آفتابنیوز : آفتاب- الهه موسوی: معصومه ابتکار رییس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران در جلسه علنی این شورا گفت: "اعلام شده بود که برنج های وارداتی نباید در میادین و فروشگاههای شهروند توزیع شود، همچنان خواستاریم که حداقل تا زمانی که دعوای میان وزارت بهداشت و سازمان استاندارد حل نشده از عرضه این نوع برنجها خودداری شود."
برنجهای وارداتی همچنان خبرسازند و با اینکه بسیاری از شواهد حکایت از آلوده بودن آنها دارد و شورای اسلامی شهر تهران دستور عدم توزیع آنها در میادین میوه و ترهبار و فروشگاههای شهروند داده بود، اما همچنان در همهجا و مخصوصا در فروشگاههای دولتی و شهروند و همچنین میادین میوه و ترهبار به وفور عرضه میشوند.
ماجرای پرابهام برنجهای مسموم
زمستان سال گذشته معاون سازمان استاندارد اعلام کرد که برنجهای وارداتی هندی که نزدیک به 13 برند را شامل میشدند آلوده به آرسنیک و جیوه هستند. هر چند پیش از این نیز برخی آگاهان در وزارت جهاد کشاورزی نسبت به مشکوک بودن سلامت محصولاتی از قبیل ذرتهای مکزیکی، روغنهای وارداتی و برنجهای هندی به علت "تراریخته بودن" خبرهایی داده بودند؛ اما اینها اطلاعاتی بود که تنها بین کارشناسان و خبرنگاران رسانهها و اساتید دانشگاهی این حوزه رد و بدل میشد و کمتر راه به پوشههای مدیران و مسئولان و نیز رسانههای فراگیر مییافت.
اما وزارت بهداشت در پاسخ به سازمان استاندارد تنها به گفتن این نکته اکتفا کرد که پس از انجام آزمایشهای لازم، درباره سالم یا غیرسالم بودن آنها نظر نهایی را خواهد داد.
با اینکه روشن شدن تکلیف این برنجها برای سلامت شهروندان بسیار با اهمیت بود؛ اما زمان زیادی طول کشید که وزارت بهداشت، نظر نهایی را بدهد.
مسئولان این وزارتخانه گفتند که برنجهای هندی سالم هستند و به هیچ مواد سمی آلوده نیستند. در حالی که درست در همان زمان هندوستان، یعنی تولیدکننده و فروشنده برنجها طی یک اعلام رسمی، آلوده بودن این برنجها را پذیرفت.
در چنین هنگامهای کمیته محیط زیست شورای شهر تهران که خود را در برابر حقوق شهروندان متعهد میدید با تصویب این قانون که فروشگاههای شهروند و میادین میوه و ترهبار نباید این برنجها را به مشتریها عرضه کنند، به راه انجام وظیفه قدم گذاشت.
با این همه این برنجها همچنان و هنوز در فروشگاههای شهروند و میادین میوه و تره بار عرضه شد و میشود و مراجع قانونی که گاهی به قدر مویی از برخی تخلفها نمیگذرند، چشمان خود را به روی زیرپا گذاردن سلامت شهروندان و امنیت غذایی جامعه و مهم تر از آنها، بیحرمتی به قانون و مصوبه شورای اسلامی شهر تهران بستند.
قاعدهای که امروزه در حوزه بهداشت و سلامت و صدالبته محیط زیست، مدام در حال تکرار شدن است و بسیاری را به این باور رهنمون کرده که "قواعد محیط زیستی و قوانین مربوط به سلامت شهروندان ، دارای جایگاه و اعتباری جدی و اجرایی نیستند و در ایران به راحتی و حتی توسط مدیران اجرایی کشور، زیرپا گذارده میشوند".
به نظر میرسد هیچکس نگران سلامت شهروندان نیست. از آلودگی هوای کلانشهرها به خصوص تهران که میزان ذرات آلاینده و معلق در بسیاری از روزها از حد استاندارد بالاتر است گرفته، تا بالا بودن میزان نیترات در آب تهران – که البته مسئولان با کلمات و استدلالهای عجیب آن را توجیه میکنند – و همچنین آلودگی محصولات کشاورزی به سموم شیمیایی و آفتکشها به دلیل فقدان رعایت استانداردهای علمی و قانونی و عدم نظارت جدی مسئولان کشاورزی بر مصرف این مواد و از همه نگران کنندهتر واردات بی رویه تراریختهها و محصولات کشاورزی تغییریافته ژنتیک که در غالب مواد مختلفی مانند ذرتهای مکزیکی و انواع روغنها و همچنین برخی برنجهای هندی در بازار عرضه میشوند.
آنچه باید از مسئولان پرسید این است که در کشوری که نرخ سرطانها آنقدر در حال افزایش است که حتی وزیر بهداشت و درمان خبر از بروز سونامی سرطان در 15 سال آینده در ایران داده است، قرار است تا کی این هرج و مرج در زمینه امنیت غذایی و سلامت و محیط زیست ادامه یابد؟ آیا سرطان از آسمان میآید ؟