محمدرضا فرزین در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی کلیات لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت جمهوری اسلامی ایران در صندوق بینالمللی پول اظهار کرد: ما در حال حاضر در صندوق بینالمللی پول رئیس یک گروه هستیم که هفت کشور عضو آن هستند و ۲.۵ رای هم داریم که به عنوان سرگروه جلو مینشینیم و بقیه از ما تبعیت میکنند. اکنون قرار است افزایش سرمایهای در این صندوق انجام شود.
وی ادامه داد: قرار است ما حدود یک میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار افزایش سرمایه در صندوق داشته باشیم. بانک جهانی گفته است هر کسی میتواند ۵۰ درصد افزایش سرمایه داشته باشد. برای تامین این مقدار پول ۷۵ درصد سفته و ریال میدهیم و ۲۵ درصد از ارزی که در کشورهای دیگر داریم و استفاده نمیکنیم را به صندوق به عنوان سرمایه منتقل میکنیم، چون صندوق بینالمللی پول سود میدهد و ۵ میلیارد دلار با سود به ۷ میلیارد دلار میرسد و این پول در مراحل بعدی قابل استفاده است.
فرزین بیان کرد: اگر هم نخواهیم پول را به صندوق ببریم میتوان از حق برداشت مخصوص (SDR) خودمان استفاده کنیم.
وی در عین حال اضافه کرد: اگر سهم ما افزایش پیدا نکند دیگران افزایش سرمایه داده و با ما سرگروه میشود و ما باید پشت آن کشورها بنشینیم چرا باید ۵۰ سال سرگروهی خود را از دست بدهیم.
فرزین با اشاره به انتقادات نمایندگان از عملکرد صندوق بینالمللی پول اظهار کرد: ما هم منتقد بزرگ صندوق هستیم منتهی از عملکرد خودمان دفاع میکنیم. دلیلی نمیشود که به دلیل منتقد بودن جایگاه خود را از دست دهیم بلکه باید همچنان فعال بوده و جایگاه قبلی خود را حفظ کنیم که این به افزایش سرمایه نیاز دارد.
وی افزود: ما در عراق و ترکیه پول داریم، ولی سودی به ما نمیدهند میتوانیم این پول را به صندوق بینالمللی انتقال دهیم که هم سود بگیریم و هم اینکه دیگر نمیتوانند آن را بلوکه کرده و دستاندازی کنند.
رئیس بانک مرکزی در واکنش به طرح انتقاداتی که چرا صندوق بینالمللی پول در زمان کرونا به ما کمک نکرد، گفت: بنده این انتقاد را با رئیس بلغارستانی این صندوق مطرح کردم که در پاسخ گفت که حتی به کشور خودش هم پولی نداده است از طرفی دیگر ما تحریم هستیم و سختگیری هم میشود، ولی در نهایت پولهای ما در صندوق بینالمللی به عنوان ذخائر ارزی کشور به شمار میآید.