ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین امروز پنجشنبه اعلام کرد که کشورش هرگونه توافق دوجانبه بین مسکو و واشنگتن درباره سرنوشت اوکراین را بدون مشارکت کییف نمیپذیرد.
او همچنین از اروپا خواست تا در مذاکرات برای پایان جنگ حضور داشته باشد.
این اظهارات در حالی مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، یک روز پیش از آن با ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه، تماس گرفته و آغاز مذاکرات را اعلام کرده بود.
زلنسکی در مسیر خود به کنفرانس امنیتی مونیخ، در یک نیروگاه هستهای به خبرنگاران گفت: «ما به عنوان یک کشور مستقل، به سادگی نمیتوانیم هیچ توافقی را بدون حضور خودمان بپذیریم.»
تماس پوتین و ترامپ و همچنین اظهارات وزیر دفاع آمریکا مبنی بر اینکه اوکراین نمیتواند به ناتو بپیوندد یا بازگشت به مرزهای پیش از ۲۰۱۴ غیرواقعبینانه است، باعث نگرانی اروپا شده است. این نگرانیها حاکی از آن است که واشنگتن ممکن است به دنبال توافقی با روسیه بدون مشارکت متحدان اروپایی باشد.
زلنسکی تأکید کرد: «امروز مهم این است که همه چیز بر اساس نقشه پوتین پیش نرود؛ نقشهای که در آن او میخواهد همه چیز را به مذاکرات دوجانبه (با آمریکا) محدود کند.»
او همچنین گفت که مهم است آمریکا و اوکراین پیش از مذاکره با روسیه، برنامهای برای پایان جنگ تدوین کنند. زلنسکی تلاش کرده است تا پیش از دیدار ترامپ با پوتین، با رئیسجمهور آمریکا ملاقات کند، اگرچه ترامپ گفته است که احتمالاً در آینده و احتمالاً در عربستان سعودی با پوتین دیدار خواهد کرد.
اوکراین اعلام کرده است که در حال برنامهریزی برای دیدار زلنسکی و ترامپ است، اما تاکنون هیچ چیز قطعی اعلام نشده است.
زلنسکی همچنین گفت که در تماس تلفنی خود با ترامپ درباره عضویت در ناتو صحبتی نکرده است، اما میداند که آمریکا با این ایده مخالف است. او تلاش کرد تا اهمیت تماس ترامپ با پوتین پیش از خودش را کماهمیت جلوه دهد، اما افزود که این موضوع «ناخوشایند» است.
با نزدیک شدن به سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین، مسکو کنترل یک پنجم خاک اوکراین را در دست دارد و بهطور آهسته در شرق این کشور پیشروی میکند. در همین حال، ارتش کوچکتر اوکراین با کمبود نیرو دستوپنجه نرم میکند و تلاش میکند بخشی از قلمرو غربی روسیه را حفظ کند.
در حالی که جنگ اوکراین و روسیه با وعدههای واشنگتن برای عضویت کییف در ائتلاف ناتو آغاز شده بود وزیر دفاع دولت دونالد ترامپ روز گذشته (چهارشنبه) گفت که از این موضوع حمایت نمیکند.
پیتر هگسث روز چهارشنبه گفت: «ایالات متحده آمریکا معتقد نیست که عضویت اوکراین در ناتو نتیجهای واقعگرایانه برای یک سازش مبتنی بر مذاکره است.»
او افزود که نیروهای اروپایی باید مسئولیت اصلی امنیت اوکراین پس از جنگ را بر عهده بگیرند و نیروهای آمریکایی در این زمینه مشارکت نخواهند داشت.
هگسث همچنین تصریح کرد که بازگشت به مرزهای اوکراین قبل از سال ۲۰۱۴، یعنی قبل از حمله روسیه به کریمه و شرق اوکراین، هدفی غیرواقعبینانه است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، همواره بر این نکته تأکید داشته که عضویت در ناتو تنها راه جلوگیری از حملات آینده روسیه است.
زلنسکی چند روز قبلتر نیز اعلام کرد که اروپا به تنهایی و بدون رهبری آمریکا نمیتواند تضمینهای امنیتی معناداری به اوکراین ارائه دهد.
اوکراین تمایل خود برای پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۰۸ اعلام کرده است. این اقدام به شدت با مخالفت روسیه مواجه شد.
دولت روسیه میگوید که گسترش حوزه ناتو به سرزمینهای شوروی سابق امنیت ملی و حوزه نفوذ آن را تهدید میکند.