کد خبر: ۹۵۰۳۹
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۷:۰۶
معاون سابق سازمان هواپيمايي :

تحريم‌ها 87فروند از 174 هواپیما را از رده خارج کرده است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: " در واقع 174هواپيماي مسافري در كشور فعال است كه 136فروند آن ملكي و 38فروند آن اجاره‌اي است. 34 فروند آن شرفی است . اما آنچه كه مهم است نزديك به نيمي از هواپيماهاي موجود در ناوگان غير فعال هستند كه يا به دليل نداشتن قطعات خوابيده‌اند، يا در حال تعمير هستند و يا كلا از رده خارج شده‌اند اما جالب است كه مسؤولان بخش هوايي كشور هر وقت آمار هواپيماهاي ناوگان را اعلام مي‌كنند با احتساب اين 50درصد ناوگان غيرفعال است."
اين بخشي از صحبت‌هاي علي‌رضا منظري معاون سابق امور هوانوردي سازمان هواپيمايي كشوري و مشاور رييس سازمان هواپيمايي است كه در گفت و گو با خبرنگار ايلنا بيان كرد.
وقوع سوانح هوايي اخير و بدبين شدن مردم ايران نسبت به هواپيماهاي شرقي اين روزها سبب شده است مسوولان بخش هوايي كشور توجه ويژه‌اي به توسعه ناوگان هوايي داشته باشند به طوري كه امروز علي‌رغم وجود تحريم‌هاي بين‌المللي مسوولان امر تاكيد بسياري بر ورود هواپيماهاي غربي به ويژه بوئينگ دارند. اين هواپيما متعلق به شركت آمريكايي است و ظاهرا با توجه به اينكه روابط اقتصادي ايران و آمريكا همچنان كژدارمريز حركت مي‌كند مشخص نيست ايران در اين زمينه تا چه ميزان موفق مي‌شود اما صرفنظر از اين موضوع، مساله توسعه ناوگان هوايي و فرسوده بودن آن سبب شده تا حدودي اين بخش با چالش‌هايي مواجه شود كه در ماه هاي اخير شاهد كاهش تعداد متقاضيان اين بخش هستيم.

منظری در پاسخ به این سوال که با توجه به موضوع خريد بوئينگ اظهارات برخي مسوولان و حتي وزير راه و ترابري را به دنبال داشت در حال حاضر چه تعداد هواپيماي بوئينگ در كشور فعال است و آيا واقعا هواپيماي بوئينگ را مي‌توان از ناوگان هوايي جهان كنار گذاشت " گفت :
دو شركت اروپایی ايرباس و آمریکایی بوئينگ درحال رقابت هستند و حتي در برخي موارد شركت هواپيمايي بوئينگ جلوتر زده است. لذا اينكه گفته مي‌شود بوئينگ هواپيماي خارج از رده است امر صحيحي نيست. امروز بيش از نيمي از ناوگان هوايي جهان شامل هواپيماهاي بوئينگ است. در ايران نيز در حدود 24 بوئينگ در ناوگان موجود است كه در مدلهاي 707، 727 و 747 هستند. البته بيشتر اين هواپيماها قديمي و به قبل از انقلاب بازمي‌گردند و تنها 5فروند آن به تازگي پس از انقلاب وارد ناوگان شده‌اند.

+تحريم‌ها از چه زماني آغاز و تاكنون چه تاثيري بر روي ناوگان هوايي كشور داشته است؟
ـ پس از پايان يافتن جنگ تحميلي تحريم‌هاي بين المللي آغاز و اين امر بر روي فعاليت شركت‌هاي هواپيمايي تاثير گذاشت چراكه آنها نمي‌توانستند هواپيماهاي نو خريداري كنند به همين جهت خريد هواپيماهاي ارزان قيمت شرقي رفتند كه در اين زمان به بعد، ‌هواپيماهاي شرقي به ناوگان هوايي كشور اضافه شدند. در اين زمان است كه تركيب ناوگان هوايي كشور تغيير مي‌كند و انواع هواپيماهاي شرقي به ناوگان اضافه مي‌شود. چراكه افزايش تقاضا ايجاب مي‌كرد كه هواپيما اضافه كنيم و اين امر نيز به جز افزايش كمي هواپيماها چاره‌اي ديگر نداشت. درحال حاضر نيز از سال 83 تاكنون تعداد هواپيماهاي ناوگان به 180 فروند مي‌رسد اما با وجود تقاضاهاي بالا در اين بخش نتوانسته بخش عمده آن را پاسخ دهد. حتي نتوانسته‌ايم به اهداف برنامه چهارم برسيم. كه در آن پيش بيني شده بود براي توسعه ناوگان هواپيماهاي نو خريداري شود.
قبل از انقلاب در حدود 22 فروند هواپيما در ناوگان وجود داشت كه همه آنها از نوع هواپيما بوئينگ بودند با توجه به اينكه در اين زمان تنها شركت هواپيمايي هما كه ايرلاين ملي بود وجود داشت، تمامي اين هواپيماها در اختيار ايرلاين بود. پس از انقلاب با توجه به تغيير و تحولاتي كه ايجاد شد روند توسعه ناوگان متوقف شد به طوري كه با وقوع جنگ تحميلي با ركود مواجه شديم اما در از دهه 70 به بعد زمينه براي توسعه ناوگان و ورود هواپيماهاي جديد فراهم شد و توانستيم هواپيماهاي جديدي را وارد ناوگان كنيم. در اين برهه دو فروند هواپيماي ايرباس (A300-600) و 6فروند هواپيماي فوكر 100 كه نو بودند خريداري شدند. در واقع پس از سال 70بود كه رشد حمل و نقل هوايي آغاز شد و شركت هاي هواپيمايي با گرفتن مجوز هاي مربوطه پا به ميدان گذاشتند به طوري كه در اين زمان ناوگان هوايي كشور 36فروند هواپيما در اختيار داشت. اين روند ادامه پيدا كرد و با احتساب هواپيماهايي كه اجاره مي‌شد در دهه 80 از 36 فروند هواپيما به 83 فروند رسيديم كه 58 فروند آن ملكي و 28فروند آن اجاره‌اي بوده است.
در سالهاي اخير با توجه به سهميه بندي بنزين و ارزان بودن قيمت بليت هواپيما تقاضا براي سفرهاي هوايي افزايش چشمگيري يافت كه به موازات آن سعي كرديم توسعه ايجاد كنيم اما به دليل مسائلي چون تحريم تا حدودي با مشكل مواجه شديم. هرچند تلاش شده بود موانع خريد هواپيما برطرف شود و هر سال تعدادي هواپيماي جديد وارد ناوگان شود اما اين تعداد هواپيما كافي نيست چراكه حجم تقاضا از اين بخش بسيار بالا است.

+با اين اوصاف تركيب ناوگان هوايي كشور در حال حاضر چگونه است؟ اين كه آمار بيشتر ناوگان را شرقي ذكر مي‌كند،درست است؟
ـ اگربه تركيب ناوگان هوايي كشور نگاه كنيم حدود يك چهارم آن را هواپيماهاي شرقي تشكيل مي‌دهند و در حدود 24 فروند هواپيماي بوئينگ است كه 20فروند آن مربوط به قبل از انقلاب است و تنها 4فروند آن طي سالهاي اخير وارد كشور شده است. در واقع 174هواپيماي مسافري در كشور فعال است كه 136فروند آن ملكي و 38فروند آن اجاره‌اي است. اما آنچه كه مهم است نزديك به نيمي از هواپيماهاي موجود در ناوگان غير فعال هستند كه يا به دليل نداشتن قطعات خوابيده‌اند، يا در حال تعمير هستند و يا كلا از رده خارج شده‌اند اما جالب است كه مسؤولان بخش هوايي كشور هر وقت آمار هواپيماهاي ناوگان را اعلام مي‌كنند با احتساب اين 50درصد ناوگان غيرفعال است.

+عمر ناوگان هوايي كشور در حدود چند سال است؟ آيا عمر زياد آن تاثير بر ايمني ندارد؟
ـ آنچه مسؤولان اعلام كرده‌اند عمر ناوگان هوايي كشور در حدود 19سال است البته اگر هواپيماهاي قديمي قبل از انقلاب را به حساب بياوريم كه بالاي 30 سال عمر دارند متوسط عمر ناوگان افزايش پيدا مي‌كند در حالي كه در برنامه چهارم توسعه پيش‌بيني شده بود عمر متوسط ناوگان به كمتر از15سال برسد اما اين امر تا كنون محقق نشده است. البته اينكه گفته مي‌شود سن هواپيما برايمني آن تاثير دارد اين امر صحيح نيست. چرا كه هر هواپيمايي پشتيباني و نگهداري لازم را احتياج دارد. اگر به اين مسئله توجه نشود هواپيما نو هم كه باشد پس از مدتي دچار مشكل مي‌شود و هر هواپيمايي كه بخواهد توليد شود بايد تاييدهاي لازم را براساس استاندارهاي بين‌المللي اخذ كند. اما متاسفانه در ايران موضوع شرقي و غربي اهميت پيدا كرده كه شايد با توجه به اينكه بخشي از ناوگان هوايي كشور را هواپيماهاي شرقي تشكيل مي‌دهند در افكار عمومي اين‌‌گونه جا افتاده كه هواپيماهاي شرقي ناايمن هستند.

+با اين حال موانع خريد هواپيما چيست؟ واقعا مشكل تحريم سبب شده در زمينه خريد هواپيما با چالش مواجه شويم يا مديريت، چالش اصلي است؟
ـ البته درست است كه بخشي از مسائل به تحريم‌هاي بين‌المللي باز مي‌گردد اما اين موضوع تمام ماجرا نيست. چرا كه يك برنامه‌ريزي دقيق و موثر در اين بخش نداريم كه به تناسب تقاضا عرضه را نيز افزايش دهيم. در دنيا شركت‌هاي هواپيمايي طوري برنامه‌ريزي مي‌كنند كه با توجه به تقاضاهاي موجود ناوگان خود را مديريت مي‌كنند. كه از اين طريق سوددهي بيشتري نصيب اين شركت‌ها مي‌شود اما اين نوع برنامه‌ريزي در شركت‌هاي هواپيمايي ايراني به ندرت ديده مي‌شود لذا وقتي استراتژي در اين بخش وجود ندارد چگونه مي‌توان انتظار داشت به سمت توسعه در اين بخش حركت كرد بسياري از شركت‌هاي هواپيمايي كشور هنوز ارزيابي دقيقي از بازار اين بخش ندارند و مشخص نيست در مسيرهاي داخلي چه برنامه‌اي دارند و به تبع آن در مسيرهاي بين‌المللي و منطقه‌اي را پيش‌بيني كرده‌اند. البته بخشي از اين مسئله به كمبود مالي شركت‌هاي هواپيمايي بازمي‌گردد كه چندان مورد حمايت قرار نمي‌گيرند. لذا با توجه به پايين بودن قيمت بليت و پاسخگو نبودن هزينه‌هاي شركت‌هاي هواپيمايي از طريق فروش بليت تا حدودي بر كيفيت كار اين شركت‌ها تاثير مي‌گذارد و ميزان بهره‌وري كاهش مي‌يابد به طوري كه خدماتي كه به متقاضيان اين بخش ارائه مي‌شود چندان قابل توجه نيست.



+آيا با توجه به اين وضعيت ناوگان عمده كشور فرسوده است در20سال آينده مي‌توانيم به اهداف سند چشم‌انداز برسيم؟
ـاگر بخواهيم به اين هدف برسيم بايد برنامه مشخصي در اين زمينه داشته باشيم به نحوی که اصول اقتصادي آن دقيقا توسط دولت مشخص شود. اگر قرار است به سمت خصوصي‌سازي حركت كنيم و انحصارات در اين ميان برداشته شود ، به ويژه به آزادسازي در بخش قيمت‌ها نياز داريم. اگر اين مسائل محقق شود و در كنار آن استراتژي مدوني تدوين شود به تبع در اين مدت به آنچه پيش بيني شده در صنعت چشم اندازخواهيم رسيد اما اگر غير از اين باشد از غافله عقب خواهيم ماند.
+در زمينه خصوصي سازي آيا واقعا خصوصي‌سازي به معناي واقعي شكل خواهدگرفت؟ آنچه الان ديده مي‌شود دخالت دولت در اين صنعت است ، آيا با اين وضعيت به سمت خصوصي سازي واقعي خواهيم رفت؟
ـ با توجه به اصل 44 قانون اساسي اگر خصوصي‌سازي به معناي واقعي در بخش هوايي پياده شود به همين ميزان مي‌توان شاهد رشد اين بخش بود. البته در بخش هوايي از دهه 80 با ورود شركت‌هاي هواپيمايي خصوصي‌سازي آغاز شده بود. اما اينكه انحصارات دولتي در اين بخش كاهش پيدا كند و آزاد سازي قيمت رخ دهد اين مسئله‌اي است كه بايد درعمل بوجود آيد. اگر اين گونه عمل كنيم در خصوصي‌سازي موفق خواهيم شد و اين مسئله نيز به دولت بستگي دارد آيا واقعا مي‌خواهد بخش خصوصي ميدان دهد يا خير؟‌ و از وجود سرمايه‌گذاران در اين بخش استقبال مي‌كند.

+در كنار اين مباحث وقوع سوانح هوايي از ابتداي سال جاري تا حدودي بر ميزان تقاضا در اين بخش تاثير گذاشته و تا حدودي از تقاضاها كاسته است، اين امر را قبول داريد؟
ـ اين گونه نيست كه بگوييم سوانح هوايي اخير عامل كاهش تقاضا در اين بخش بوده است همزماني برخي از سوانح هوايي با برخي از اعياد و ماههاي سال موجب كاهش طبيعي سفر شد كه يكي از اين موارد ماه رمضان بود كه منجر به كاهش تقاضا شد. از سوي ديگر بحران اقتصاد جهاني نيز بر اين روند تاثير گذار بود و تا حدودي در جابه‌جايي مسافر با ركود مواجه بوديم. به اين جهت نمي‌توان بگوييم كه سوانح در كاهش تقاضا تاثيرگذار بوده است مگر اينكه يك عامل كاهش تقاضا بوده است كه به طور قطع با رونق در اين بخش مواجه خواهيم شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین