کد خبر: ۹۹۹۰۸۱
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۵

احتمال ایست قلبی با مصرف این مسکن بیشتر می‌شود

مصرف خودسرانه بعضی از داروها ممکن است عوارض خطرناکی مانند سکته قلبی و ایست قلبی را برای شما به همراه داشته باشد.
احتمال ایست قلبی با مصرف این مسکن بیشتر می‌شود
آفتاب‌‌نیوز :

سکته قلبی مهم‌ترین و شایع‌ترین علت مرگ و میر در همه دنیا محسوب می‌شود و زمانی اتفاق می‌افتد که خون‌رسانی به عضله قلب به دلایلی دچار وقفه و اختلال شدید شده باشد.

معمولاً مصرف قرص‌ها بر روی قلب و عملکرد صحیح آن تاثیر می‌گذارند، به همین دلیل پزشکان متخصص قلب همیشه به این نکته تاکید می‌کنند که از مصرف خودسرانه برخی از قرص‌ها که ممکن است باعث سکته قلبی یا ایست قلبی شوند، خودداری کنید.

دارو‌های خطرآفرین، تأثیراتی نامناسب و نامساعد بر عروق شما می‌گذارند؛ مثلاً با انقباض رگ‌ها باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن بیش از حد فشار خون می‌شوند. عضله قلب را به فعالیت بیش از حد، تحمل وامی‌دارند و در مجموع باعث می‌شوند که عضله قلب بیش فعال شود و به دلیل نرسیدن اکسیژن کافی، به علت تنگی عروق کرونر، دچار مرگ یا سکته شود.

بسیاری از دارو‌های آرامبخش، ضد افسردگی و ضد اضطراب می‌توانند دارو‌های بسیار خطرناکی برای قلب شما باشند. دارو‌های مسکن و ضد درد مانند ایبوپروفن و دیکلوفناک از مهم‌ترین دارو‌هایی هستند که متأسفانه مصرف زیادی در سطح جامعه دارند و به شدت ریسک سکته‌های قلبی را افزایش می‌دهند.

افزایش سطح آگاهی و یادآوری خطرات مصرف خودسرانه دارو است. دارو‌ها مخصوصاً دارو‌هایی که در ادامه ذکر می‌شود را حتماً تحت‌نظر پزشک متخصص مصرف کنید. به دکترتان سایر دارو‌های مصرفی خود و بیماری‌هایی که در اقوام نزدیک وجود داشته‌اند را بگویید تا بهترین تجویز را مناسب شما انجام دهند.

اگر پزشک متخصص این دارو‌ها را برای شما تجویز کرده نگران نباشید و تحت‌نظر او درمان را ادامه دهید.

مهم‌ترین قرص‌هایی که باعث ایست قلبی می‌شوند عبارتند از:

قرص‌های آرام بخش

یکی از قرص‌هایی که باعث ایست قلبی می‌شوند، قرص و دارو‌های آرام بخش هستند.

برخی از این قرص‌ها ممکن است که باعث به وجود آمدن مشکلات قلبی و عروقی شوند از مهم‌ترین مشکلاتی که این دارو‌ها می‌توانند برای قلب به وجود بیاورند ضربان قلب نامنظم است که در نهایت ممکن است باعث ایست قلبی شوند. قبل از استفاده از دارو‌های آرامبخش حتماً در مورد فواید و مضرات آن با پزشک خود مشورت نمایید.

از این دسته از چند گروه دارویی نام می‌بریم. داروی اول، بوپروپیون نام دارد که ضد افسردگی است و معمولاً برای کاهش خلق‌های فصلی استفاده می‌شود. داروی دیگر کلومیپرامین است که به عنوان داروی ضد افسردگی و درمان وسواس، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کلومیپرامین جزو دارو‌های tca یا سه حلقه‌ای‌های ضد افسردگی است. تمام دارو‌های این دسته، حتی آمی تریپتیلین هم قادر هستند که در ضربان قلب طبیعی، اختلال خاصی ایجاد کنند و به دنبال ضربان قلب طبیعی، نارسایی قلبی را افزایش دهند و حتی سکته قلبی را به همراه بیاورند. آمار نشان می‌دهد مصرف این دارو‌ها تا ۳۵ درصد بر رخداد حمله قلبی می‌افزاید.

دیکلوفناک

گروهی تحت عنوان دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی که شامل ایبوپروفن، دیکلوفناک، ناپروکسن، ایندومتاسین، ملوکسیکام و … هستند. تعداد زیادی از این دارو‌ها بدون نسخه در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند و میلیون‌ها نفر روزانه از این دارو‌ها مصرف می‌کنند. این دارو‌ها با مکانیزمی که دارند باعث افزایش فشار خون خواهند شد. افزایش فشار خون جدی، بروز حمله قلبی را افزایش می‌دهد.

تحقیقات مربوط به مصرف ایبوپروفن نشان می‌دهد که سبب افزایش ۳۱ درصدی بروز ایست قلبی می‌شود!

در این دسته دارو‌ها دیکلوفناک بیشترین عارضه قلبی را دارد. دارو‌های این دسته غیر از آسپرین، نباید در افراد بالای ۶۵ سال و افراد با سابقه بیماری‌های قلبی عروقی مصرف شود. دوز‌های بالا و مصرف بلند مدت این دارو‌ها در افرادی که مستعد بیماری‌های قلبی هستند یا سابقه فامیلی این بیماری‌ها را دارند، ممنوع است. در این گروه طبق تحقیقات، ناپروکسن ایمن‌ترین دارو و بعد از آن سلکوکسیب یا سلبرکس ایمن‌ترین داروی مسکن از این دسته به شمار می‌آید.

طبق آمار موسسه ملی سلامت آمریکا (NIH)، حدود ۳۰ میلیون نفر در ایالات متحده هر ساله دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی مصرف می‌کنند. با وجودی که دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی به طور معمول برای درمان بیماری‌های التهابی، سردرد و تب توصیه می‌شوند، مصرف این دارو‌ها با بعضی از نارسایی‌های قلبی و عروقی همراه می‌باشند.

نتایج بررسی تحقیقات گسترده انجمن اروپایی قلب و عروق که اخیرا در BMJ منتشر شده است نشان داده دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی به غیر از آسپرین نباید برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار دارند تجویز شوند. همچنین این دارو‌ها نباید بدون داشتن برچسب هشدار عوارض برای قلب و عروق در اختیار مردم قرار گیرند.

نتایج مطالعه‌ای جدید در کشور دانمارک در خصوص داروی دیکلوفناک (یکی از دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی)، نشان داد، مصرف این دارو خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را ۵۰ درصد افزایش می‌دهد. این مطالعات بر روی بیش از ۶،۳۰۰،۰۰۰ دانمارکی در طی ۲۰ سال در سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۶ انجام شده است! در طول این مطالعه، محققین خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را در اثر مصرف داروی دیکلوفناک مورد بررسی قرار دادند و نتایج بدست آمده را با خطرات ناشی از مصرف دارو‌های پاراستامول، ایبوپروفن یا ناپروکسن مقایسه نمودند.

محققان دریافتند که در طی ۳۰ روز پس از مصرف دیکلوفناک، مشکلات عمده قلب و عروقی مانند آریتمی (بی نظمی در فعالیت قلب)، ایسکمی، نارسایی قلبی و حمله قلبی در مقایسه با سایر دارو‌های ضدالتهابی بسیار بالاتر بود.

شایان ذکر است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی وعروقی در میان کسانی که داروی دیکلوفناک مصرف کرده بودند در مقایسه با کسانی که آن را مصرف نکرده بود، ۵۰ درصد بالاتر بود. در مقایسه با مصرف پاراستامول یا ایبوپروفن، مصرف دیکلوفناک باعث افزایش ۲۰ درصدی خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی شده بود.

استروئید‌های آنابولیک

مکمل‌ها، دارو‌ها و آمپول‌های حاوی استروئید‌های آنابولیک. این دسته از دارو‌ها به شدت ریسک حمله قلبی را افزایش می‌دهند و متأسفانه در جامعه ما مورد سوء مصرف قرار گرفته‌اند. این دارو‌ها گاه برای افزایش قدرت و حجم عضله در بدنسازی استفاده سوء دارند. حتی این دارو‌ها گاهی در افراد مبتلا به کم‌کاری غدد جنسی یا سرطان پستان ممکن است تجویز شود.

در هر حال استفاده خودسرانه و مزمن این گروه دارویی باعث افزایش فشار خون، افزایش چربی خون، تنگی شدید سرخرگ‌ها و افزایش احتمال حمله و سکته‌های قلبی کشنده خواهد شد.

مواد مخدر

کوکائین و مشتقات آن مانند ریتالین، آمفتامین، مت‌آمفتامین و کراک. این گروه باعث انقباض سرخرگ‌ها و حتی تنگی عروق کرونر می‌شوند و متأسفانه افزایش ضربان قلب که در پی مصرف این دارو‌ها ایجاد شده است در قلبی که عروق کرونر آن هم مسدود است؛ باعث سکته آنی می‌شود.

انواع دیگر دارو‌ها و مواد مخدر غیر مجاز که باعث سرخوشی موقت می‌شوند و به همین دلیل مورد سوء مصرف قرار گرفته‌اند و به مرگ آنی و سکته قلبی منجر می‌شوند عبارت‌اند از: کتامین و اکستازی. این دو دارو فشار خون و ضربان قلب را افزایش می‌دهند، عروق را تنگ می‌کنند و مرگ و میر بالایی دارند؛ حتی نیکوتین که ترکیب نام آشنایی است، می‌تواند تنگی عروق گسترده‌ای در بدن شما اعمال کند.

افرادی که سیگار می‌کشند، تحت تأثیر نیکوتین عروق ناسالم دارند و فشار خون بالاتر از حد نرمال را تجربه می‌کنند. نیکوتین به عروق کرونر هم آسیب می‌زند و به سکته‌های قلبی می‌انجامد.

ویاگرا

گروه دیگر دارو‌هایی هستند که برای تقویت قوای جنسی یا در افرادی که دچار مشکلات نعوظ هستند، استفاده می‌شود. از این داروها، دارویی تحت عنوان ویاگرا با نام ال دی سیلدنافیل بیشتر شناخته شده است. سیلدنافیل از دارو‌های هم‌خانواده‌اش و تمام دارو‌هایی که در شبکه‌های ماهواره‌ای در شبکه‌های مجازی اینترنتی به عنوان داروی افزایش میل جنسی و درمان‌کننده مشکلات نعوظ به فروش می‌رسند، احتمال حمله قلبی و مرگ آنی قلبی را به میزان بسیاری افزایش می‌دهند.

پتاسیم

یکی دیگر از دارو یا قرص‌هایی که باعث ایست قلبی می‌شوند پتاسیم است. پتاسیم امروزه در اکثر داروخانه‌ها موجود است و معمولاً از آن به عنوان مکمل رژیم‌های لاغری و همچنین برای رفع گرفتگی‌های عضلانی استفاده می‌شود. این قرص‌ها نیز می‌توانند احتمال بروز آسیب‌های قلبی و ایست قلبی را بالا ببرند.

تیازولیدیندیون

یک دسته از دارو‌های کنترل‌کننده دیابت که گروه تیازولیدیندیون نام دارد، بروز علائم سکته قلبی و نارسایی‌های شدید قلب را افزایش می‌دهد. رزیگلیتازون شناخته‌شده‌ترین داروی این دسته است.

آنتراسایکلین‌ها

یکی از دارو‌هایی که برای قلب و سلامت قلب مضر می‌باشند آنتراسایکلین‌ها هستند. در اکثر موارد پزشک‌ها این دارو را برای درمان سرطان تجویز می‌کنند. در صورتی که استفاده از این دارو زیاد شود و یا دوز‌های بالای آن استفاده شود ممکن است که باعث آسیب رساندن به عضله قلب شوند.

این موضوع می‌تواند باعث ضعیف شدن تدریجی عضله قلب و در نهایت منجر به نارسایی قلبی و ایست قلبی شود. در واقع می‌توانیم بگوییم که آنتراسایکلین‌ها خطرناک‌ترین قرص برای قلب می‌باشند. چنانچه به هر دلیلی از دارو‌های آنتراسایکلین استفاده می‌کنید حتماً با پزشک مشورت کنید و دوز آنها را طبق دستور پزشک تعیین و مصرف نمایید.

منبع: سایت الف
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین