«محمد اسلامی» در ادامه سخنانش گفت: علوم و فنون هستهای امروز یک ظرفیت درونزا است و در ضمیر فرزندان این مرز و بوم نشسته است.
وی با اشاره به سیاست طرف غربی مبنی بر انحصار استفاده از انرژی هستهای گفت: آنها تحمل نمیکنند که کشوری مستقل باشد و تحت دستورها و سیاستهای آنها حرکت نکند و برنامه آنها برای پیشوایی در علوم و کانون قدرت را زیر سوال ببرد.
وی با اشاره به شکست خوردن این برنامه غرب در برابر ایران گفت: همه اقدامات و تلاشهای آنها برای متوقف کردن ایران به لطف الهی به گل نشسته و هرگز نتوانستند هیچ نتیجهای از این کارشکنیها و مخالفتها بگیرند و تا ابد هم نخواهند توانست. غربیها غنی سازی را صنعتی در انحصار خود میخواهند و معتقدند که نباید اجازه بدهند هیچ کشوری در دنیا غنی سازی اورانیوم انجام دهد.
اسلامی با اشاره به وجود قانونی در آمریکا در این خصوص گفت: طبق این قانون مشخص کردهاند که هرکسی بخواهد در حوزه غنی سازی و موارد مرتبط با بازفآوری و آب سنگین کار کند باید حتماً با دولت امریکا قرارداد داشته باشد و طبق برنامه و مجوز آمریکا کار کند. برهمین اساس است که آنها وجود و توسعه برنامه هستهای ایران را برنمی تابند؛ بنابراین آژانس انرژی اتمی که طبق قانون وظیفه دارد که فناوری صلح آمیز هستهای را در سراسر جهان عادلانه گسترش بدهد و در این مسئولیت باید نقش پشتیبان و مشوق و تسهیل گر را بازی کند با کارشکنیهای امریکا روبه رو است و آنها به این نهاد فنی اجازه نمیدهند که در قبال ایران وظیفه ذاتی خود را انجام دهد.
اسلامی با اشاره به اینکه ایران میزبان بیشترین نظارتها و بازرسیها است، ادامه داد: با وجود همه مزاحمتها و فشارهایی که بر ایران وارد میکنند باز هم اینطور القا میکنند که ایران نظارتها را نپذیرفته و در برنامه هستهای خود پنهان سازی دارد.
وی افزود: این شرایطی است که امروز ما پشت سر گذاشتیم؛ دوره تثبیت ورود به صنعت هستهای را ۱۰ سال قبل در دوره تحقیقات عبور کردیم ووارد فاز صنعتی شدیم و امروز در بخش صنعتی به صورت موثرتر در حال تولید محصولاتی هستیم که برای مردم عزیز و برای پیشرفت کشور در همه حوزهها مورد نیاز است. ما در بخش نفت و گاز و پتروشیمی از اقدام برای شناسایی ذخایر هیدروکربنی تا در کل فرایندها باید با فناوری هستهای صنعت نفت را پشتیبانی کنیم و الان این کار را با سامانههایی که تولید کردیم، انجام میدهیم و در اختیار مجتمعها میگذاریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: صنایع فولاد، صنایع سیمان، صنایع سلولزی و هر آنچه صنایعی که فرایند دارند و در آن فرآیندهایشان جریانات و سیالات با اشکال گوناگون و با دمای گوناگون حرکت میکند، مدارات این فرایندها همه باید به لحاظ چگالی، به لحاظ سطح، به لحاظ سرعت و ... با ابزار تحقیقهایی هستهای بررسی شوند. در این مسیر تحریم هم موانع و چالشهای جدی ایجاد میکند.
وی افزود: سازمان انرژی اتمی از ۴ سال پیش کل صنعت کشور را تحت پوشش قرار داده و پشتیبانی کرده است. سایر فناوریهای در اختیار هم باز مانند پلاسمای سرد که امروز یکی از معجزات است، خدای متعال ظرفیتی را که در طبیعت برای بشر قرار داده و هر چقدر که بشر به آن احاطه پیدا کند و تسلط پیدا کند که بتواند از آن به عنوان یک فناوری استفاده کند یکی از الزاماتی است که ما امروز در دستور کار خودمان داریم.
معاون رئیس جمهور گفت: امروز فناوری پلاسما در خدمت مردم قرار گرفته است. من خوشحالم به شما عرض کنم که یکی از معضلاتی که مردم در اکثر خانوادهها با آن درگیر هستند بیماری دیابت و زخمهای بدخیم است. این زخمها بیشروی میکند و موجب قطع عضو میشود. ما اینها را به لطف خدا با فناوری پلاسما حل کردیم و کلینیکهای زخم راه افتاده و در حال گسترش است.
وی ادامه داد: روزهای آینده حداقل ۵ کلینیک دیگر در کشور تاسیس و راهاندازی خواهیم کرد که به مردم خدمت داده شود. همچنین برای سرطان، برای پلاسماتراپی که فوق العاده اثربخش بود و توانست نجات بخش بیمارانی باشد که با سرعت پیشرفت بیماری مواجه بودند که به مدد آنها رسیدیم.
وی ادامه داد: همچنین برای بحث سم زدایی از محصولات کشاورزی که امروز در دستور کار ما قرار دارد. دامنه گستردهای از فناوری هستهای در همه بخشها بر اقتصاد ملی و معیشت مردم تاثیرگذار است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه مسیر ما مسیر کاملا روشنی است، گفت: در بحث انرژی هستهای مهمترین برنامههای ایران ایجاد نیروگاههای اتمی بوده است، اما متأسفانه در سنوات گذشته هر چقدر ایران به سمت امضای قراردادی با کشورهای خارجی برای ساخت نیروگاه اتمی پیش رفت، آنها مزاحمت ایجاد و اعتراف کردند که غربیها شرکتهایی که با ایران قرارداد بسته بودند را مجبور به انصراف کردند.
اسلامی با بیان اینکه در حال حاضر و پس از سالها ایران یک نیروگاه اتمی بوشهر را در اختیار دارد که ظرفیت آن ۱۰۰۰ مگاوات ساعت است و تا امروز هم ۷۲ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده، خاطرنشان کرد: اگر برای برق تولید شده از این نیروگاه استفاده نمیشد؛ باید ۱۱۰ میلیون بشکه نفت یا معادل آن گاز یا سوخت فسیلی تا امروز مصرف میشد. این ۱۱۰ میلیون بشکه نفت حدود نزدیک ۱۰ میلیارد دلار میشد، اما پولی که برای نیروگاه اتمی بوشهر هزینه شده یک میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلار است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: الان سال یازدهم این نیروگاه است و ۵۰ سال دیگر هم از عمر این نیروگاه باقی مانده است. در همین ده سال، این نیروگاه پنج بار هزینه خود را تامین کرده است و اگر که به نرخ جاری برای نیروگاه مشابه حساب کنید، دو و نیم برابر هزینه خود را تامین کرده است. یعنی هم انرژی پاک و آلایندگی صفر دارد و هم از سوخت فسیلی مصرف نمیکند و سالی یک میلیارد یورو صرفهجویی میکند.
وی ادامه داد: دشمنان نمیخواهند اجازه بدهند که ایران از این ظرفیت که اقتصاد کشور را مقاوم میکند بهرهمند شود. ما در نیروگاههای اتمی با تأکیداتی که در طی این سالها مقام معظم رهبری داشتند، برنامه تولید ۲۰ هزار مگاوات را آغاز کردیم.
اسلامی ادامه داد: از وقتی که اعلام کردیم که نیروگاهها را خودمان میسازیم، تمایل سایرین برای همکاری با ما افزایش یافته است. پیش از این فکر میکردند همین که نگذاشتند کسی همکاری کند ما هم متوقف و منصرف میشویم، ولی امروز به لطف الهی طراحی نیروگاههای ما در مسیر اجرا قرار گرفته و به کوری چشم دشمنان و بدخواهان نیروگاه تمام ایرانی با سوخت تمام ایرانی خواهیم ساخت.
اسلامی در ادامه با اشاره به اهمیت انرژی هستهای در مساله کشاورزی گفت: موضوع بسیار مهم دیگری که خانوادهها در خانههای خود با آن مواجه هستند و مردم عزیز نیز بهخوبی با آن آشنایی دارند، موضوع ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی است. بر اساس اعلام مقامات رسمی و مرکز آمار ایران، نزدیک به ۳۰ درصد از محصولات کشاورزی کشور به ضایعات تبدیل میشود. در بسیاری از موارد نیز صادرات این محصولات با مشکلاتی همراه است.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته، یکی از راهحلهای مؤثر برای مقابله با این مسئله، استفاده از فناوری هستهای در قالب پرتودهی مواد غذایی بوده است. این روش از یک سو مانع فساد و ضایع شدن محصولاتمیشود و از سوی دیگر، باقیمانده آفات و عوامل بیماریزا را از بین برده و ماندگاری محصولات را افزایش میدهد.
رئیس سازمان انرژی هستهای افزود: در کشور ما سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولید میشود که اگر ۳۰ درصد آن به ضایعات تبدیل شود، معادل ۴۰ میلیون تن خواهد بود، عددی بسیاربزرگ که تأثیر مستقیم و قابلتوجهی بر اقتصاد ملی، معیشت خانوارها، و فعالان حوزه کشاورزی و صنایع غذایی خواهد داشت. ما برای مقابله بااین چالش، طراحی و ساخت سامانههای پرتودهی را در دستور کار قرار دادیم و وعده داده بودیم که در نقاط مختلف کشور مراکز پرتودهی ایجاد کنیم. به لطف الهی، تا اینلحظه ظرفیتی معادل ۵۰۰ هزار تن در سال ایجاد شده است. این ظرفیت میتواند مبنای توسعه بیشتر در این حوزه قرار گیرد.
وی در پایان گفت: فرصت بسیار خوبی فراهم شده تا مردم و بخش خصوصی در این زمینه سرمایهگذاری کنند. این اقدام میتواند علاوه بر رونق صادرات، به افزایش امنیت غذایی کشور و ارتقای سلامت جامعه کمک کند. این نیز یکی از مزیتهای مهم انرژی هستهای است که به لطف الهی اکنون پایهگذاری شده و مقدمات لازم برای شتاب گرفتن این مسیر فراهم آمده است.