کد خبر: ۹۳۸۳۰۶
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۰

‏‏هجوم مغز‌های هندی به دانشگاه‏‏‌های غربی

برخلاف دهه‌‌‌های گذشته که بازار دانشجویان در حال تحصیل در کشورهای انگلیسی‌‌‌زبان عمدتا در سیطره سیل انبوه دانشجویان چینی بود، با تغییر رویکرد جوانان چینی به ادامه تحصیل در خارج از کشور، این دسته، جای خود را به سیل انبوهی از دانشجویان تازه از کشور هند داده‌‌‌اند. این تازه‌‌‌واردان در مقایسه با همنوعان پیشین آسیایی خود، خواسته‌‌‌های متفاوتی دارند. مهاجرت وسیع دانشجویان هندی ناشی از رشد جمعیت جوان و بهبود شرایط اقتصادی جامعه است. این کشور با داشتن جمعیتی در حدود ۱.۴میلیارد نفر، بیشترین میزان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را در جهان دارد.
‏‏هجوم مغز‌های هندی به دانشگاه‏‏‌های غربی
آفتاب‌‌نیوز :

طبق گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی هند برای هر نفر از ۴۶۹دلار در سال ۲۰۰۲ به رقم ۲۴۱۰دلار در دو دهه بعد افزایش یافت. آکسفورد اکونومیکس، موسسه مشاوره بریتانیایی، تخمین می‌زند که تعداد خانوار‌های با درآمد متوسط و بالا در هند، هر سال حدود ۱۰‌درصد افزایش می‌یابد. با بهبود شرایط اقتصادی، خانواده‌های امروز فرصت پرداختن به امیال و آرزو‌های خود را می‌یابند و به تبع آن، امروز شاهد افزایش فزاینده میزان ثبت نام دانشجویان هندی، حتی در کالج‌های داخل خود کشور هستیم. در سال ۲۰۰۱ حدود ۹میلیون هندی در موسسات آموزش عالی داخلی ثبت‌نام کردند، اما اکنون این رقم به ۴۳میلیون نفر افزایش یافته است؛ به‌طوری که امروز هند با پیشی‌گرفتن از آمریکا، در رتبه دوم بعد از چین جای گرفته است و انتظار می‌رود این ارقام حتی در آینده با رشد بیشتری همراه باشد. همچین دولت در نظر دارد این رقم، تا سال ۲۰۳۵ به ۵۰‌درصد برسد که کل میزان ثبت‌نامی‌ها به حدود ۷۵میلیون نفر خواهد رسید. 

بااین حال، گسترش و توسعه سریع، کمکی به بهبود کیفیت ضعیف وضعیت آموزش و تحقیق در بسیاری از موسسات هندی نکرده است. هیچ دانشگاه هندی در بین ۱۰۰دانشگاه برتر جهان که براساس معیار‌های دقیق جهانی رتبه‌بندی می‌شوند قرار ندارد. به همین دلیل، بسیاری از دانشجویان هندی، چشم انداز‌های بهتری در خارج از کشور برای خود می‌بینند و با توجه به شرایط اقتصادی آنها، امروز از این امکان برخوردارند که این جاه طلبی‌های خود را در واقعیت دنبال کنند. امروز بانک‌ها تمایل بیشتری برای اعطای وام به دانشجویان برای تحصیل در خارج از کشور دارند و حتی شرکت‌های مالی غیربانکی با تسهیل شرایط دریافت وام در گسترش این روند نقش ایفا می‌کنند؛ اگرچه این شرایط جدید از مسائل و مباحث مربوط به فساد و چالش‌های مرتبط بی بهره نبوده است. در همین حال در سال‌های اخیر، تعداد افرادی که هند را برای تحصیل ترک می‌کنند افزایش یافته است.

دولت تخمین می‌زند در ۱۰ ماهه سال ۲۰۲۳ حدود ۷۶۰‌هزار نفر کشور را به قصد تحصیل ترک کرده اند که حدود ۳۰‌درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ است. در مجموع حدود ۱.۵میلیون دانشجوی هندی در خارج از کشور زندگی می‌کنند که حدود ۳۸‌درصد بیشتر از قبل از کووید-۱۹ است. آمریکا تخمین می‌زند تعداد دانشجویان هندی که در کالج‌ها و دانشگاه‌های این کشور طی پنج‌سال تحصیل کرده اند حدود ۳۷‌درصد افزایش یافته و به ۲۷۰‌هزار نفر رسیده است. دانشجویانی که به خارج از کشور می‌روند، عموما عملکرد مطلوبی دارند و بهتر از همنوعان خود در داخل کشور عمل می‌کنند و آن دسته از آن‌ها که به کشور بازمی گردند، مهارت‌های ارزشمندی را همراه خود می‌آورند و حتی آن دسته که قصد بازگشت ندارند، در واقع حاملان پرچم هند در خارج از کشور شناخته می‌شوند. از جمله این چهره‌ها می‌توان به ساتیا نادلا و ساندار پیچای، روسای غول‌های فناوری آمریکایی مایکروسافت و آلفابت که هر دو در هند متولد شده اند اشاره کرد. براساس تجزیه وتحلیل سال ۲۰۲۲ توسط بنیاد ملی سیاست آمریکا، بنیان‌گذاران یک چهارم استارت‌آپ‌های چندمیلیارد دلاری در آمریکا، ابتدا به عنوان دانشجویان بین‌المللی به این کشور آمدند.

دانشگاه‌های غربی همچنین فکر می‌کنند که دانشجویان هندی ممکن است به حفظ تقاضا برای مدارک گران قیمتشان کمک کنند. جمعیت جوان چین در حال کاهش است و هم زمان دانشگاه‌های چین به سرعت در حال پیشرفت و توسعه هستند. در این میان ممکن است با افزایش تنش در روابط با غرب، از تمایل و علاقه دانشجویان چینی برای ادامه تحصیل در دانشگاه‌های غربی کاسته شود.

بااین حال، اگر تازه واردان فرصتی به دست آورند، خطرات جدیدی نیز به همراه خواهند داشت. بزرگ‌ترین تهدید آن است که تغییرات در کشور‌هایی که فرستنده دانشجویان بین‌المللی هستند، بر میزان تمایل رأی دهندگان در کشور‌های پذیرنده مهاجر تاثیرگذار است. در این میان، سلایق دانش آموزان هندی با همتایان چینی خود تفاوت‌هایی دارد که به نظر می‌رسد به این دعوا‌های داخلی بیشتر دامن می‌زند. برای شروع، ثروت هندی‌ها از کشوری مثل چین کمتر است. آن‌ها معمولا طرفدار دانشگاه‌های مقرون به صرفه‌تر و درجه پایین‌تر هستند و به شرکت در دوره‌های کوتاه مدت تمایل دارند. به عنوان مثال، احتمال تحصیل آن‌ها در مقطع کارشناسی ارشد بسیار بیشتر از دوره کارشناسی است. این امر به این دلیل است که تامین مالی یک یا دو ساله کارشناسی ارشد قابل مدیریت‌تر از تامین بودجه مدرک لیسانس کامل در خارج از کشور است.

در بریتانیا، یک دانشجوی معمولی هندی تنها نیمی از هزینه تحصیلی یک دانشجوی چینی را برای شهریه صرف می‌کند. دانشجویان هندی نیز بسیار مشتاق‌تر از دانشجویان چینی هستند که پس از فارغ التحصیلی در کشور‌هایی که در آن تحصیل کرده اند به زندگی ادامه دهند و بمانند. اکثر کشور‌های مقصد بزرگ نوعی طرح ویزای «پس از تحصیل» را اجرا می‌کنند که به جوانان اجازه می‌دهد تا چند سال پس از فارغ التحصیلی در آن کشور‌ها -البته با رعایت شرایطی- در آنجا اقامت داشته باشند. اما چینی‌ها اغلب تمایل دارند بعد از پایان تحصیلاتشان به سرعت به خانه بازگردند و از این امتیازات استفاده زیادی نکرده اند. در مقابل، هندی‌ها اشتیاق فوق العاده‌ای برای بهره بردن از امتیازات این چنینی دارند. در واقع وقتی تصمیم می‌گیرند در کجای دنیا تحصیل کنند، به دنبال این طرح‌ها می‌گردند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین