آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: ایران و کره شمالی مشمول تضمین امنیتی منفی ارائه شده در سند 2010 نمیباشند و اگر ایران با سلاح شمیمیایی یا بیولوژیک به امریکا یا متحدانش حمله کند، امریکا حق استفاده از سلاح هستهای را برای خود محفوظ داشته است.
وزرای دفاع و خارجه امریکا در مراسم مربوط به سند بررسی استراتژی هستهای امریکا موسوم به NPR) Nuclear Posture Review ) در 10 آوریل 2010 (21 فروردین 1389) به صراحت از ایران نام بردند.
گیتس گفت که " سند جدید تروریسم هستهای و اشاعه را در اولویت اصلی سیاست هستهای امریکا قرار میدهد و با توجه به تلاش مستمرالقاعده برای دست یابی به سلاح هستهای، ادامه تلاشهای هستهای ایران و اشاعه هستهای از سوی کره شمالی، این اولویت دهی مناسب و موثر است و با اسناد قبلی تفاوت عمدهای دارد".
این در حالی است که ، سند بررسی استراتژی هستهای امریکا موسوم به NPR) Nuclear Posture Review )در ماه آوریل 2010 در 49 صفحه منتشر شده در بخش کوچکی به ارائه تضمینهای امنیتی منفی میپردازد که نسبت به تضمینهای ارائه شده در دو سند قبلی در سال 1994 و 2002 جامعتر و قویتر است.
این گزارش میافزاید : چون تضمین ارائه شده توسط دولت اوباما به مراتب با قید و شرط کمتری نسبت به زمان کلینتون و بوش تدوین شده از این رو ناظران و کارشناسان حوزه استراتژی هستهای معتقدند " این سند به احتمال زیاد با استقبال بسیاری از کشورهای فاقد سلاح هستهای عضو NPT فاقد سلاح هستهای مواجه خواهد شد."
بر اساس این گزارش " سند NPR اهداف اصلی استراتژی هستهای امریکا" و " فرمول تضمین امنیتی ارائه شده " در آن " نحوه برخورد با جمهوری اسلامی ایران را روشن میسازد.
سند بررسی استراتژی هستهای امریکا (NPR) فروردین 1389 (آوریل 2010)به گزارش خبرنگار ما " سند بررسی استراتژی هستهای امریکا (NPR) در 49 صفحه در آوریل 2010 منتشر شد. این سومین سند از این نوع است.پیشتر در سال 1994 و 2002 نیز چنین سندی منتشر شده بود. سند کنونی به درخواست کنگره در سال 2008 برای بررسی وضعیت کلی نیروها و سیاستهای هستهای امریکا منتشر شده است. "
این گزارش در ادامه به تفاوت بنیادین میان سند سال 2010 با اسناد 1994 و 2002 میپردازد و در باره مهمترین بخش این سند در دوره کلینتون مینویسد: " در دوران کلینتون و در خوش بینی ایجاد شده برای خلع سلاح، سند NPR از کاهش سلاحهای هستهای استراتژیک امریکا، انحلال دو پنجم نیروهای هستهای تاکتیکی، خارج کردن بمب افکنهای هستهای از وضعیت هشدار روزانه، جدیت امریکا در تصویب پیمان منع جامع آزمایش هستهای (CTBT) و دادن تضمین امنیتی منفی به اعضای NPT به صورت مشروط سخن میگوید. در آن زمان این سند تاثیر مثبتی در نظام بینالملل و در مسئله خلع سلاح داشت و پیامد اصلی آن تمدید نامحدود پیمان NPT در کنفرانس بازنگری و تهدید 1995 بود."
سپس این گزارش به بخش مهم سند در دوره جرج بوش پسرمیپردازد و تاکید دارد که "با روی کار آمدن جورج بوش وضعیت تغییر کرد و نو محافظه کاران، سیاستهای هستهای کلینتون را تا حد زیادی کنار گذاشته و اقدام به انجام تحقیقات و ساخت سلاحهای جدید هستهای کردند. سند NPR سال 2002 را از بسیاری جهات میتوان نوعی عقب گرد در سیاستهای هستهای امریکا و آرایش نیروهای هستهای آن دانست. در این سند صراحتا ذکر شده بود که امریکا آماده استفاده از سلاحهای هستهای علیه بازیگرانی است که امنیت ملی امریکا و متحدان آن را تهدید کنند. در پی این سند آرایش نیروهای هستهای امریکا دچار تحول شد و حالت تهاجمیتری به خود گرفت.در سند 2002 صحبتی از دادن تضمینهای امنیتی به کشورهایی که سلاح هستهای ندارند به میان نیامده بود."
تضمین امنیتی منفیدر بخش دیگری از این گزارش به اعلامیه معروف دولت کلینتون در سال 1995 و هنگام تمدید معاهده عدم اشاعه (NPT) اشاره شده مبنی بر این که تضمین امنیتی منفی شامل سه دسته از کشورها نمیشد. این سه محور عبارتند از:
الف) کشورهای غیرهستهای که با کمک یک کشور هستهای دیگر به0 امریکا حمله کنند،
ب) کشورهایی که با سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک به امریکا حمله کنند و
پ) بازیگران خارج از NPT .
این گزارش تاکید دارد که "در سند 2002 در زمان جورج بوش اصولا حرفی از تضمین امنیتی منفی به میان نیامده و برعکس امریکا آستانه استفاده از سلاحهای هستهای را کاهش داده بود." در این سند تاکید شده بود "امریکا در مواردی علیه کشورهای فاقد سلاح هستهای که حمله غیرهستهای به امریکا نمایند از سلاح هستهای استفاده خواهد کرد."
همچنین "در زمان بوش از قول بعضی مقامات امریکایی نقل شده بود که سلاحهای هستهای امریکا به طرف ایران و کره شمالی و چند کشور دیگر نشانه رفته است.البته در زمان جورج بوش هیچگاه گفته نشد که تضمینهای امنیتی منفی قبلی لغو است، بلکه امریکا به سیاست ابهام خود ادامه داد."
سند NPR سال 2010در ادامه این گزارش خلاصهای از سند NPR که درآن به اهداف استراتژی امنیت هستهای امریکا اشاره رفته توجه شده است. " بر مبنای این سند اهداف استراتژی امنیت هستهای امریکا عبارتند از:
1. ممانعت از اشاعه سلاح هستهای و تروریسم هستهای
2. پایین آوردن نقش سلاح هستهای در استراتژی امنیت ملی امریکا
3. تامین بازدارندگی استراتژیک و ثبات از طریق نیروهای هستهای کمتر
4. تقویت بازدارندگی منطقهای و اطمینان خاطر دادن به متحدین و شرکای امریکا
5. تامین ایمنی، امنیت و موثر بودن سلاحهای هستهای امریکا
این گزارش میافزاید که " در سند سال 2010، شروط مربوط به تضمین امنیتی منفی سال 1994 حذف شده است و به صورت ذیل درآمده است: ... امریکا در حال حاضر آماده است تضمین امنیتی منفی خود را تقویت کرده و اعلام میکند که علیه کشورهای فاقد سلاح هستهای عضو معاهده عدم اشاعه (NPT) که به تعهدات عدم اشاعه خود پایبند باشند سلاح هستهای به کار نخواهد برد و تهدید نیز نخواهد کرد که علیه آنها سلاح هستهای به کار ببرد. (صفحه VIII)"
در توضیح تضمین امنیتی فوق آمده است :" چنانچه کشوری که مشمول تضمین امنیتی منفی باشد وعلیه امریکا، متحدان و شرکای امریکا سلاح شیمیایی و بیولوژیک به کار ببرد، امریکا با سلاحهای متعارف به آنها پاسخ خواهد داد.اما چنانچه کشورهای هستهای یا کشورهایی که مشمول تضمین امنیتی منفی امریکا نمیشوند یعنی کشورهایی که به تعهدات عدم اشاعه خود پایبند نیستند، با سلاحهای متعارف، سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک به امریکا، متحدین و شرکایش حمله کنند، در شرایط محدودی ممکن است امریکا برای سلاحهای هستهای خود نقشی قائل باشد. (صفحه VIII) "
این گزارش تاکید دارد که " همان طور که پیشتر گفته شد هدف اول در سند NPR سال 2010 جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای عنوان شده است."
در این بخش از سند ادعا شده که " امریکا از بر اساس محورهای ذیل درصدد تقویت رژیم عدم اشاعه خواهد بود:
• به عقب راندن جاهطلبی هستهای ایران و کره شمالی: نادیده انگاشتن عرف و تعهدات بینالمللی توسط این دو کشور به انزوا و فشار بینالمللی بیشتر علیه آنها منجر خواهد شد.
• به وجود آوردن عواقب برای عدم پای بندی: اعضا نباید بتوانند با خروج از NPT از عواقب پای بندی خود بگریزند.
• جلوگیری از تجارت هستهای حساس
• ارتقا استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای: تقلیل انگیزه برای کشورها که به دنبال چرخه سوخت بومی باشند، از طریق تضمین ارائه سوخت هستهای به طرق مختلف"
جمع بندیاین گزارش در جمع بندی تاکید میکند که " فرمول ارائه تضمینهای امنیتی منفی امریکا کلی است و به هیچ کشوری به عنوان مصداق اشاره ندارد. ولی همان طور که قبلا اشاره شد، در بحث جلوگیری از اشاعه هستهای، در این سند از ایران و کره شمالی به عنوان کشورهایی که به تعهدات خود عمل نمیکنند و مایه نگرانی هستند اشاره شده است. بدین ترتیب استنتاج میشود که ایران و کره شمالی مشمول تضمین امنیتی منفی ارائه شده در سند 2010 نمیباشند و اگر ایران با سلاح شمیمیایی یا بیولوژیک به امریکا یا متحدانش حمله کند، امریکا حق استفاده از سلاح هستهای را برای خود محفوظ داشته است."
در ادامه این جمعبندی آمده که " اوباما نیز در بیانیه 17 فروردین 89 (6 مارس 2010) خود در مورد سند NPR، از هیچ کشوری نام نبرد ولی متذکر شد: "ما همچنان بر اهمیت پای بندی ملتها به تعهدات خود در NPT و نیز تعهدات عدم اشاعه در چارچوب سیاست اعلامی خود تاکید داریم. ایالات متحده اعلام میکند علیه دولتهای غیرهستهای که عضو NPT هستند و به تعهدات عدم اشاعه خود پای بند میباشند از سلاح هستهای استفاده نخواهد کرد. ... کشورهایی که به تعهدات خود عمل نکنند، روز به روز منزویتر شده و پی خواهند برد تلاش برای داشتن سلاح هستهای آنها را ایمنتر نمیکند".
این جمع بندی میافزاید: " اما بر خلاف اوباما، وزیر دفاع و خارجه امریکا در مراسم مربوط به اعلام NPR در 10 آوریل 2010 (21 فروردین 1389) به صراحت از ایران نام بردند. گیتس گفت که " سند جدید تروریسم هستهای و اشاعه را در اولویت اصلی سیاست هستهای امریکا قرار میدهد و با توجه به تلاش مستمرالقاعده برای دست یابی به سلاح هستهای، ادامه تلاشهای هستهای ایران و اشاعه هستهای از سوی کره شمالی، این اولویت دهی مناسب و موثر است و با اسناد قبلی تفاوت عمدهای دارد". در همان جلسه وی در پاسخ به پرسش خبرنگاران با صراحت بیشتری در مورد ایران صحبت کرد و گفت "فکر میکنم سند NPR، پیام محکمی برای ایران و کره شمالی دارد، زیرا چه در سیاستهای اعلامی و چه در سایر بخشهای NPR، ما اساسا به دنبال برخورد جدی با دولتهایی نظیر ایران و کره شمالی هستیم که پای بند NPT نیستند و اساسا در بر خورد با چنین کشورهایی همه گزینهها روی میز است".