ابراهیم نقدی در پاسخ به چرایی رسوب کالا در گمرک اظهار کرد: این یک دغدغهای است که باید به صورت جدی و ریشهای آسیب شناسی و درمان شود. در انجام فرآیندها سه رویه اصلی واردات، صادرات و گمرک داریم. در رویه صادرات و عبور مشکل چندانی نداریم و انجام فرآیند با سهولت و سرعت قابل قبولی انجام میشود.
وی افزود: آنچه نگرانی ایجاد کرده در رویه واردات کالا است. در این بخش باید بین رسوب و ماندگاری کالا و اطاله فرآیند ورود، تفاوت قائل شویم. زمانی رسوب مصداق پیدا میکند که کالایی وارد اماکن و بنادر شود ولی قابلیت ترخیص نداشته باشد یا بدون مجوزهای اولیه است یا مجوزهای قانونی برای ترخیص را اخذ نمیکند.
معاون حقوقی و نظارت گمرک تصریح کرد: برای ورود کالا به جهات مختلف سلامت مردم، ایمنی جامعه و کنترلهای قانونی مستلزم اخذ مجوزهای لازم از سوی مراجع اصلی و کنترلی است؛ بنابراین موضوعی که در مورد رسوب میگویند این است که کالا مجوز اولیه ورود را نداشته و بدون مجوز وارد کرده یا وارد شده و مجوز اولیه داشته ولی مجوزهای مربوط به ترخیص که لازمه ورود و استفاده است، پیدا نکرده است.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، ادامه داد: آنچه در کشور فرآیند ورود کالا را پیچیده کرده به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از دلایل آن تعدد مراجع تصمیمگیر در این حوزه و تعدد قوانین و مقرراتی است که جنبه محدودیت برای واردات دارد. اکثر کنترلها در کشور به زمان ترخیص و ورود کالا متمرکز شده است. در گذشته اکثر کشورهای دنیا به عنوان مرجع وصول درآمد بودند ولی در حال حاضر به عنوان مرجعی نظارتی و کنترلی بر واردات هستند، اما در کشور ما اکثر کنترلها به زمان ترخیص متمرکز شده است.
نقدی عنوان کرد: در این زنجیره ترخیص که پیش از ورود کالا شکل میگیرد و تا خروج را شامل میشود. یکی از این حلقهها انجام تشریفات گمرکی است که به موجب قوانین متعددی که در کشور وجود دارد برای واردات کالا مجوزها و گواهیهای متعددی پیشبینی شده است. اخیرا اقدامات خوبی در دولت شکل گرفته و امیدواریم در آینده نزدیک بسیاری از این چالشها برطرف شود.