آنتی اکسیدانها ترکیبات موجود در سیبزیجات و میوهها هستند که میتوانند بدن را در برابر رادیکالهای آزاد که مسئول ایجاد سرطان هستند محافظت کنند.
بدن ما میدان مبارزه با عفونت و بیماری است. قرار گرفتن در معرض فاکتورهای محیطی مانند سیگار کشیدن، آلودگی و اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید، موادی به نام رادیکالهای آزاد تولید میکند که به سلولهای سالم حمله میکنند. هنگامی که این سلولهای سالم ضعیف میشوند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان میشوند. آنتی اکسیدانها - مانند ویتامینهای C و E و کاروتنوئیدها، که شامل بتاکاروتن، لیکوپن و لوتئین هستند - به محافظت از سلولهای سالم در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
کاروتنوئیدها
بتاکاروتن، لیکوپن و لوتئین کاروتنوئیدهای شناخته شدهای هستند که در مبارزه با کاهش آسیب رادیکالهای آزاد موثر هستند. غذاهای سرشار از کاروتنوئید ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به سرطانهای خاص موثر باشد و ممکن است به کاهش خطر دژنراسیون ماکولا کمک کند.
غذاهای سرشار از کاروتنوئید عبارتند از سبزیجات قرمز، نارنجی، زرد تیره و برخی سبزیجات برگ سبز تیره. چند نمونه عبارتند از: سیب زمینی شیرین، اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، کلم بروکسل، کدو حلوایی زمستانه و کلم بروکلی.
ویتامین E
تحقیقات نقش گسترده ویتامین E را در ارتقای سلامت نشان داده است. نقش اصلی ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان است. تحقیقات نقش احتمالی آن را در کمک به محافظت از بدن در برابر آسیب سلولی که میتواند منجر به سرطان، بیماری قلبی و آب مروارید با افزایش سن شود، بررسی کرده است. ویتامین E همچنین ممکن است با آنتی اکسیدانهای دیگر مانند ویتامین C برای محافظت در برابر برخی بیماریهای مزمن عمل کند. ویتامین E در روغنهای گیاهی، جوانه گندم، غلات کامل و غلات غنی شده، دانه ها، آجیل و کره بادام زمینی یافت میشود.
ویتامین C
شاید شناخته شدهترین آنتی اکسیدان، ویتامین C، طیف گستردهای از مزایای سلامتی را ارائه دهد. این فواید شامل محافظت از بدن شما در برابر عفونت و آسیب به سلولهای بدن، کمک به تولید کلاژن (بافت همبند که استخوانها و ماهیچهها را در کنار هم نگه میدارد) و کمک به جذب آهن است.
برای استفاده از این فواید، غذاهای غنی از ویتامین C مانند مرکبات (شامل پرتقال، گریپ فروت و نارنگی)، توت فرنگی، فلفل دلمهای، گوجه فرنگی، کلم بروکلی و سیب زمینی مصرف کنید.
چالشهای تغذیه سالم
بهترین راه برای ایجاد یک برنامه غذایی سالم، خوردن وعدهها و میانوعدههای متعادل در هر روز و لذت بردن از غذاهای متنوع است. برای بیشتر بزرگسالان، خوردن حداقل ۱ و نیم تا ۲ فنجان میوه و ۲ و نیم تا ۳ فنجان سبزیجات در روز شروع خوبی برای زندگی سالم است. به یاد داشته باشید: میوهها و سبزیجات تازه، منجمد، خشک و کنسرو شده همگی میتوانند انتخابهای مغذی باشند! گزینههای منجمد و کنسرو شده بدون شکر یا نمک اضافه را انتخاب کنید.
بسیاری از مقامات بهداشتی دریافت آنتی اکسیدانها را از غذا به جای مکملها توصیه میکنند، و تحقیقات نشان نداده است که مکملهای آنتی اکسیدانی در پیشگیری از بیماریها مفید باشند. در واقع، در برخی موارد، مکملهای آنتی اکسیدانی خطر ابتلا به برخی سرطانها را افزایش دادهاند. با این حال، ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که تغذیه سالم را به یک چالش تبدیل کند. از یک متخصص تغذیه یا پزشک خود بپرسید که آیا به مکمل نیاز دارید یا خیر. یک متخصص تغذیه میتواند الگوی غذایی شما را ارزیابی کند و تعیین کند که آیا یک مکمل برای شما مناسب است یا خیر.