آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش ايسنا، در اين تحقيق، دانشمندان از پنج مركز تحقيقاتي با همكاري يكديگر از ژنوم هزاران فرد غيرسيگاري مبتلا به سرطان ريه و هم چنين غيرسيگاريهاي سالم اسكنهايي تهيه كرده و ژني را كشف كردهاند كه به گفته آنها ميتواند عامل تعداد قابل توجهي از موارد ابتلا به سرطان ريه در افراد غيرسيگاري باشد.
شرح اين يافته در مجله پزشكي تخصصي لانست اونكولوژي منتشر شده است.
اين محققان گزارش دادند كه حدود 30 درصد از بيماراني كه هرگز سيگار نكشيده بودند و بيماراني كه به سرطان ريه مبتلا شده بودند داراي نسخه غيرمعمول مشابه يا به اصطلاح اللي از ژني موسوم به "GPC5" بودند.
گفتني است، اين تحقيق با همكاري پژوهشگران كالج مايوكلينيك در مينسوتا، دانشگاه هاروارد، دانشگاه كاليفرنيا در لوس آنجلس و مركز سرطان اندرسون ام دي انجام گرفته است.
محققان در مطالعات آزمايشگاهي دريافتند كه اين نسخه تغيير يافته يا الل باعث ميشود كه ظهور ژن اصلي GPC5 به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا كند كه اين كاهش در مقايسه با بافتهاي طبيعي ريه رخ ميدهد.
به گفته محققان؛ اين يافته نشان ميدهد كه اين ژن يك عملكرد مهم شبه سركوب كننده تومور دارد و فعاليت ناكافي آن احتمال بروز سرطان را افزايش ميدهد.
پينگ يانگ پژوهشگر اصلي اين تحقيق و متخصص همه گيرشناسي ژنتيكي در مايوكلينيك در اين رابطه اظهار داشت: اين نخستين ژني است كه در ارتباط نزديك با سرطان ريه به شكل خاص در افراد غير سيگاري شناخته شده است.
يانگ افزود: مورد ديگر اينكه، يافتههاي ما نشان ميدهد؛ ژن GPC5 ممكن است يك ژن حياتي در بروز سرطان ريه باشد و تغييرات ژنتيكي در اين ژن ميتواند به ميزان قابل توجهي در افزايش خطر ابتلا به اين سرطان نقش داشته باشد. از اين رو، يافته جديد بسيار جالب است.
در اين پژوهش، گروههاي تحقيقاتي ژنومهاي مربوط به 2 هزار و 272 شركت كننده را كه هرگز سيگار نكشيده بودند، اسكن برداري كرده و مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.
گفتني است، از اين تعداد نزديك به 900 نفر به سرطان ريه مبتلا شدند. 12 سال طول كشيد تا محققان توانستند تمام افراد تحت مطالعه را شناسايي كرده و ثبت نام كنند.
دكتر يانگ ضمن اشاره به دشوار بودن اين تحقيق تصريح كرد: نتايج اين تحقيق مربوط به سرطان ريه خالص است كه در اثر استعمال دخانيات بروز نكرده است و بنابراين راههاي جديد شگفت آوري را در جهت كشفيات جديد در مورد اين بيماري فراهم ميآورد.
پژوهشگران ميگويند: در حال حاضر اطلاعات اندكي درباره ژن GPC5 موجود است به جز اينكه اين ژن در بيماران مبتلا به ام اس به ميزان بيش از حد طبيعي نمايان ميشود و نيز تغييرات در ژنوم در جايي كه اين ژن قرار گرفته در بروز طيف وسيعي از تومورهاي انساني تاثير دارد. بنابراين تصور ميشود كه GPC5 نقشهاي مختلفي را بر اساس نوع بافت در هنگام بروز بيماريهاي گوناگون ايفا ميكند.