کد خبر: ۹۶۳۰۴
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۸:۴۱
وضعیت کتاب کودک و نوجوان در گفت‌وگوی آفتاب با مصطفی رحمان‌دوست؛

2 / 0 جلد کتاب برای هر کودک و نوجوان ایرانی در سال

با این سطح مطالعه به جایی نمی‌رسیم
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب - عماد برقعی: یک نویسنده کودک و نوجوان معتقد است که تغییرات قابل توجهی در وضعیت کتاب کودک و نوجوان ایران در سال 88 ایجاد نشده‌است.

مصطفی رحمان‌دوست در گفت‌وگو با خبرنگار آفتاب در تشریح دلایل این موضوع گفت: موقعیت اقتصادی نویسندگان و ناشران کشور هنوز به موقعیتی نرسیده‌است که بتوانیم به چیزی به نا صنعت نشر دست پیدا کنیم. البته ممکن است که تعداد عناوینی که در فاصله بین دو سال منتشر شده‌اند افزایش پیدا کرده باشد اما این موضوع هیچ تغییر کلی ایجاد نمی‌کند.

وی افزود: در سال گذشته شاهد بحث‌های مفصل مسئولین و متولیان امور فرهنگی راجع به این‌که سطح مطالعه ایرانیان بالا آمده‌است بوده‌ایم. حتی اگر این اتفاق هم افتاده باشد بازهم سرانه مطالعه در ایران بسیار پایین تر از سایر کشورهاست.

این شاعر و نویسنده ادبیات کودکان گفت: در سال گذشته آماری منتشر شد که می‌گفت ترکیه، ایران و مصر در کتاب کودکان بهترین آمار را درمنطقه دارند. نباید گول این آمارها را بخوریم. وقتی که قرار است در طول 20 سال کشور ما به قدرت اول منطقه و بالاترین سطوح پیشرفت در آن دست پیدا کند، این اتفاق با این سطح مطالعه ممکن نیست.

وی توضیح داد: این آمارها به این معنا نیست که وضع ما خوب است. به این معناست که اوضاع دیگر کشورها خراب است و ما در میان بدبخت‌ها کم‌تر بدبختیم. یعنی این‌که این نماد توسعه نیست بلکه نماد این است که ما قصد داریم توسعه پیدا کنیم.

رحمان‌دوست در مورد آمار کتاب‌های منتشر شده در حوزه کودک و نوجوان ایران گفت: اگر به لیستی که مثلا نشریه کتاب هفته از کتاب‌های منتشر شده در حوزه کودک و نوجوان چاپ می‌کند نگاه کنیم می‌بینیم که بیشتر این عناوین را کتاب‌های کمک درسی تشکیل می‌دهند. در هیچ‌جای جهان آمار این گونه کتا‌ب‌ها و زمانی که برای خواندن کتب درسی صرف می‌شود را جزو عناوین منتشره و زمان مطالعه حساب نمی‌کنند. اما مسئولان ما این‌ها را هم حساب می‌کنند تا سطح مطالعه را بالا نشان دهند.

وی افزود: در ایران سالانه 5 هزار عنوان کتاب کودک و نوجوان منتشر می‌شود که نیمی از این‌ها کتاب‌های درسی و کمک درسی است. اگر فرض بگیریم که 3 هزار عنوان از این‌ها کتاب‌های غیردرسی بوده‌اند و تیراژ متوسط هر کدام از این‌ها 2500 جلد باشد یعنی در طول یک‌ سال 7.5 میلیون جلد کتاب کودک و نوجوان در ایران چاپ شده‌است. براساس آمار سال 85، 46 درصد از جمعیت ایران یعنی حدود 30 میلیون نفر در ایران در گروه سنی کودک و نوجوان قرار دارند. این یعنی این‌که 0.2 جلد کتاب برای هر نفر در یک سال! با این امار آینده اصلا روشن نیست.

وی با بیان این‌که هیچ یک از نهادهای رسمی مانند وزارت ارشاد یا صدا و سیما ویا نویسندگان و ناشران در این پایین بودن سطح مطالعه در ایران مقصر نیستند افزود: مشکل در نبود برنامه کلان ایجاد فرهنگ مطالعه در کشور است. اگر این مشکل حل شود و برنامه‌ای مدون در این حوزه تدوین شود دست‌کم زنجیره مربوط به ناشران و نویسندگان کار خود را به خوبی انجام خواهند داد.

وی در بیان آرزویش برای سال 89 کتاب کودک و نوجوان گفت: اگر بخواهم آرزوی بکنم باید آرزوی شاعرانه و دور از دسترس داشته باشم. آن هم این‌که در هرمحله‌ای از شهرهای ایران کتاب‌خانه مفصلی برای کودک و نوجوان به وجود بیاید. دیگر این‌که اقتصاد نشر چه برای نویسنده و چه برای ناشر و توزیع کننده به حدی برسد که بتوانند خود را تامین کنند. در این شرایط است که دیگر شاتهد کتاب‌سازی‌ها و ترجمه‌های ضعیف به خاطر فروش و تامین اقتصادی نخواهیم بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۴ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
0
0
به نظر من کتابخوانی در ایران باید بهینه شود وقتی یک کتابخانه خوب در ایران نداریم نمیشود انتظار بیشتری داشت
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین