صبح امروز تصویری مبنی بر خشکی ۱۰۰ درصدی دریاچه ارومیه برای نخستین بار در برخی رسانهها و کانالهای خبری منتشر شده است.
در رابطه با این موضوع، دکتر حجت جباری؛ مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی به تسنیم میگوید: در بخش شمالی دریاچه که حدوداً نیمی از مساحت دریاچه است، آب بسیار کمی در مساحت ۱۰۰ کیلومتر مربع باقی مانده است؛ شاید فقط لایهای به ضخامت چهار یا پنج سانتیمتر که در واقع میتوان گفت دیگر آبی وجود ندارد. این برای نخستینبار است که احتمال میدهیم طی پنج یا شش روز آینده، بخش شمالی دریاچه بهطور کامل خشک شود. البته از نظر محیطزیستی، همین الان هم فقط یک لایه بسیار نازک و پراکنده در شمال باقی مانده و بهسختی میتوان گفت آبی وجود دارد. فعلاً در این عرصه وضعیت بحرانی است.
او تأکید کرد: اکنون از نظر اکولوژیکی، حتی در شمال دریاچه هم دیگر نمیتوان گفت آب قابلتوجهی باقی مانده است. فقط یک لایه بسیار نازک از آب دیده میشود که بهنظر من، باید آن را خشکشده در نظر بگیریم. با شدت بالای تبخیر در تابستان، دریاچه در پایان فصل دوباره خشک خواهد شد.
وی افزود: در جنوب دریاچه نیز حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر از مساحت دریاچه به عمق حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر آب باقی مانده که با ادامه این روند، تا پایان تابستان احتمال خشک شدن کامل آن هم وجود دارد که به معنی خشکی کامل و ۱۰۰ درصدی دریاچه ارومیه خواهد بود. البته هنوز به آن مرحله نرسیدهایم، ولی نزدیک هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در پاسخ به اینکه آیا با آغاز بارندگیهای پاییزی، ممکن است مقداری دریاچه از این وضعیت بحرانی برگردد، گفت: در پاییز این اتفاق نخواهد افتاد. بیشترین بارشها معمولاً در زمستان و فصل بهار اتفاق میافتد و در پاییز معمولاً آب زیادی وارد نمیشود. در واقع، بارندگیهای پاییزی به سطح دریاچه نمیرسند؛ چرا که مسیر ورود آب خشک است و بخشی از آن نفوذ کرده و بخشی دیگر تبخیر میشود. در نتیجه آبگیری دریاچه بسیار محدود خواهد بود.
جباری توضیح داد: ما عملاً دریاچه ارومیه را به یک دریاچه فصلی تبدیل کردهایم. در واقع، از سال ۱۳۹۰ یا ۱۳۹۲ به اینسو، دریاچه حالت فصلی پیدا کرده است؛ تابستانها کاملاً خشک میشود و در زمستان و بهار، کمی آب در آن جمع میشود. اگر مدیریت منابع آب همچنان به همین منوال ادامه داشته باشد، دریاچه فقط در فصلهای پربارش تا حدودی آبگیری خواهد شد و در تابستان، تبخیر شدید آغاز میشود و آب رودخانهها دیگر به دریاچه نمیرسد.