کد خبر: ۹۵۳۱۴۱
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۶

بارش مساعد نیست/ آذر خشکی داریم

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: الگو‌های بارش خیلی مساعد نیست و ما آذر خیلی خشکی را در پیش داریم.
بارش مساعد نیست/ آذر خشکی داریم
آفتاب‌‌نیوز :

 سال آبی در هر سال از ابتدای مهر آغاز می‌شود و تا آخر شهریور سال بعد ادامه دارد مجموع بارش‌های طول سال وضعیت منابع آبی کشور را نشان می‌دهد.

در سال آبی که پشت سر گذاشتیم، در ابتدا سال مطلوبی از نظر بارشی به نظر نمی‌رسید، اما در ادامه سال وضعیت بارش‌ها بهبود پیدا کرد.

گرچه وضعیت بارش‌ها در این سال بهبود نشان می‌داد، اما وجود سال‌های متمادی خشک سبب شده اثر این بارش‌ها بر منابع آبی کشور آن‌چنان که بایدوشاید نباشد و از این نظر همچنان در برخی استان‌ها وضعیت بارشی مطلوب نبود.

تازه‌ترین گزارش دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور نشان می‌دهد که مجموع بارش‌ها در سال آبی ابتدای مهر ۱۴۰۲ تا آخر شهریور ۱۴۰۳ به ۲۵۲.۷ میلیمتر رسیده است. این میزان بارش در مقایسه با ۲۴۷.۸ میلیمتر دوره بلندمدت، رشد ۲ درصدی دارد. همچنین در مقایسه با سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ که ۲۱۲.۹ میلیمتر بارش رخ‌داده بود، از رشد ۱۹ درصدی برخوردار شده است.

۱۰ استان کشور در سال آبی تازه گذشته نسبت به دوره بلندمدت همچنان با کاهش بارش درگیر بوده و سال آبی را با این وضعیت پشت سر گذاشته‌اند.

احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، گفت: در هفته پیش رو بعد از بارندگی در عرض‌های شمالی داشتیم، اما غیر از سواحل شمالی در جای دیگری بارش نخواهیم داشت. آلودگی هوا در اکثر شهر‌های شمالی مثل تهران، مشهد، اصفهان و تبریز افزایش پیدا می‌کند. 

وی ادامه داد: غالب دما در کل کشور ۲ تا ۳ درجه کاهش پیدا می‌کند در شهر مشهد دما تا ۲ درجه زیر صفر می‌رود به طور کلی هفته نسبتا سردی را در پیش داریم، اما این ۲ هفته بدون بارش است مگر سواحل شمالی، ولی در انتها هفته دوم باران در جنوب، غرب و شمال غرب باران در پیش داریم. این باران‌ها جزئی است و الگو‌های بارش خیلی مساعد برای بارش نیست و ما آذر خیلی خشکی را در پیش داریم.

وظیفه افزود: سواحل شمالی بیشترین بارش را تا امروز داشته است. قسمت‌هایی از زاگرس و شمال چهار محال بختیاری است، اما در بقیه نقاط میزان بارش بسیار کمتر است. مثلاً در چهار محال بارندگی ۱۰۰ میلیمتر کمتر از میزان نرمال بوده است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی بیان کرد: هر چند نقاطی مثل کردستان، کرمانشاه مازندران بارندگی خوب بوده است، ولی اغلب مناطق کشور مثل آذربایجان‌ها لرستان ایلام مرکزی قم خوب نبوده است. نباید انتظار بارش‌های بالاتر از نرمال را داشته باشیم اینکه ما در زمستان پر بارشی داشته باشیم ۱۰ تا ۲۰ درصد است، اما اینکه سال کم بارشی در پیش داشته باشیم احتمال ۵۰ تا ۶۰ درصد است. این کمی نگران کننده است بارندگی کمتر از نرمال است تعداد روز‌های آلوده بالاتر می‌رود، تامین آب ما دچار مشکل می‌شود و برای فصل گرم بعدی پر شدن سد و تامین انرژی برق آبی دچار مشکل می‌شود.

وی گفت: بخش‌های مرکزی جنوبی شرق کشور دمای بالاتر از نرمال را نشان می‌دهد، جا‌هایی مثل سیستان و بلوچشتان دما تا ۵ درجه بالاتر از نرمال بوده است. در این هفته با میانگین دما پایین‌تر از نرمال مواجه هستیم این در حالی است که در نیمه شرقی کشور دما ۵ درجه بالاتر از نرمال در هفته‌های قبل بوده است. وزیر نفت گفت هر درجه افزایش دما ۵ میلیون متر مکعب گاز را افزایش می‌دهند که ۵ درجه کم و زیاد شدن دما چقدر در مصرف تاثیر گذار است.

وظیفه افزود: سیستان و بلوچستان تا الان به طور متوسط یک میلیمتر باران داشته است در حالیکه باید ۱۰ میلیمتر باران داشته باشد. سیستان و بلوچستان ۸۵ درصد میزان بارندگی‌اش از نرمال پایین‌تر است و شرایط خشکسالی حاکم است.

وی ادامه داد: وضعیت بارندگی امسال مثل سال گذشته است، اما سال گذشته در بهار بارندگی جبران شده و کمبود بارش پاییز و زمستان جبران شده است. در پایان سال آبی ما وضعیت مناسب و نرمالی داشتیم. امسال هم احتمال دارد مثل سال گذشته باشد. اما پیش بینی همچین شرایطی سخت است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی بیان کرد: مناطق شرقی، شمال شرق، غربی و شمال غربی از خشکسالی کوتاه مدت رنج می‌برند. آذربایجان‌ها وضعیت مناسبی ندارد. در هر منطقه بارش آن نسبت به خودش سنجیده می‌شود. اگر دما بالا باشد علفزار‌ها پژمرده می‌شوندو چشمه‌ها خشک می‌شود.

وظیفه بیان کرد: در این هفته شمال شرق دمای آن تا ۵ درجه بالاتر از نرمال است؛ و در هفته دوم غالب کشور ۱ تا ۳ درجه بالاتر از نرمال است این وضعیت دو هفته پیش رو است. مقداری بارش غرب سواحل شمالی بارندگی و در هفته دوم شمال و غرب شمالی بارندگی داریم، ولی در بقیه نقاط بارش نداریم.

وی افزود: برای سنجش وضعیت هر منطقه مقدار بارش و زمان بارش محاسبه می‌شود. در اقلیم جنوب کشور در انتهای پاییز بارش‌ها شروع می‌شود و اوایل بهار دوره بارش‌ها کوتاه مدت است. اما در آذربایجان‌ها در تابستان هم این بارش ادامه دارد که این ناشی از تفاوت عرض جغرافیایی است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی بیان کرد: هر منطقه بارش خود را دارد میانگین بارش استان یزد ۸۴ میلیمتر، گیلان نزدیک ۱۰۰۰ میلیمتر، استان تهران بارندگی نزدیک ۲۸۰ میلیمتر و سیستان و بلوچستان حدود ۱۰۰ میلیمتر است.

وظیفه ادامه داد: وضعیت بارش نسبت به دهه ۷۰ و ۸۰ کمتر از نرمال است روند بارش‌ها همیشه نوسان داشته است، ولی همیشه کاهشی بوده است و کم شده که میانگین بارشی ۱۰ ساله را نظر بگیریم ۳۰ تا ۴۰ میلیمتر کمتر نسبت به گذشته است، ما باید قدر آب را بدانیم و روش‌های آبیاری بسیار مهم است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین