آفتابنیوز : آفتاب: تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد برنامه چهارم 26 آبان ماه سال گذشته با برخی حواشی تصویب شد. چرا که این پیشنهاد را علی اکبر اولیا عضو فراکسیون اقلیت مجلس ارائه داده بود و نمایندگان حامی دولت به شدت با آن مخالف بودند اما ارائه 117 رای موافق به ان گویای همراهی بخش اعظمی از فراکسیون اصولگرایان با نمایندگان اقلیت بود.
هدف از ارائه این طرح بررسی میزان تحقق اهداف برنامه چهارم توسعه بود که دولت تا کنون تنها یک گزارش از نحوه اجرای آن به مجلس ارائه داده و نمایندگان نمیدانند که اهداف کلان این برنامه از جمله کاهش نرخ بیکاری و افزابش تولید ناخالص ملی چقدر محقق شده است.
بههمین منظور هیات تحقیق و تفحص از عملکرد دولت در اجرای برنامه چهارم توسعه از سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور، مرکز پژوهشهای مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری و مرکز مطالعات استراتژیک خواست تا گزارشات خود از انحراف دولت از برنامه چهارم را ارائه دهند.
به گفته ولی اسماعیلی نایب رئیس این هیات تحقیق و تفحص، بر اساس گزارشهای سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات و مرکز پژوهشهای مجلس از 242 آییننامه و دستورالعمل برنامه چهارم، فقط 117 عدد تدوین شده است. رشد اقتصادی 8 درصد پیش بینیشده بود ولی حدود 6 درصد محقق شد. نرخ تورم باید تک رقمی میشد، در صورتی که براساس آمار بانک مرکزی نرخ تورم در آخرین سال برنامه به بیش از 25 درصد افزایش یافت. نرخ رشد نقدینگی از 20 درصد برنامه به حدود 34 درصد افزایش یافت.
همچنین در برنامه چهارم قرار بود که نرخ سرمایهگذاری 5/12 درصد باشد ولی به کمتر از 5 درصد رسید یا طی دو سه سال برنامه باید 82 میلیارد دلار هزینه میشد ولی حدود 270 میلیارد دلار هزینه شد. علاوه بر این دولت طبق مفاد برنامه چهارم توسعه موظف به هزینهکرد 82 میلیارد دلار بود، ولی تا پایان سال 1387 بیش از 271 میلیارد دلار هزینه کرد، با این وجود به اهداف ترسیم شده در بخشهای مختلف قانون هم نرسید.
در حالی که گزارشات سه گانه مرکز پژوهشها، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات از انحرافات برنامهای دولت سال گذشته به مجلس رسید اما گزارشات مجمع تشخیص و دولت به سال جاری موکول شد که قرار است در جلسه روز 23 فروردین در جلسه هیات تحقیق و تفحص بررسی شود.
گفتنی است بهمن ماه سال گذشته رئیس مجلس با اعضای این هیات تحقیق و تفحص دیدار کرد و خواستار آسیبشناسی برنامه چهارم برای بررسی برنامه پنجم توسعه شد. لاریجانی خطاب به اعضای هیات رئیسه تاکید کرد مجلس باید بتواند از نتایج آسیبشناسی برنامه چهارم در جهت بررسی و تصویب برنامه پنجم استفاده کند که مورد تایید اعضا قرار گرفت