کد خبر: ۲۹۴۴۱۷
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۶
رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خبر داد:

جدول ۱۵ سال رشد علمی ایران در دنیا

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری گفت: مدارک علمی ثبت شده در پایگاه های استنادی ISI و اسکوپوس تا اول اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۴ سهم جمهوری اسلامی ایران را از تولید علم دنیا ۱.۵ درصد نشان می دهد.
آفتاب‌‌نیوز : به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد جواد دهقانی، با بیان این مطلب افزود: یکی از شاخص هایی که بر اساس آن رتبه علمی یک کشور در سطح بین المللی تعیین می گردد میزان تولید علم آن کشور است.  براساس سند چشم انداز و افق آن، جمهوری اسلامی ایران تا سال ۱۴۰۴ شمسی (۲۰۲۵ میلادی) جایگاه اول اقتصادی و تولید علم و فناوری در سطح منطقه آسیای غربی ( شامل آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه و کشور های همسایه) را دارد.

وی اظهار داشت: مبتنی بر مدارک علمی ثبت شده در پایگاه های استنادی ISI و اسکوپوس تا اول اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۴ سهم جمهوری اسلامی ایران از تولید علم دنیا طی ۱۵ سال گذشته رشد قابل ملاحظه ای داشته است. ایران در حال حاضر یک و نیم درصد از علم دنیا را تولید می کند.

سرپرست  پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) اضافه کرد: این در حالی است که در سال ۲۰۰۰ تنها سیزده صدم درصد از علم دنیا به ایران اختصاص داشت. سهم تولید علم ایران از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱ مرتبا افزایش یافته است. از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ این رشد از نرخ ثابتی برخوردار بوده و از سال ۲۰۱۴ سهم کشور دوباره افزایش یافته است. لازم به ذکر است که تولید علم کل دنیا در بازه زمانی مورد بررسی نیز مرتبا افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: رشد رتبه تولید علم کشور در طی سال های مورد بررسی نیز در خور توجه است. براساس داده های پایگاه اسکوپوس، در سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ رتبه بین المللی تولید علم ایران از ۴۸ به ۱۶ ارتقا پیدا کرده است. همچنین براساس مدارک نمایه شده در پایگاه ISI، جایگاه ایران از ۴۹ در اولین سال مورد بررسی به ۲۱ در آخرین سال مورد بررسی ارتقا یافته است. مجلات و کنفرانس های علمی که در این دو پایگاه نمایه می شوند با یکدیگر تفاوت هایی دارند که باعث تفاوت در رتبه ها می شود.

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری افزود: کمیت تولید علم تنها یکی از شاخص های است که برای تعیین جایگاه علمی مورد استفاده قرار می گیرد. در سیاست های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری شاخص های مرجعیت و دیپلماسی علمی و فناوری و نیز میزان اثر گذاری اقتصادی نیز مورد تاکید قرار گرفته اند. توجه به هر یک از این شاخص ها بدون در نظر گرفتن سایر آن ها به معنی حرکت در مسیر اشتباه است.

دهقانی ادامه داد: در حال حاضر از منظر تولید علم، ایران از یک جایگاه رفیع بین المللی برخوردار و دومین قدرت علمی در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد محسوب می شود. همچنین در طی سال های متمادی برترین کشور علمی در بین کشورهای عضو اوپک بوده است. ایران با کسب رتبه اول تولید علم در بین کشورهای منطقه خاورمیانه و همچنین رتبه نخست در بین ۵۷ کشور اسلامی سرآمد منطقه و جهان اسلام است.

جدول رتبه های تولید علم جمهوری اسلامی ایران

سالپایگاه استنادی اسکوپوسپایگاه استنادی ISI
بین المللیکشورهای جهان اسلاممنطقه خاورمیانهکشورهای عضو اوپکعضو جنبش عدم تعهدبین المللی کشورهای جهان اسلاممنطقه خاورمیانه کشورهای عضو اوپکاعضای جنبش عدم تعهد
۲۰۰۰۴۸  ۴  ۵  ۲  ۸  ۴۹  ۴ ۵ ۲ ۷
۲۰۰۱ ۴۴  ۳  ۴  ۱  ۷  ۴۵  ۳    ۴    ۱    ۶
۲۰۰۲ ۴۰  ۳  ۴  ۱  ۵  ۴۳  ۳    ۴    ۱    ۶
۲۰۰۳ ۳۹  ۲  ۳  ۱  ۴  ۴۰  ۲    ۳    ۱    ۴
۲۰۰۴ ۳۸  ۲  ۳  ۱  ۴  ۳۹  ۲    ۳    ۱    ۴
۲۰۰۵ ۳۴  ۲  ۳  ۱  ۳  ۳۵  ۲    ۳    ۱    ۳
۲۰۰۶ ۳۱  ۲  ۳  ۱  ۳  ۳۲  ۲    ۳    ۱    ۳
۲۰۰۷ ۲۵  ۲  ۳  ۱  ۲  ۲۷  ۲    ۳    ۱    ۲
۲۰۰۸ ۲۲  ۲  ۲  ۱  ۲  ۲۳  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۰۹ ۲۲  ۲  ۲  ۱  ۲  ۲۲  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۱۰ ۲۱  ۲  ۲  ۱  ۲  ۲۲  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۱۱ ۱۷  ۱  ۱  ۱  ۲  ۱۹  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۱۲ ۱۷  ۱  ۱  ۱  ۲  ۲۰  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۱۳ ۱۸  ۱  ۱  ۱  ۲  ۲۱  ۲    ۲    ۱    ۲
۲۰۱۴ ۱۶  ۱  ۱  ۱  ۲  ۲۱  ۲    ۲    ۱    ۲

سرپرست ISC افزود: هر چند علم پدیده ای بین المللی برشمرده می شود، اما بی شک مهمترین و اولین هدف تولید علم بایستی رفع نیازها اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و سیاسی کشور باشد. تبدیل علم به ثروت و قدرت نیاز اساسی کشور و خواست مقام معظم رهبری است که خود نیازمند برنامه ریزی و هدایت علم کشور با بهره گیری از نظام های مدیریت علم است. در این زمینه باید گام های اساسی در کشور برداشته شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۵
جلال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۰
6
2
اول اینکه فکر نمیکنم این امارها درست باشه.دقیقا مثل زمان احمدی که میومد میگفت ما رشد داریم بعدی میومد میگفت هم تورم و هم رکود وباهم داریم.حالا اگر هم کم و بیش تولید علمی هست این روند ادامه نخواهد داشت با این وضع.چون با افزایش فرار مغزها از این خاک پاک همه ژن های باهوش جذب کشورهای دیگرشده و همه کم هوش ها مثل من میمونن.حالا بازهم اهمیت ندید به فرار مغزها...بزارید مثل بیست سال قبل که هر صدمتر چاه عمیق میزدند وایستادید و نگاه کردید وحالا میکوبید تو سرتون که اب نیست و کشاورزی نیست و... چند دهه دیگه شما میمونید و بازهم این امارهای تخیلی که برامون ارزو خواهد شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
6
1
بیشتر کپی پیست هست و مقاله اگر مقاله واقعی باشه به دنبالش اختراع و اکتشاف و رشد اقتصادی و جایزه نوبل یا حداقل یه دونه تئوری یا نظریه میاد.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۵
1
3
الحمدلله
انشاالله همیشه شاهد پیشرفت کشور عزیزمان باشیم. مسئولین هم بیشتر فعال و پرتلاش باشند.
یازهرا
رضا
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۲
1
2
دانشمندان ومحققان ایران زمین از گذشته های دور مایه افتخار جهانیان بودن حیف که کشور عزیز ما در دوران انقلاب صنعتی که دیگر کشورها پیشرفت کردن به دست قاجارهای بی عرضه از جهان عقب افتاد وگرنه الان رتبه اول بودیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۲۶
0
0
این رشد مقالات در جهت توسعه صنعت، تکنولوژی و بهبود اقتصاد نبوده است. این راه حلی برای دانشجویان و نخبگان برای گرفتن پذیرش از دانشگاهها و موسسات خارجی است. پس رشد مقاله در ایران یعنی فرار مغزها، این به مفهوم رشد علمی نیست
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین