمی هسته ای ایران.
دو هدف دشمنان
روزنامه جمهوری اسلامی سرمقاله خود را به پی آمدهای ترور دکتر علیمحمدی اختصاص داده نوشته قدرت های بزرگ جهانی به همان دلایلی که با انقلاب ایران مخالف بودند و می دانستند از رهگذر انتشار تفكر آزادیخواهی ناشی از این انقلاب اكنون در نقاط مختلف منطقه خاورمیانه و جهان با خیزش های ضد استعماری و ضداستكباری مواجه می شود، با پیشرفت علمی ایران نیز مخالف هستند.
به نوشته این مقاله امروز جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از رشته های علوم از جمله پزشكی صنایع دفاعی و فناوری هسته ای در ردیف معدود كشورهای رتبه بالای جهان قرار دارد. به همین دلیل تردیدی نیست كه آمریكا و انگلیس و اسرائیل از هر راهی كه بتوانند درصدد جلوگیری از پیشرفت علمی ملت ایران بر می آیند و اهداف خود را حتی از طریق ترور دنبال می کنند .
در ادامه این مقاله آمده دشمنان ملت ایران با ترور دانشمندان حداقل دو هدف را دنبال می كنند اول آنكه راه پیشرفت های علمی را مسدود نمایند و دوم آنكه با تبلیغات گمراه كننده ما را حتی بر سر اینكه عامل ترور كیست به جان همدیگر بیاندازند و به دعواهای سیاسی مشغول نگهدارند.
پیشنهاد برای برنامه
مردم سالاری درباره برنامه پنجم که توسط دولت تهیه شده نوشته اجرای برنامه چهارم که مراحل قانونی و شرعی خود را طی کرده واجب است از همین رو مجلس اول باید تحقیق و تفحص درباره این برنامه را به سامان برساند و اگر قرار بر تمدید این برنامه است بودجه سال 89 بر اساس آن تنظیم شود.
به نوشته مردم سالاری اگر مجلس اجرای برنامه چهارم را در حد قابل قبول تایید کرد، ابتدا برنامه پنجم توسعه را که قبلا اساس آن تعیین و ابلاغ شده همراه با سند چشم انداز، تصویب می کند و بر اساس آن بودجه سالانه را مورد بحث و بررسی قرار می دهد و هم از دولت می خواهد علت عدم ارائه گزارش سالانه چگونگی اجرای برنامه را توضیح دهد.
هدف گم شده علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد با این اشاره که بالاخره سیاست هدفمند کردن یارانهها که سالها به عنوان موضوع یكی از چالشهای اقتصاد ایران مطرح بود، به شکل قانونی درآمد یادآوری کرده تا همین چندی پیش این سیاست، مطرود شناخته میشد و توصیه بانک جهانی برای تضعیف اقتصاد ایران تلقی میشد؛ اما جالب اینجا است که اینک در کانون توجه دولت قرار گرفته و مهمترین دستور کار دولت برای سالهای آتی قلمداد میشود.
اقتصاددان نویسنده این مقاله با اشاره به سخنان تازه محمود احمدی نژاد که گفته است پس از چند سال از اجرای این طرح فقر و بیکاری در کشور به کلی ریشهکن خواهد شد، نوشته چنین برداشت میشود که اقتصاددانان مورد اعتماد دولت دراین مسیر بیش از حد پیش رفته و انتظارات نابهجا از کارکرد این سیاست ایجاد نمودهاند و بیم آن میرود که وقتی انتظارات غیرواقعی با دنیای سرد واقعی روبهرو شود.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده که هدفمند کردن یارانهها دو کارکرد خیلی مهم دارد: بهبود توزیع درآمد و اصلاح رفتار مصرفکننده. هر دو این امور در سطح خرد اتفاق خواهد افتاد و اساسا انعکاس فوقالعاده و چشمگیری در سطح کلان نخواهند داشت.
برای جیب های پر
تهران امروز نوشته تا دیروز دلواپس بودیم كه مبادا برنامه پنجم توسعه از سوی دولت به موقع ارائه نشود امروز باید نگران باشیم كه آنچه به مجلس ارائه شده به برنامه توسعه شباهت ندارد و بیشتر شبیه انشای خوب اما بدون شاخصهای روشن و مشخص است.
به نوشته این مقاله اگر قرار بود كشور بدون برنامههای دقیق، روشن و مشخص پیشرفت كند دلیلی نداشت كه رهبر جمع كثیری از نخبگان كشور را مكلف به ارائه پیشنهاد برای سند چشمانداز و سیاستهای كلی برنامههای توسعه كنند. برنامه قرار است قانون شود و قانون در ذات خود باید شفاف، بدون ابهام و روشن باشد. اینكه متنی بنویسیم كه هركس بتواند در جیبش بگذارد، نه هنر است و نه باعث توسعه كشور میشود بلكه باید برنامهای نوشت كه جیب مردم را درست پر كنیم.
پیشنهاد عملی دکتر مسعود نیلی در مقاله ای در آرمان با اشاره به کمبود زمان نمایندگان مجلس برای رسیدگی به برنامه پنجم یادآوری کرده دو ماه زمان باقی است در حالی که بودجه خود سه ماه زمان می برد و هنوز لایحه آن به مجلس نرسیده و وقتی رسید مجلس باید به هر دو کار مشغول باشد.
معاون سابق سازمان برنامه که خود در تهیه چهار لایحه بودجه دست در کار بوده در این مقاله اضافه کرده بهتر بود دولت تغییرات مد نظر خود را در نظام قیمتها، همراه با آثار و پیامدهای برآورد شده در برنامه پنجساله میگنجاند و این لایحه را در شهریور به مجلس تقدیم میکرد. به هر حال از آنجا که بنظر میرسد مجلس محترم تنها میتواند از میان گزینههای مختلف انفعال، کم زیانترین را انتخاب کند.
نویسنده مقاله آرمان سرانجام پیشنهاد کرده قانون برنامه چهارم که در شکل موجود هم نقشی در تصمیمات مهم ندارد، برای سال آینده تمدید شود و مجلس زمان بسیار محدود باقیمانده را صرف بودجه سال آینده کند که آن خود نیز اگر قرار است در برگیرنده تحولات قیمتهای یارانهای باشد از اهمیت ویژه برخوردار است. در غیر اینصورت داشتن تصویر برنامه مصوب پنجسال آینده در کنار بودجه دو یا سه دوازدهم برای سال اول برنامه، خنده دار خواهد بود.