ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در نشست خبری گستردهای که در حاشیه مراسم هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم برگزار شد، از آمادگی روسیه برای ازسرگیری مذاکرات مستقیم با اوکراین بدون هیچ پیششرطی خبر داد.
او همچنین اعلام کرد که در ماه سپتامبر آینده به چین سفر خواهد کرد.
رئیسجمهور روسیه با اشاره به «تلاشهای کییف برای نقض آتشبس»، از پنج حمله اوکراین به مرزهای روسیه در سه روز اخیر خبر داد و گفت: «پس از پیشنهاد ما برای آتشبس در روزهای مرتبط با سالگرد پیروزی، مقامات کییف در تاریخ ششم تا هفتم مه دست به حملاتی گسترده زدند که شامل ۵۲۴ پهپاد و چند موشک غربی بود».
به گفته او، این حملات در مناطق مرزی کورسک و بلگورود انجام شدهاند و در مجموع ۳۶ حمله دیگر نیز در نقاط مختلف دفع شده است.
پوتین با اشاره به اینکه «کارشناسان نظامی این حملات را فاقد ارزش نظامی و صرفاً دارای انگیزههای سیاسی میدانند»، افزود: «دشمن در این عملیات متحمل خسارتهای بسیار سنگینی شدهاست».
رئیسجمهور روسیه همچنین از نقض مکرر آتشبس انرژی که به دعوت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، پیشنهاد شده بود، سخن گفت و اعلام کرد: «این آتشبس که برای ۳۰ روز توافق شده بود، ۱۳۰ بار توسط اوکراین نقض شدهاست».
وی بار دیگر تأکید کرد که مسکو هیچگاه راه مذاکره را نبسته است و گفت: «پیشنهادهای متعددی برای آتشبس دادهایم که همواره با کارشکنی طرف اوکراینی مواجه شدهاند. ما هرگز گفتوگو را رد نکردهایم و این کییف است که از پاسخگویی طفره میرود».
پوتین در ادامه از عزم روسیه برای برقراری صلحی پایدار سخن گفت و اظهار داشت: «ما متعهد به انجام مذاکرات جدی با اوکراین هستیم؛ مذاکراتی که هدف آن از میان بردن ریشههای اصلی بحران و دستیابی به صلحی بلندمدت و واقعی است».
رئیسجمهور روسیه افزود: «ما خواهان یک آتشبس واقعی هستیم که همه طرفها به آن پایبند باشند، نه مقدمهای برای تجدیدقوای ارتش اوکراین».
پوتین همچنین از برنامه تماس تلفنی خود با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، خبر داد و گفت: «در گفتوگوی فردا از آقای اردوغان خواهم خواست که میزبانی مذاکرات مستقیم با اوکراین را در استانبول بپذیرد».
او در ادامه تاریخ ۱۵ مه (۲۵ اردیبهشت) را بهعنوان تاریخ پیشنهادی برای آغاز مذاکرات در ترکیه اعلام کرد.
از سوی دیگر، رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که در ماه سپتامبر آینده سفری رسمی به چین خواهد داشت تا در مراسمهای مرتبط با هشتادمین سالگرد پیروزی بر ژاپن در جنگ جهانی دوم شرکت کند.
پوتین در اینباره گفت: «برگزاری مراسمهای اصلی سالگرد در مسکو و پکن کاملاً نمادین است؛ این دو پایتخت، متعلق به ملتهایی هستند که بیشترین رنجها را در جنگ جهانی دوم تحمل کردند و بیشترین هزینه را برای پیروزی مشترک پرداختند».
او با اشاره به رشد چشمگیر روابط روسیه و چین در سالهای اخیر تأکید کرد که همکاریهای دو کشور در حوزههای سیاسی، اقتصادی و نظامی، بهویژه در سایه تنشهای فزاینده با غرب، بیش از پیش گسترش یافته است.